Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

125 név, akik miatt Budapest ma a világ (egyik) legjobb városa

Budapest ma ünnepli 145. születésnapját, hiszen épp ennyi ideje annak, hogy egyesítették az addig különálló Budát, Óbudát és Pestet. Ez alkalomból bemutatunk 125 olyan embert, aki munkájával mára a világ (egyik) legjobb városává tette.

Mit ad a Forbes a születésnapos Budapestnek? Lehozzuk a 2017. májusában nyomtatásban megjelent összeállításunkat arról, kik tették ilyen nagyszerűvé a várost. Boldog születésnapot a nemzet fővárosának! 

Budapest a világ legjobb városa?

Összeállította: Bagi László

Ők tették a világ legjobb városává Budapestet

Árvai Péter, Halácsy Péter, Somlai-Fischer Ádám A Prezi alapítói számos fiatal tehetséget csábítottak a városba vagy tartottak itthon, nyitottságon alapuló vállalati kultúrájukat pedig sok más budapesti cég is példaként állította maga elé. Halácsy Péter gőzerővel építi iskoláját a Budapest School-t. Forbes-címlaposok!

Baán László Mióta ő a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria vezetője, Budapesten járt Picasso, Modigliani, Rembrandt,  Toulouse-Lautrec, Caravaggio, Schiele, Cézanne, Hundertwasser, Miró, Giacometti, na és az első blockbuster, Monet és barátai.

Baglyas György, Domján Manó A két frissen végzett szociálpolitikus 2007-ben megszervezte az első városnéző túrákat a VIII. kerület málló pompájú bérházaiba. A vállalkozást (Beyond Budapest) már mások viszik és sokan követőre is leltek az évek alatt.

Baranyi Csaba Egy város, amelyik komolyan veszi magát, rendelkezik egy be spoke szabósággal. A Galamb Szabóságba egyszer minden felnőtt férfinak el kellene látogatnia, hogy tudják: ilyen a pesti mérték.

Bart Dániel A Folyékony kenyér blog újságírója, a Főzdefeszt egyik kitalálója és a 21 sörcsappal rendelkező Élesztőház egyik alapítója.

Listánk eredetileg a Forbes Urban 2017. májusi számában jelent meg

Bán Teodóra Eredetileg balettművész-koreográfus, ma kulturális menedzser, a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. vezetője. Minden évszakra talált egy fesztivált, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Nyári Fesztivál és a Café Budapest irányítója. Alá tartoznak a főváros turisztikai információs honlapjai, a Fel a fejjel Budapest! nevű kezdeményezés pedig a régi épületekre hívja fel a figyelmet.

Bertényi Gábor, Gauder Márk, Kiss Attila, Zsendovits Ábel Ez a négy bölcsész csinált egy kávézót, aztán egy új, nagyon budapesti szórakozóhelytípust találtak ki. A Szimpla ma már jóval több, mint romkocsma, működik itt hetipiac, biciklibolt és kis bisztró is. Az alapítók később különböző vállalkozásokba vágtak bele, például Bertényinek köszönhető a Házikó.

Bíró Lajos Múzeum Étterem, Bock Bisztró, A séf utcája: bármit csinált, a nagyszájú séf sikerre vitte. A gasztronómiában és szarkazmusban is nagyágyú.

Bíró Lajos (Fotó: Orbital Strangers)

Bognár Attila Kultúrhajós, Kapitány: sokféleképpen nevezték már, de a lényeg: egy rozsdás szállítóhajóból megcsinálta a világ egyik legjobb bárját és koncerthelyszínét, az A38 hajót.

Bonta Gáspár, Juhász Anna Fájt nekik a cipőboltos sztori, a Hadik Irodalmi Szalonnal újra kulthelyet csináltak egy újranyitott kávéházból. Nagyon érzik: a klasszikus irodalmi est mellé slampoetry jár. Asztalfoglalás kötelező, nem véletlenül.

Bozsik Yvette Balettművész-koreográfus, aki menővé tette a kortárs táncművészetet.

Buza Péter A pest-budai történetek mestere, a Budapest folyóirat rendszeres szerzője, városvédő. A Kadarka Kör főkadarnagya.

Clark Ádám (1811-1866), William Tierney Clark (1783-1852) A névrokon skót és angol Széchenyi hívására érkezett Pest-Budára. Nekik köszönhetjük a Lánchidat és az Alagutat.

Cseh Tamás (1943-2009) „Itt van a város, vagyunk lakói / Maradunk itt, neve is van: Budapest.” A Várnegyed sok presszója, sarka forrt össze olyannyira nevével, hogy személyére ma már városnéző séták épülnek.

Cserpes István A kapuvári tejesember nem félt, hogy feltámasszon egy rég kihaltnak hitt üzleti formát. A Tejivókba bármikor betérhetünk, ha szeretnénk egy jót uzsonnázni, ráadásul mindezt baráti áron tehetjük meg. A habos kakaó mellett mindig megtalálod náluk a legfrissebb Forbest is!

Dely Géza, Papp Szabolcs A Nem adom fel Café és a hasonló nevű alapítvány vezetői-kitalálói. Kávézójuk elsőként hívta fel rá a figyelmet: a fogyatékossággal élők is értékes munkát tudnak végezni.

Dobos C. József (1847-1924) Cukrász, szakácsmester és jelentős szakíró. A magyar cukrászat sok nagy alakkal büszkélkedhet, ő az egyik legnagyobb, nevét máig őrzi híres tortája. Ő a mi Sacherünk.

Fabényi Júlia Művészettörténész, a Ludwig Múzeum vezetője. Be meri vállalni a legvadabb kortársakat is.

Faur Zsófi (Fotó: Orbital Strangers)

Faur Zsófi Az egyik legrégebbi kortárs galéria a városban. Mindig izgalmas belesni a Bartók Béla úti helyiség hatalmas üvegablakain – nála a művészet az utca emberéé is.

Finta Sándor Volt budapesti főépítész, a TÉR_KÖZ kitalálója, a KÉK egyik alapítója. Az egyik legmenőbb építésziroda, a Sporaarchitects vezető tervezőjeként a 4-es metró Gellért téri és Fővám téri díjnyertes állomásait tervezte. Építészbulikon mint DJ tűnik fel.

Finta Sándor (Fotó: Orbital Strangers)

Flór Péter Tűzfalakat nézni nem túl vidám. A Színes Város azon dolgozik, hogy minél több színes falfelület legyen a városban.

Fürjes Balázs A kiemelt budapesti nagyprojektekért felelős kormánybiztos olyan építkezéseket vezényelt le, mint a Groupama Aréna, a Ludovika Campus és az új konferenciaközpont építése. (Igen, az olimpiába beletört a bicskája.)

Eszenyi Enikő A Vígszínház és a Pesti Színház igazgatója estéről estére ezreket ültet le. Budapest színházi élete virágzik.

Gál József A Mészársteak hentese nem csak a környék kedvence.

George Ezra, Wes Anderson Az angol énekes soha nem járt itt, mielőtt megírta Budapest című slágerét, az amerikai filmrendező Grand Budapest Hotel című filmjének gyakorlatilag egy képkockája sem forgott nálunk és a történetnek sem része a magyar főváros, mégis többet tettek az országimázsért, mint komplett marketingcsapatok.

Gerendai Károly A rocker-közgazdász jó két évtized alatt milliókat csábított ki a Szigetre, két Michelin-csillagos étterme van Costes néven, kitalálta a Gourmet Fesztivált és óriáskereket épített a város közepén. Most épp Kínában nyit éttermet.

Gianni Annoni Aki megtanította a magyaroknak, hogy milyen az igazi pasta és a pizza. Televíziós műsorvezető, ma a Pomo d’Oro tulajdonosa. A legmagyarabb pesti olasz.

Gódor András A Sonkás, A Sajtos. Kell ennél több? Tányért elő!

Gögge Ádám, Horváth Zoltán A Leves.-os srácok a budapesti streetfood élharcosai. Nem találtak fel semmi extrát, csak levest adnak papírpohárban, de mindezt lazán, gyorsan, jó minőségben. Veszik.

Gőz László Jazz-zenész, a Budapest Music Center és a BMC Records lemezkiadó alapítója és vezetője. A ferencvárosi épület közelében egy „kis operaház” építését tervezi.

Gusztos Péter, Kovács Patrícia Ketten együtt egy jó ügy mellé álltak és sportolni hívták azokat, akik korábban a pálya szélére voltak állítva. Tavaly megnyitották Magyarország első akadálymentes, integratív edzőtermét, a Suhanj! Fitness-t. És ez még csak a startpisztoly.

Havasi Zoltán Néhány fiatal kerékpáros elhatározta, hogy segít a környezetén. Az időközben vidéken is terjeszkedő Budapest Bike Maffia rengeteg rászoruló családnak gyűjtött adományt 2011 óta, de segítettek az árvízi védekezésben és a hajléktalan embereken is.

Hébenstreit Ádám Sok klassz borbár van Budapesten, de ilyen széles nemzetközi kínálattal, a laza hangulat mellett ilyen magas színvonalon csak egy. A Drop Shop évek óta biztos pont.

Hlatky-Schlichter Hubert A fővárosi gasztronómia ma már megkerülhetetlen alakja, többek között a Babel, a Kiosk, a Terem, a Tütü és a a BeefBar tulajdonosa is.

Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid A Hello Wood alapítói. Munkáik évről évre feltűnnek a Szigeten vagy épp az Erzsébet téren, egy jótékony karácsonyfa formájában. Technika 1 néven nyitott faipari műhelyt (trendibben: workshopot) is létrehoztak.

Jakab Péter, Kósa Péter, Lenkey Ákos Három srác, akik megálmodták a BP Shop-ot. Arcoskodni azóta  Budapest felirattal a homlokodon a legmenőbb.

Jankovits Barnabás A Neopaint Worksszel nekiesnek a tűzfalaknak és új színekre ébred Budapest.

József nádor (1776-1847) A legmagyarabb Habsburg poros kisvárosokból lefektette az ország modern központjának alapjait. Kialakította a klasszicista Pest arculatát, parkosította a Margit-szigetet, csillagvizsgálót építtetett a Gellért-hegyre, megalapította a Vakok Intézetét és a Műegyetem elődjét, támogatta a Magyar Nemzeti Múzeum építését, a Magyar Tudományos Akadémiát és az Országos Széchényi Könyvtárat.

Juhász Mihály Egy nagybank ügyvédje volt, ma a Jacques Liszt tulajdonos-pékje.

Kádár Bálint Építész, urbanista, a BME tanára. A KÉK egyik alapítója.

Káel Csaba Eredetileg építőmérnök, majd film- és tv-rendező szakon végzett. Elkészítette az év videóklipjét a Bonanza Banzainak, több tucat operát rendezett, volt egy Happy End-es korszaka is, ma az ország egyik legfontosabb kulturális központját, a Müpát vezeti.

Kárász Róbert, Törőcsik Mari A Premier Kultcafé egy integrált munkahely, fogyatékos-barát kávézó és mozi. A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány munkahelyeket teremt és befogad.

Kárpáti Zsuzsanna A Paloma megalapítója a kortárs művészek és dizájnerek egyik bázisát hozta létre a Kossuth Lajos utcai Wagner-ház belső udvarában.

Kele Sára, Markó Barbara A Fabrika 20. századi modern tárgyak restaurállásával és újraértelmezésével foglalkozik, ezzel pedig hozzájárul a budapesti dizájnkultúrához.

Kieselbach Tamás Virág Judit szembeszomszédja, napjaink egyik legrangosabb műkereskedője. Fáradhatatlan kutatási kedv és remek lavírozás a közönségkedvencek és a titkos értékek között, ami jellemzi. Otthon az üres falakat szereti, de a galériában többszáz keret lóg egymás mellett. (Kieselbach Tamásról és családjáról most részletes portrét olvashatsz a Forbes Life-ban. Keresd az újságárusoknál!)

Élet és jó élet – a különbség a döntés. Kulka János a Forbes Life címlapján!

Klementz Kata, Klementz Panni  A Loffice az első budapesti közösségi iroda, számos esemény otthona és szervezője. Sőt, már Bécsben is működnek!

Klösz György Fotózta a városrendezés előtti Pestet, a Millenniumi Földalatti építését, az egykori utcákat, tereket és városlakókat. A Darmstadtban született mester a Boldog Békeidők városának legfontosabb megörökítője.

Kocsis Zoltán Ha valamiről híres Budapest, akkor az a zenei élet. Kocsis Zoltán azt gondolta, hogy ezt maximalizmus, humor és kritikus szemlélet nélkül csinálni lehet, de nem érdemes. Vele és utána is kiderült már: igaza volt.

Kovács Kristóf A Déryné hosszú évek óta stabil pont a városban. A tulajdonos igazi megszállott: nem volt elégedett a kenyérrel, erre gyakorlatilag kitanulta a pékmesterséget.

Kőrösi Orsolya Kulturális menedzser, a Mai Manó Ház és a Capa Központ vezetője. A Nagymezőben ő felel a színvonalért.

Kőrösi Zoltán Fájdalmasan rövid a története Budapesttel, pedig miatta tudjuk, hogy Ferencvárosban minden megtörténhet, Budapest valójában nőváros és a pesti foci az valami egészen hihetetlen anekdota.

Kővári Gergely Sörfőző, sörkereskedő, sörivó. Megalapította a Csak a jó sör! nevű sörkereskedést, Bart Dániellel kitalálta a Főzdefesztet, egyszóval: a sörforradalom egyik kirobbantója.

Kürti Gábor A Hajtás Pajtás futárszolgálat vezetője és a Critical Mass budapesti szervezője. Ő maga egy kisebb erdő: több millió tonna szén-dioxidtól mentette meg a várost.

Lipták Orsi Sokan hívják magukat mostanában baba- és mamabarátnak, a HellóAnyu pedig tényleg mindent tud, amit a családi életről lehet. Családbarát közösségi tér, kávézó, gyerekkuckó és tökéletes menekülési útvonal a magányos GYED helyett.

Litkai Gergely Humorista-jogász, a Dumaszínház megalapítója és a stand-upcomedy műfajának megkerülhetetlen alakja.

Lukács József Mérnök, vállalkozó, a Fonó Budai Zeneház alapítója és igazgatója 20 éven át.

Majoros Zita A belvárosi szitázó műhellyel és kedves kávézóval egy légtérben működő Printa az első olyan helyek között volt Budapesten, amely felelős szemlélet jegyében készült tárgyakat kínált.

Marton-Mlecsenkov Éva aktuális Forbes Urban címlapunk szereplője. Keresd a mellékletet a novemberi Forbes magazinban! (Fotó: Orbital Strangers)

Marton-Mlecsenkov Éva A Coffee RUN szervezője. Sokakat megmozgat: a program résztvevői péntekenként korán kelnek és a Hármashatár-hegyen kétórás futással indítják a napot.

Matheidesz Réka, Mosshammer Kinga Dizájnvásár ma már minden sarkon és hétvégén akad, de az első WAMP az ő nevükhöz kötődik. Sok kézműves vagy hobbialkotó miattuk lett pesti menő.

Mácsai Pál A belváros egyik legjobb színházát vezeti mindenkit megnyerő, kellemes, összetéveszthetetlen stílussal. Ízlése megbízható, mosolya teltházat ér, humorától kifekszik a fél város.

Michaletczky Bálint A GreenGo kitalálója. Ha igazán beindul, az elektromos bérautó-hálózat sok közlekedési gondon segíthet.

Miklós Mihály A volt segédoperatőr, aki végül dédapja szakmáját választotta, kemencét épített és péknek állt: így jött létre a Marmorstein.

Miklós Tamás Az Atlantisz Alapítvány és az Atlantisz Könyvkiadó alapítója, alapításától, 1990-től a könyvkiadó igazgatója. Könyvesboltjuk több mint két évtizede működik az Anker köznél.

Molnár Attila Az első, nemzetközi szinten is sikeres baristánk, a Tamp&Pull alapítója.

Molnár B. Tamás, Bittera Dóra A magyar gasztronómiai élet megkerülhetetlen alakjai. Írásaikkal, a kritikai szemlélettel, kalauzukkal sokat tettek azért, hogy a magyar konyha a csúcs közelébe jusson. Molnár B. homlokra tolt szemüvege legendás.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk szerzője klasszikussá vált ifjúsági regényben rajzolta meg a régi Pestet. Máig remek olvasmány és külföldi könyvesboltban is könnyedén belebotolhatunk a Grundba.

Nagy Zoltán A Paulay Ede utcában található Boutiq’Bar tulajdonosa és bármenedzsere. A helyet rendszeresen a világ legjobbjai közé sorolják.

Németh Antal Gerilla sörfőzőből lett a Hedon és a Monyó vezetője. Lefőzött már pár ezer receptet, most ellátja a várost.

Ókovács Szilveszter Lírai bariton, aki szívén viseli a magyar komolyzenei életet. Az Operaház nívós programja mellett arról is gondoskodik, hogy az Erkelben elérhetőek maradjanak a jegyárak és minden magyar újszülött opera CD-vel térjen haza a kórházból. Ahogy a karzatokon is elhangzik estéről estére: bravó!

Papp Regina A WeLoveBudapest.hu alapító-főszerkesztője igazi városi hippi. A város szerethető oldalát mutatják meg. Neki is köszönhetjük, hogy az ecserizés, a sarki burger és a mai kiállításmegnyitó újra menő.

Pázmány Péter (1570-1637) A nagyszombati, majd pesti egyetem – a későbbi ELTE – megalapítója.

Persányi Miklós Az Állatkert főigazgatója, a Tízezer új fát Budapestre elnevezésű program ötletgazdája. Ha rajta múlik, pár év múlva egy nagyszerű Biodómba vihetjük sétálni a gyerekeket.

Podmaniczky Frigyes (1824-1907) Amíg a Fővárosi Közmunkák Tanácsának alelnöke, felépült az Országház és a Hősök tere, kiépültek a rakpartok, az Andrássy út és a Nagykörút, három új híd ívelt át a folyón, támogatta a színházakat és az Operaházat. Egy világváros jött létre a folyó partján.

A félmaraton az új öt kilométer – a városi futás a Forbes Urban címlapján

Reitter Ferenc (1813-1874) A rakpartok kialakítása óriási mérnöki teljesítmény volt a maga korában. Részt vett a város rendezésében és a folyó szabályozásában is.

Rosenstein Tibor A tulajdonos-séf étterme a stabilitás jelképe több mint két évtizede. Fia lassan átveszi a konyhát, de Tibi bácsi máig aktív és immár unokáival együtt készíti a kósert.

Saly Noémi Mindent tud a „régi budapesti élet elbűvölő esszenciájáról”, szakterülete a kávéházak története. Munkássága hozzájárul ahhoz, hogy történethűen magunk elé képzelhessük a régi Budapestet – természetesen egy csésze fekete mellett.

Sárközi Ákos A Borkonyha séfje, három éve megérdemelten őrzi Michelin-csillagát.

Schneller János Művészettörténész, a Resident Art Budapest kitalálója. Lakásgalériáján a legfrissebb magyar képzőművészek, sétáin a titkos budapesti műtermek.

Schönberger Ádám A VII. kerületi Sirály, majd a VIII. kerületi Auróra és a Budapest-közeli Bánkitó Fesztivál arca.

A legjobbak közé juttatná a Centrál Kávéházat, így szolgálná a magyarokat az exmilliárdos

Somody Imre Milliókat fektetett be, hogy feltámassza a város egyik legfontosabb nagykávéházát. A Centrál két évtizede ismét a régi fényében!

Szabó Dávid és Horváth Gáspár A miutcank.hu kitalálója évek óta arra biztat, hogy kukaledobóban rejtőzködés és „jó lesz a következő lift” helyett álljunk szóba a szomszédokkal. Kiderülhet, hogy jó fejek.

Szabó János, Vágó Ákos A Steak Shop hentesei a város legjobb éttermeit látják el alapanyaggal. Semmi vegáskodás!

Széchenyi István (1791-1860) A Lánchíd, az Alagút, a Magyar Tudományos Akadémia. Mindez nem épült volna meg nélküle.

Széll Tamás Csúcsra járatta a magyar gasztronómiát az Onyxban és a Bocused’Or-on, megérdemelten lett Európa legjobb séfje. A verseny után költözött a Hold utcai piacra, mert a bresse-i csirke színvonala mindenkinek jár. Ma már fine dining étterme is van.

Tálos Attila, Tálos Gábor A Bortársaság fennállása óta minőségi italokkal látja el közönségét. A tulajdonosok nevéhez több nívós vendéglátóhely, így ZhaoZhou teázó és a volt Michelin-csillagos Tanti is köthető. Tálos Attila 2016. októberében volt Forbes-címlapos!

Tima Zoltán A reptéri Skycourt az ország kapuja, a Kossuth tér az ország főtere. A tervezőasztalnál az Ybl-díjas építész.

Tömör Miklós A Valyo alapítója azért dolgozik, hogy élhetőbbé váljon a folyópart.

Török András Művelődéstörténész, a Mai Manó Ház alapítója, egy útikönyv és számtalan cikk szerzője. Ha van, aki ismeri Budapest minden sztoriját, ő az, ahol pedig hiányzik egy-egy részlet, mesél valamit, amit Pesten hallott tegnapelőtt.

Nagy séta, nagy interjú – Vitézy Dáviddal és Török Andrással a városban a városról

Török Ferenc Az ikonikus Moszkva tér filmrevitelével konzerválta a csalamádés burgert, a házibulit és az óra alatti találkozókat.

Török Péter Tájépítész, többek között neki köszönhetjük, hogy a Bazilika előtti Szent István tér autóparkolójából egy mediterrán hangulatot árasztó, vidám nagyvárosi tér lett.

Turányi Gábor, Mórocz Tamás, Turányi Bence Megálmodták az utóbbi évtizedek legélhetőbb, közkedvenc parkjának építészetét és tájépítészetét. A Kopaszi minden, amit egy hétvégén kívánhatunk: Duna, nyitott tér, egyformára vágott fűszálak.

Vajda József Az építőiparban dolgozó szociológus, aki megcsinálta a Pékműhelyt. Valahogy sorsszerű és budapesti, de neki (is) köszönhetjük, hogy újra van jó kenyér a városban.

Várady Tibor Az Espresso Embassy alapítója, egyben az újhullámos kávéőrület egyik elindítója.

Varga Benedek A fiatal fotós a város vidám arcát mutatja meg képein. Színek, finom humor, Wunderpest.

Virág Judit A Falk Miksa utca galériás királynője, aki remek ízléséről nem csak karakteres, mindig stílusos megjelenésével tanúskodik, hanem jó érzékkel összeállított aukciós kiállításaival is. A budapesti galériás élet ikonikus alakja, nélküle ez a terület még most is raktárakban keresgélné a kincseket. Forbes-címlapos 2016 áprilisában!

Vitézy Dávid A BKK volt vezetője. Regnálása alatt olyan projektek indultak el, mint a Futár, a Bubi vagy a dunai hajózás.

Wolfgang Bartesch Budafokon áll egy régi téglaépület, egykor a Haggenmacher családé volt. Ma sörgyártás helyett a művészeké, itt működik az Art Quarter Budapest kortárs művészeti központ, ami a Bonnból orvostanhallgatóként érkezett, majd autókölcsönzőt alapító vállalkozó nélkül nem jöhetett volna létre.

Ybl Miklós (1814-1891) Nélküle nem így nézne ki a Bazilika és az Operaház, nem létezne a Várkert Bazár, a Kiskörúton nem állna a csodálatos Unger-ház.

Zsigmondy Vilmos (1821-1888) Budapest a fürdők városa. A 19. század bányamérnöke nem félt mélyre fúrni a termálvizekért.

Oszd meg!