Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Élet és jó élet – a különbség a döntés. Kulka János a Forbes Life címlapján!

Koczka Terézia döntött: a hatvanadik születésnapjára egy év szabadsággal ajándékozza meg magát, és valami olyat fog ez alatt az idő alatt csinálni, amit addig még soha: vitorláshajózni. Körbe, a Föld körül. Csapatából egyedüli nőként csinálta végig az utat; a számos váratlan szituáció vezetéselméletből is új leckéket adott neki, pedig abban volt tapasztalata. Coachként ma már erre építi londoni előadásait.

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online.

Varga Tamás feleannyi idősen, de ugyanolyan határozottan kanyarintotta új irányba az életét. Bécsbe költözött, és azon kezdett dolgozni, hogy ott is tudjon maradni, azaz hogy megszeresse a várost. „Az ember nem tud két helyen otthon lenni, hoztam egy döntést.” 14 év alatt a Bécsi Filharmonikusok első szólócsellistájává küzdötte magát, miközben azon kevesek között maradt, akiknek szólókarrierjét is sikerült megtartaniuk. Joggal érezheti úgy, megérte.

Fausto Di Vora a rendszerváltás óta él Magyarországon, egy kis olasz faluból indult, de Velence, London, Los Angeles, New York, Szöul, Hongkong Michelin-csillagos éttermei után kötött ki itt. Bárhol a világon maradhatott volna, marasztalták, de a szerelem és a saját étterem vele érkező ötlete Budapesthez ragasztotta. Radikális volt ő is: a napi benzinpénze is kellett első saját étterme foglalójára. Jó döntés volt, a Fausto’s 24 éve az itteni legjobb helyek egyike.

A Szapáry grófi család viszont kényszerből tervezett újra. A világtörténelem szinte egyik pillanatról a másikra elvette minden magyarországi birtokukat, vagyonukat, kitelepítették őket Csehországból, majd Ausztriában lettek kénytelenek új életet kezdeni. De minden helyzetből kihozták a maximumot: a családból többen a hegyekben olimpikon sízővé, az év másik felében olimpikon teniszezővé és sportlövővé képezték magukat. És ez csak a kezdet volt. Marie-Christine Anne Agnes Hedwig Ida von Reibnitz néha még ma is ábrándozik az ősi szápári birtokról vagy a család Váci utcai rezidenciájáról, de ausztráliai és afrikai kitérő után, a brit királyi család egyetlen magyar származású tagja lett, és esze ágában sincs panaszkodni. Határozott mozdulattal húzza át könyve elején a „Princess Michael of Kent” titulust, inkább Marie-Christineként írja alá Fekete Emesének intejúbeszélgetésük után. A körülmények változtak, ő ugyanaz maradt.

Kulka János azt kérte korábban hatvanadik születésnapjára, hogy már ne álljon színpadon. Már nem áll színpadon, de ő sem dönthetett maga: stroke-ja után szavanként tanulja újra egész addigi életét. Gyakorolja a kormányozást, a manőverezést egy knock down, a felborult hajója visszaállítása után, az alkalmazkodást egy idegennek tűnő világhoz, egy ismeretlen nyelven beszélni.

De az egyértelmű, hogy ami fontos, ma is ott van neki: ma is egyedülálló intellektus, szakmája kiválósága.

Ha nem is pont olyan formán, mint régen, a színpadra, sőt új tapasztalatai nyomán, új filmötletek által akár még az Oscarig is vezethet az útja. A kérdés csak az, hogy úgy akarja-e.

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál. Címlapon a 60. születésnapját ünneplő Kulka János. Exkluzív portré a Kensington-palotából a brit uralkodócsalád egyetlen magyar származású tagjával, Szapáry grófnővel. Szintén a kulisszái mögé engedett minket a műgyűjtő és galériás Kieselbach Tamás és családja, továbbá a Bécsi Filharmonikusok vezető szólócsellistája, a magyar Varga Tamás.

Ezen kívül felnőttbarát (gyerekmentes) szállodák, külföldiek autentikus éttermei, világkörüli vitorlásutak valamint magyar esküvők külföldön, külföldi esküvők Budapesten – összállítások a Forbes Life-ban.

Bánlaki D. Stella
vezető szerkesztő, Forbes különszámok

 

A Forbes Life már megtalálható az újságárusoknál és megrendelhető online. Lapozz bele itt!

 

Oszd meg!