Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sohasem hagytam, hogy belebukjak – a (tényleg) leggazdagabb magyar mémrészvényekről, Trumpról és budapesti terveiről

Péterffy Tamás 22 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb magyar embere. Évtizedek óta Amerikában él, de június elején Budapesten járt, bejelentette, hogy elektronikus tőzsdei kereskedési cége, az Interactive Brokers Magyarországról készül lefedni nagyjából Európa felét, közben találkozott Orbán Viktorral, Matolcsy Györggyel, és még néhány fontos emberrel, és belefért egy rövid (jobbára magyarul folyó) interjú is a Gresham Hotel legszebb lakosztályában a Lánchíddal mértani pontossággal szembenéző panorámával.

A Forbes 2021. júliusi száma.

Az interjút a júliusi Forbes magazinban olvashatják, ízelítőül most néhány gondolatot idézünk.

Arról, hogy Donald Trump jó elnök volt-e:

Hát nézze, ha nem mondott volna semmit, és nem írt volna semmit a Twitteren, akkor a valaha volt egyik legjobb elnöke lett volna Amerikának. Mert nagyon jó dolgokat csinált, és ő volt az első amerikai elnök, akinek a szavát az átlagember is megértette.

Arról, hogy nyolcvanhoz közel még mennyire aktív az általa alapított Interactive Brokersben:

Nagyon, napi 8 órát dolgozom, ez nekem nagyobb szórakozás, mint bármi más az életben.

Péterffy Tamással a Gresham Hotelben beszélgettünk június elején (Fotó: Sebestyén László)

Arról, hogy hová vezethetett volna a Gamestop és hasonló mémrészvények körüli ámokfutás néhány hónappal ezelőtt:

Az volt a szerencse, hogy a squeezerek nem ismerték pontosan a szabályt, elérhették volna, hogy a brókercégeknek fizetniük kell, és annak katasztrofális vége lett volna. Rosszabb lett volna, mint a 2008-as válság. Nem attól féltem, hogy nekünk lesz problémánk, de tudtam, hogy ha az egész rendszer összeomlik, akkor mi is.

A kriptovaluták piacáról és a bitcoinról:

Szerintem a bitcoin egy hülyeség, de az emberek néha hisznek a hülyeségnek, sőt nem is néha, elég gyakran.

Arról, hogy milyen tervei vannak Magyarországon:

Fel szeretnénk rázni a tőzsdét. Nemcsak Magyarországon, hanem a térség többi országában is. Ez még elég homályos koncepció, most kezd tisztulni, de Magyarországon nagyon olcsók az értékpapírok a többi országhoz képest, és ezt szeretnénk kutatásokkal bemutatni. Az a célom, hogy év végére globálisan körülbelül 1,8 millió ügyfelünk legyen, ha a növekménynek csak 1 százalékát sikerülne megnyerni, az plusz négyezer kliens. Beszéltem a tőzsde elnökével is, szeretnénk az ETF-eket is népszerűsíteni, és mi magunk is ETF-eket csinálni, hiszen van tapasztalatunk az elektronikus piacon.

Lehet, hogy ez nehéznek tűnik, de ha visszanézek a karrieremre, ott is sok nehéz dolog volt, de soha nem hagytam, hogy belebukjak.

A teljes beszélgetést a júliusi Forbesban olvashatják. Kiderül belőle, hogy mitől tart mostanában a világgazdaságban Péterffy, hogy mibe fektet, hogy mikor járt utoljára magyarországi birtokán, vagy hogy milyen érzés, amikor sok pénzzel támogatja a republikánusokat, akik aztán veszítenek. A júliusi szám már megvásárolható, lapozz bele a magazinba!

Oszd meg!