Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A leggazdagabb magyar, illúziók, retró, farkasok: ezek voltak 2021 legjobb képei a Forbes.hu-n

A leggazdagabb magyar, retrómúzeum, farkasokkal bírkózó üzletember, illúziók palotája – csak pár sztori, pár hely, ahol az idén megfordultunk. Elhoztuk az Forbes online kiadásának legjobb idei képeit, egyenesen az alkotó tolmácsolásában.

Egy kép többet mond ezer szónál – és ezt mi, a szavakból élő újságírók is pontosan tudjuk. Szóval ahelyett, hogy megpróbálnák több százezer szóban összegezni az idei évet, megkértük Sebestyén Lacit, a Forbes.hu állandó fotósát, hogy nézze át a galériát és gyűjtse össze nekünk a kedvenc fotóit az évből.

Íme 2021 a Forbes.hu szemével.

Akasztják a hóhért

Kasza Gábor, a Sekhina alapítója.

„Amikor akasztják a hóhért. Fotóst fotózni soha nem könnyű. De ha betonkonnektorokat kezd el gyártani, még érdekesebb a dolog” – mondja Laci a Kasza Gáborról készült sorozatról. A kiváló fotós, Kasza Gábor évekig kísérletezett manufaktúrájában, betonvillanykapcsolóit éppen ezért nehéz lenne ipari keretek között gyártani. A kapcsolók láttán kivétel nélkül minden kontinensen felcsillantak a designérzékeny szemek, de ahhoz, hogy a történetből tényleg világsiker legyen, még kell egy kis kezdő lökés. A Sekhina sztoriját februárban írtuk meg.

A végső búcsú

Az utolsó napjaiban körbesétáltuk a Gellért Hotelt. Elbúcsúztunk tőle.

Miért most vesz ki még a helyi lakos is szobát, mikor a hotel már egy évszázada ott áll? – írtuk novemberben a bezáró Gellértről. Még a bezárás előtt beengedtek minket, Laci búcsúzásul körbefotózta az ikonikus, budai szállodát. 

A sípok mérete döbbenetes

Paulus Frigyes és fia, Marcell kisiparosként építik a világ legnagyobb hangszerét.

Ritkán jut el az ember egy orgonakészítő műhelybe. Nekünk sikerült, rendesen meg is döbbentünk. Van ugyanis abban valami romantikus, ha valaki kisiparosként építi a világ legnagyobb hangszerét. „A sípok méretei döbbenetesek. Hát nem éppen egy szájharmónika üzem” – vélekedik Laci, aki igazán kiélvezte a különleges helyszín adta lehetőségeket.

Semmi sem az, aminek látszik

Amikor minden a feje tetejére áll.

Vajon az illúzió az a fotósnak, ami a szóvicc az újságírónak? Jó, ez lehet, buta analógia, de nem véletlen, hogy Laci ennyire élvezte az Illúziók Múzeumát. Alaposan szét is fotózta a helyszínt, a helyszíni riportunkat az olvasók is nagyon szerették

Nála mindig jó

Háy János a dolgozószobájában.

Ha romlik a szíved, az szaglik belőled – mondja Háy János. Laci nem először fotózta őt, de mindig szívesen teszi, hiszen „nála mindig jó”. Háy a közönyről, cégvezetésről és új könyvéről is mesélt a vele készült interjúban

Minden fiú álma

„Hipp-hopp összejön az a 90 millió.”

Hát nem ez minden fiú álma? Benéztünk a budapesti Ferrari-szalonba, hogy megtudjuk, milyen arrafelé az élet. Százmillió forintba kerül egy átlagos Ferrari, mégis van olyan vevő, akinek 48 áll a garázsában. Vajon elég csak szorgosan dolgozni?

 

A Balaton vitorlások nélkül nem is Balaton.

A magyar gyártók darabszámban nem, de minőségben biztosan fölveszik a versenyt akár a legjobb külföldiekkel is. A Code Yachts ambiciózus csapata komoly befektetéssel bontott újra vitorlát, és arra készül, hogy a Balatonon kívül is újra nevet szerezzen a magyar hajóknak. A sztorijukat júliusban írtuk meg.

Öregedni is ezerféleképpen lehet

Ha ezerféleképpen lehet fiatalnak lenni, miért ne lehetne ezerféleképpen megöregedni – magyarázta Tisza Kata a vele készült interjúban. Katán mondjuk nem látszanak az öregedés jelei, nem véletlen, hogy a kamera is nagyon szereti őt. 

Maga a mennyország

Egy csokiüzem maga a mennyország.

Minden édesszájú legnagyobb álmát váltottuk valóra, amikor meglátogattuk a chocoMe csokimanufaktúráját. Persze szakmai látogatás volt – a termékminták, szigorú, következetes ellenőrzésével. 

Jééé, létező emberek

„Minden este kapok tőlük levelet.”

„Minden este kapok tőlük levelet. Jééé, létező emberek” – csodálkozott rá Laci Limbacher Tivadarra és Szabadkai Attilára, a tíz éve létező Ma este színház! alapítóira. Mi lenne, ha színházba is olyan egyszerű lenne eljutni, mint moziba? 

Őzikék és lámák mindenhol

Ahol ilyenek a hétköznapok.

Lelkesedésből építettek farmot a Naszály-hegyi zsákfaluban, második családi vállalkozás és a városiak egyik kedvenc kiszakadós helye lett. A RoBirtokon teljesen hétköznapi dolog őzikével sétálni és lámát simogatni, úgyhogy elmentünk megnézni.

Mi így dolgozunk

„Meg kell érezni a lélegeztetőgép ritmusát.”

Áprilisban lapunkat akkoriban egyedülálló módon beengedték egy klinika covidosztályára. Mindenkiben megmaradt az élmény. Laci így emlékszik: „Amikor a fotózást eggyeztettem, mondtam, hogy én még nem vagyok beoltva. Erre Szendrő Gabriella azt mondta, hogy ők már egy éve dolgoznak így.”

Az élet megoldja

Amikor az ember lázasan keres jó helyszínt a fotózáshoz, az élet mindig megoldja.

Vérszerződést kötöttek a lehúzás ellen, üzleti alapokra helyezték a jótékonykodást – írtuk júliusban az Impact Designról. Ők azok, akik nemet mondanak a pro bono munkákra és tudatosan kezelik komoly üzleti partnerként a hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztató szervezeteket. 

Farkassal bírkózni

Horkai Zoltán inkább az állatokat választotta.

Ki akarja, hogy a gyereke egy farkassal birkózzon? A magyar állatkoordinátor farkaskölyköktől Hollywoodig tartó sztorijáról márciusban írtunk, komoly sikerrel. „Horkai Zoltán szarvasai közt sétálva furcsa érzés keríti hatalmába az embert. Furcsa félelem keveredik a nyugodt béke érzésével. Sosem éreztem még ilyet” – emlékszik vissza Laci.

Programozó a kanapén

Földi Tamás, a Starschema társalapítója nagyon hangsúlyosan tud ülni.

Hamisítatlan magyar sikersztori a big data megoldásokkal, adatvizualizációval és adatelemzéssel foglalkozó Starschemáé. Exkluzív ügyfélkörükbe olyan amerikai techóriásoknak tartoznak, mint az Apple, a Facebook, a Tesla vagy a Netflix. 

A fiúk mindig fiúk maradnak

Nagy legyen és hangosan mozogjon.

A fiúk általában szeretik a nagyvasakat. Sportautó, helikopter, mindegy, csak nagy legyen és hangosan mozogjon. Laci is élvezte a fotózást, szeret helikopterek közelében lenni – és a légi közlekedés jövőjét mutató Orca sztoriját is szerették az olvasók.

Hogy vitték le?

Horváth Ákos és az autó, amiről nem tudjuk, hogy került oda.

Hogy a fenébe vitték le ezt az autót a pincébe – gondolkodott Laci, miközben a Retro Élményközpontot fotózta. És tényleg! A tulajdonos, Horváth Ákos nem kis befektetéssel, magánemberek gyűjteményéből, gyárak adományaiból, pusztulástól megmentett neonreklámokból és saját emlékeiből álmodta meg a gulyáskommunizmus éveit bemutató gyűjteményt.

Mesterember és hangszerek

Márciusban látogattuk meg a Segovia Gitárszaküzletet. Az alapító, Tornai Péter élete a gitárok körül forog, bár a boltot már fiával ketten, Mátyással viszik. Pont, amikor ott jártunk, akkor vittek el egy kétmillió forintos hangszert. A bolt mégis a klasszikus mesterműhelyek hangulatát kelti.

A leggazdagabb magyar

Péterffy Tamás, a leggazdagabb magyar.

Mi a Forbes-nál milliárdosokkal foglalkozunk, de azért Péterffy Tamás más szint, mint amit megszoktunk. Tamás vagyonát az amerikai Forbes 22 milliárd dollárra becsüli, ezzel ő a leggazdagabb magyar a világon. Nyáron itthon járt, mi pedig elmentünk megkérdezni tőle egy-két dolgot.

A biztonsági őrök elzavartak

„8 percünk volt a fotózásra, mert a biztonsági őrök elzavartak. Villogtak a vakuk, nehezen tudtuk letagadni, hogy fotózunk” – így emlékszik vissza Laci Miklósy Krisztián, azaz Quixotic márciusi fotózásra. Ennek ellenére eszméletlenül jó képanyag született egy eszméletlenül izgalmas, magyar sikersztoriról.

Van olyan, hogy gasztro-tech?

Gasztro-tech startup – így definiálják az alapítók a világ egyik első DIY éttermét, a Makeryt. A Dob utcában nem csak ételt, hanem élményt is kínálnak: egy élményfőzés keretében magadnak csinálod meg, amit megeszel. Mi kell több egy fotósnak?

Borítókép és képek: a Forbes.hu fotósa: Sebestyén László

Oszd meg!