Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest

A félmaraton az új öt kilométer – a városi futás a Forbes Urban címlapján

  • Új futócipők: 42 000 Ft
  • Lábállásmérés, talpvizsgálat, speciális talpbetét futáshoz: 15 000 Ft
  • Kompressziós zokni, két pár: 32 000 Ft
  • Kineziotape: 5000 Ft/csomag (több alkalomra elég)
  • SMR-henger és masszírozógolyó, krémek otthoni lazításhoz: 20 000 Ft
  • Kiegészítőedzések alkalmanként (konditeremjegy, úszójegy, sportolói jóga): 1600–3000 Ft
  • Sportmasszőr: 5000 Ft/alkalom

Ijesztő összeszámolni, mennyit költöttem arra az elmúlt évben, hogy kedvenc, ingyenes sportomnak hódolhassak. És még nem is indultam versenyen, nem vettem új futógatyát, sem okosórát, nem töltöttem le fzetős edzőappot, nem fzetek futóklubnak tagsági díjat. Mindössze arról van szó, hogy jó pár év városi hobbifutás után fájni kezdett a lábam. Én viszont nem voltam és vagyok hajlandó leállni.

Keresd a Forbes Urbant a novemberi Forbes mellékleteként!

A „kipattanok az ágyból, húzom a gatyát, cipőt, és futok egy órát a szabadban, hogy az agyamat is átmossam” koncepciónál számomra nincs ideálisabb. A napi rutin része, mint utána a reggeli meg a fogmosás. Élvezem, ha süt nap, amikor meg esik az eső, legalább össze lehet kacsintani a velem szembefutókkal. De nincs célom vele. 

Sőt, a dugóban állva hangosabban káromkodok, mint a taxis: már megint egy lezárás, már megint egy futóverseny. Szinte minden hétvégén, tavasztól késő őszig. A szurkolók – és így a résztvevők közt – franciák, németek, britek hangját hallom, de főleg magyarok ezrei versenyeznek egymással és leginkább önmagukkal.

A város fut, egyre többet, egyre gyakrabban, pedig csak kevesen hajtanak az aranyra. 

A futóhelyzetről kedden a Forbes Kilövésen is beszélgettünk a címlaposokkal. Balról: Marton-Mlecsenkov Éva (CoffeeRUN), Székely Réka (Fit.Love.Reka) és Bánlaki D. Stella vezető szerkesztő

Az Urban címlap arcai, a CoffeeRUN egyesület alapítója, Marton-Mlecsenkov Éva, a futó influencer Fit.Love.Reka, azaz Székely Réka, és futónagykövet olimpiai bajnok Kiss Gergely sem a pénzért csinálják, és elsősorban nem is a győzelemért. Mint a legtöbb hobbifutónak és amatőr versenyzőnek, életük egyre nagyobb részét teszi ki maga a mozgás és az arra felépített márkájuk, mégis a mai napig sokkal inkább úgy beszélnek róla, mint valamiféle mannáról, amiből mindenkinek részesülnie kell: örömforrás, amihez sportolói múlt, különösebb segítség, befektetés nélkül is szinte bárki hozzáférhet. Amiben – hozzájuk hasonlóan – bárki célt, kihívást és közösséget találhat.

Mindig emelhető tétet, egy rendszert és akár egy igazi, erős bajtársi-sporttársi köteléket, amit – talán más sportágakat leszámítva – valószínűleg semmi más nem tudna megadni. És ami olyan ritka manapság. 

Ez a Forbes Urban címlapsztori a hobbifutókról szól: a 400 métereken ügetőktől az amatőr bajnokokig. Akiknek, ahogy nekem is, az évek során egyre nőnek a távok, akiké reggelente és esténként a rakpartok, a Margitsziget, a Normafa. Akiknek a régebben sztenderd öt kilométer egyre inkább smafu, akik egy jó csapatban 7-8 kilométer után melegszenek csak be igazán, akik, ahogy körülöttem is egyre többen, kedvet kapnak a versenyzéshez. Az élményért, és hogy lássam, mire vagyok képes, legközelebb legalább egy félmaratonra én is benevezek. 

Morogni addig más is tud helyettem a taxiban.

 

Az ötödik születésnapját ünneplő magyar Forbes most extra vastag, 204 oldalas, ennek része a korábban külön újságként kiadott Urban is. Ebben Székely Rékával, Marton-Mlecsenkov Évával és Kiss Gergellyel próbáltunk utána járni annak, hogy miért futnak egyre többen egyre többet, miként duplázódott meg a hazai futóversenyeken indulók száma, és hogy jó-e ennyi maraton és lezárás Budapestnek.

Ezen kívül térképre tettük a környékeket, amelyekről nem is gondolnád, hogy jó ott élni, majd megnéztük, mit mutat a piac, mennyibe kerültek a lakások öt évvel ezelőtt, tavaly tavasszal és idén év elején. A változás látványos, a legtöbb városnegyedben öt év alatt legalább megduplázódtak az árak.

A negyedeket aztán közelebbről, alaposan egyenként is szemügyre vettük.

Bagi Laci hosszú sétát tett (és közben egy jó nagyot beszélgetett) a városban Vitézy Dávid közlekedési szakértővel és Török András várostörténésszel, és jól megszakértették az aktuális változásokat és várható fejleményeket egy interjú formájában. Smejkál Péter pedig három időkapszulának is beillő antikváriumot mutat be a Forbes Urbanban, a novemberi havilap mellékletében.

Bánlaki D. Stella, vezető szerkesztő

Nem gondolnád, de jó itt élni! A fejlődésre ítélt Angyalföld – minisorozat, 1. rész

Oszd meg!