Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Lelkesedésből építettek farmot a Naszály-hegyi zsákfaluban, második családi vállalkozás és a városiak egyik kedvenc kiszakadós helye lett

Barka, a dámszarvas, aki hallgat a nevére és Bagira, a hatalmas közép-ázsiai juhászkutya, akinek külön rajongótábora van – két állat a Vác melletti Kosdon található RoBirtokról, ahol valahogy minden állat szelídebb és nyugodtabb, mint az fajtájából eredően indokolt lenne. Ez valószínűleg nemcsak a csodás Naszály-hegyi környezetnek, hanem az őket körülvevő gondoskodásnak is köszönhető. A Gyetvai család több éve, hobbiprojektként kezdte el építeni a birtokot csomagolástechnikai cégük mellett, elsősorban négy gyermekük állatszeretete mentén, aztán a nagyközönség előtt is megnyitottak, és a covidos start ellenére folyamatosan fejlesztenek.

Egy nyári szombat délután óvodáskorú lányom és kis barátnője körülbelül a negyvenedik homokozós formát pakolta szét a kosdi RoBirtokon („utat” építettek belőlük). A birtok szuperjámbor óriáskutyájához, Bagirához, a közép-ázsiai juhászkutyához akartak eljutni (hogy ehhez miért nem volt jó szimplán a saját lábuk, rejtély, de hát hadd szárnyaljon a fantázia), és hiába próbáltuk őket rábeszélni, hogy vigyék vissza a helyükre a cuccokat, ők csak építettek rendületlenül, eddigre már legalább 100 méterre a homokozótól. Ekkor került mellénk Gyetvainé Zováth Anikó (persze ekkor még nem ismertem), aki éppen az aktuális programot mondta be a mikrofonba: „Hamarosan alpakasétáltatás Rebekával, a játszótér mellett”. Letette a mikrofont, és épp kezdtem volna mentegetőzni, hogy mindjárt visszapakoljuk a csillió játékot, de megelőzött, és mosolyogva csak annyit mondott: „úgy látom, ki kell találnunk valami jó kis akadálypályás játékot”. Valahogy az egész birtok ilyen: nincsenek tiltások (persze szabályok igen), mégsincs állatkertes futószalagérzése az embernek, családias a hangulat.

Kenguru a 18. születésnapra

Gyetvai Róbert és felesége, Gyetvainé Zováth Anikó 12 éve kezdték el építgetni a férjről elnevezett RoBirtokot. Abszolút hobbinak indult a dolog, csak annyi volt a céljuk, hogy ők maguk és négy gyermekük is természet- és állatközelben lehessenek. A Pest megyei elhelyezkedés miatt pályázati források nélkül, saját erőből, lépésről-lépésre építették a birtokot. Anikó idegenforgalmi közgazdász, férje gépgyártás-technológus, a mezőgazdasági tudást autodidakta módon szedték fel az évek során, mostanra olyan szaktudás összpontosul náluk, hogy aranykalászos gazda vizsgaközpontként és mintagazdaságként is működik a RoBirtok. Anikó épp egy ilyen vizsgáztatásról jön ki az interjúra.

7,5 hektáros területen vannak az állatok. Fotó: Sebestyén László

A mostanra összesen csaknem 8 hektáros területet is fokozatosan vásárolták fel. 20 éve élnek Kosdon, eleinte sokat kirándultak a környéken és megtetszett nekik a Naszály-hegyen egy bozótos: elkezdték hát apránként megvenni a területeket.

Maguknak terveztek itt egy kis béke szigetét, állatokkal, „de azt láttuk, hogy a rokonok, barátok nem akarnak hazamenni tőlünk”,

így néhány éve elhatározták, hogy idegenforgalmi szempontok szerint kezdik el fejleszteni a területet, a nagyközönség előtt 2019 nyarán nyitottak. A nyitásig nagyjából 200 millió forintot fektettek a terület fejlesztésébe. Mindehhez a pénzügyi bázist 2004-ben alapított első családi vállalkozásuk, a műanyag csomagolóeszközöket gyártó Uniotech biztosítja, a Gyetvai Róbert többségi tulajdonában lévő vállalkozásnak tavaly 3,7 milliárd forintos árbevétele volt.

A RoBirtokon először csak egy lovuk volt, aztán mindig a gyerekek igényeinek megfelelően bővült a farm, legnagyobb, most 20 éves lányuk, Rebeka például kengurut kért a 18. születésnapjára. „Nálunk nem voltak legok vagy egyéb játékok, mindig állatokat kértek a gyerekek”.

A kengurut Hollandiából vásárolták, 500-600 000 forint az ára, és nagyjából ennyibe került Séró, az alpaka is.

Egyik legnépszerűbb állatuk Barka, a dámszarvas, akit kiskorában elhagyott az anyja, így Rebeka nevelte fel: annyira szelíd lett, hogy hallgat a nevére. Az egyébként harapós ormányos medvéikkel is annyit foglalkoztak, hogy „nem tudok másik olyan helyet Magyarországon, ahol a látogatók is bemehetnének az ormányos medvékhez”. Az állatokhoz viszont nemcsak bemenni lehet, hanem különböző időpontokban az etetésükben, gondozásukban is részt lehet venni. Tyúktartó nagyszülőkhöz szokott lányomnak nem volt újdonság megfogni egy-két törpetyúkot, vagy kiscsibét, de az ormányos medvénél, a nyuszinál és a struccnál én is tágra nyílt szemekkel figyeltem a bátorságát. (Körülnéztem: a többi, szorgalmasan fotózó és videózó is szülő hasonlóan volt ezzel.)

Bár a RoBirtokon nincsenek zárt terek, minden kifutó szabadtéri, a covid első hulláma alatt voltak olyan időszakok, amikor nem lehettek nyitva. A koronavírusos 2020 volt az első teljes üzleti évük: 18,6 millió forint bevételük volt, az akkor tavasszal elmaradt osztály- és ovis kirándulásokat ősszel pótolták, illetve amikor nyitva lehettek, a hétvégi látogatási napokon végig teltházzal üzemeltek.

A teltház viszont náluk nem tömeget jelent, „a családiasságot mindenképpen meg szeretnénk tartani, naponta maximum 200 látogatót fogadunk”.

Egy lóval indultak, aztán egye több állatuk lett. Fotó: Sebestyén László

Ennyi látogató kis túlzással elveszik a 7,5 hektáros birtokon. Idén májusban tudtak kinyitni, az eddigiek alapján biztosan nőtt a bevételük tavalyhoz képest, mondja Anikó.

Arra a kérdésre, hogy átfordult-e már a profitnyomás nélküli szerelemprojekt vállalkozássá, Anikó azt mondja,

bevételeik mostmár fedezik a működési költségeket, persze még messze vannak attól, hogy a fejlesztéseket, beruházásokat is a bevételekből tudják finanszírozni.

Bevételeik 60 százaléka jön a hétvégi látogatásokból, a többi a hétközbeni és egyéb programokból: szülinapi zsúr, rendezvények, osztálykirándulás, ovis kirándulás, aranykalászos vizsgák, illetve van saját, nyári táboruk. Havonta 5-6 ezer látogatójuk van. Emellett a birtok közepén egész évben üzemeltetnek egy vendégházat, ennek kihasználtsága augusztusban 80 százalék felett volt.

Kosd polgármestere, Kurdi Ferenc a Forbes.hu-nak azt mondta, igazán nívós és jól felépített turisztikai célpont a településen a RoBirtok, sok munkája van a Gyetvai családnak a tanya létrehozásában. Kosd egy zsákfalu, kötöttek a lehetőségeik cégek telepítése szempontjából, a turisztika, illetve a gyümölcstermesztés és -feldolgozás a fő gazdasági ágazatok.

Vattacukorbiznisz 11 évesen

Egy-egy hétvégén a Gyetvai család minden tagja kinn van, „ha a gyerekek ezt nem szeretnék, nehéz dolgunk lenne, mert minden hétvégénket itt töltjük”. Három lányuk és egy fiuk között már kialakult a munkamegosztás, Rebeka lányuk van ott az állatos programokon, 18 éves lányuk, Dóri kiszolgál a pultban, 11 éves Áron fiuk a gépekkel, 9 éves Janka lányuk a lovakkal foglalkozik. Áron legutóbb becsületkasszás vattacukrot árult,

„ő találta ki magának, volt otthon egy kis lidlis vattacukorkészítő. Látta, hogy veszik az emberek, ezért megkérte édesapját, hogy vegyen neki egy eggyel komolyabb gépet”,

aminek az árát már vissza is törlesztette az eladásokból.

Csomagolástechnikai cégükben Róbert egyébként már kiszállt az operatív vezetésből (az interjú napján ő is egy RoBirtokos pólóban intézkedik épp a birtokon), heti 2-3 napot foglalkozik az Uniotech ügyeivel, különben a RoBirtok tölti ki az idejét, a beruházásokkal, az építkezések és az állatokkal kapcsolatos feladatok koordinálásával foglalkozik, de például a lovakat is ő tréningezi a hétvégi lovaskocsikázásokra. Anikó a turisztikai vonalat viszi, a rendezvények, a hétvégék, a konyha és a vendéglátás előkészítését.

A 7,5 hektáros terület és az állatok gondozása sem egyszerű, emellett van még 23 hektár területük, ahol a takarmány egy részét maguk termelik meg az állatoknak. Próbálnak egyre inkább önellátók lenni,

illetve a hétvégéken a falusi vendégasztalukra kerülő ételek alapanyagait is igyekeznek maguk megtermelni, vagy a helyi termelőktől beszerezni. „Sokan azért jönnek el hozzánk, hogy itt ebédeljenek egy jót a hétvégén”, mondja Anikó. Kurdi Ferenc polgármester is kiemeli: a RoBirtok nemcsak turisztikai hely, hanem a helybéli termékek felvevőpiaca is.

„Mindig kérdezik, hogy van ennyi időnk, de valahogy jön mindig” – nevet Anikó. Ha egy-egy hétvége után nagyon elfáradnak, a szalmaugrálóban alszanak egy jót.

Minden hétvégét a birtokon tölt a család a vendégekkel. Fotó: Sebestyén László

2021-ben is fejlesztettek: leaszfaltozták a parkolót, új kifutók épültek, nagyobb helyre kerültek a baromfik, az ormányos medvék, a kenguruk, és tavasszal új nyuszisimogató is épült. A településen a kapcsolódó infrastruktúra, az út nem teljesen kiépített, de dolgoznak azon, hogy ez minél előbb megvalósuljon, mondta a polgármester.

A család tervei szerint 2022-ben egy rendezvénypajta is elkészül egy pincével, mert azt látták, nagy az igény a családi és céges rendezvényekre, sokan keresik őket.

Ezenkívül még több szálláshelyet is kiépítenének, erre is egyre nagyobb igény van. És a látogatók csak jönnek és jönnek: van, aki Bagira, van, aki a többi állat miatt, más pedig csak egy jó kis kemencés szilvalekváros bukta vagy egy angus marhapörkölt kedvéért, de valahol mindenki a kiszakadást keresi és találja meg a birtokon.

Borítókép fotó: Sebestyén László


Oszd meg!