Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kínában nyit éttermet a Sziget alapítója, nem is akárhol: egy mesterséges luxusszigeten

Ötven Michelin-csillagos étterem egyikeként kaptak meghívást a szigetre, 2020-ban nyithat a kínai Costes Downtown.

Kínába tart a Costes Downtown, írja a Világgazdaság. A Michelin-csillagos magyar éttermet egy most épülő mesterséges szigetre hívták meg, ahol ötven Michelin-csillagos vendéglátóhely egyikeként. A hír szerint Gerendai Károly már aláírta a szerződést, az üzlet 8 évre szól.

A dél-kínai üdülősziget, Hainan mellett épülő mesterséges sziget területe több mint 940 hektár, csaknem tízszer akkora, mint a budapesti Városliget, és 2020-ra tervezi az átadást a beruházó Evergrande-csoport. A dubaji Pálma-szigetekhez hasonló beruházás költsége meghaladja a 24 milliárd dollárt, amiből a világ legnagyobb konferencia-központja, egy hétcsillagos és 58 felső kategóriás hotel, 28 múzeum, luxuslakások és mindenféle szolgáltatást biztosító épületek, egyebek között kastélyszálló, bevásárlóközpontok, jégpálya, arborétum és amfiteátrum épül.

A luxusszigeten nyolc gasztrosétány épül, ezek egyikén kap helyet a kínai Costes Downtown. Az étterem 68 férőhelyes lesz, a magyar fél részéről 200 ezer eurós – mai árfolyamon 64 millió forintos – beruházást igényel, ami nagyjából a kiutazások és a kinti személyzet betanításának költségét teszi ki.

Ahogy Gerendai fogalmazta, a részleteken sok múlik, a szerződést olyan záradékkal írták alá, hogy ha a kért feltételek 80 százalékát nem teljesítik a fejlesztők, akkor a Costes Downtown egyoldalúan elállhat a megállapodástól. A magyar vállalkozót éppen a projekt megvalósításában rejlő kihívás vonzza, és teszi óvatossá is egyben.

Borítókép: Orbital Strangers

Oszd meg!