Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tényleg ez lehet Magyarország legjobb étterme

A világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró szaklapja, a brit Decanter Magazine a 2017-es Év Nemzetközi Étterme díjat ítélte oda a Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos és Veres István séf által vezetett éttermének, a budapesti Babelnek. Minket egyáltalán nem lepett meg.

Decanter Magazine havonta összesen 90 országban jelenik meg , és mind a borok mind az ételek terén kiemelten fontos nemzetközi szaklapként ismerik el világszerte. A magazin vezető borszakértője, újságírója, Fiona Beckett még tavasszal látogatott el a Babelbe, méghozzá a világ legjobbjának is tartott, dán Noma étterem fermentációs séfjével közösen. Az egyedi stílusáról és tetoáválásairól is ismert

David Zilber a vacsora után a vendégkönyvbe azt írta: Veres István tojásos nokedlije akkora hatással volt rá, hogy az étel receptjét legszívesebben magára tetováltatná.

Fiona Beckett újságíró pedig már a tavaszi budapesti látogatásuk után is kimagaslóan nyilatkozott mind az ételekről, mind pedig Blazsovszky Péter head sommelier világszínvonalú borpárosításairól a brit Decanter hasábjain.

restaurants-of-year

Itt a friss Decanter-cikk nagyban is

Beckett elismert újságíró, háta mögött 23 szakkönyvvel és több száz The Times, The Guardian és Decanter Magazine hasábjain megjelent cikkjével az egyik legnagyobb szaktekintélynek számít a szakmájában, 2002-ben Az Év Gasztró Újságírójának, majd 2014-ben a International Wine and Spirit Competition versenyén az Év Bloggerének választották. Most, a hír kapcsán bevalotta: „Budapesti látogatásom során nem volt olyan elvárásom, hogy egy lenyűgöző étteremre bukkanjak, egy világszínvonalúról nem is beszélve, de a Babel kétségtelenül az egyik legizgalmasabb étterem volt, ahol az elmúlt évben ettem, és méltó nyertese a 2017 év Decanter/Hine Nemzetközi Étterme díjnak”. Az Év Nemzetközi Éttermének díja a Nagy Brittanián kívüli éttermeket rangsorolja.

petit_dessert

Desszertet szabad?

A Piarista közben található Babelnek jelenleg nincs Michelin-csillaga – az étterem átszervezés után 2016 augusztusában nyitott újra, némileg megújult koncepcióval és új séfcsapattal. A hazai gasztromédia szcéna azonnal ujjongva írt róla, a nemzetközi origónak számító Michelin Guide azonban tavaly márciusban anélkül jelent meg, hogy említést tett volna róla. A hazai körök azóta magabiztosan mondogatják, hogy legközelebb ez már biztosan nem fordulhat elő – néhányan rögtön két Michelin-csillagot jósolnak neki, minthogy Magyarország leginnovatívabb konyhájáról van szó. Fogásaik között felbukkannak olyanok, mint az ehető erdélyi széna, de találunk ott zuzmót, desszertjeikben fokhagymát, miközben gombás előételükben csokoládét, de minden ételükben megjelenik a Kárpát-medence, és több száz tételes borlapjuk is kizárólag Kárpát-medencei tételeket jegyez.

Az éttermet a Gault Millau étteremkalauz legutóbb 15 pontra értékelte a 20-ból, ez kiemelkedően jó és kreatív konyhát jelent. A legutóbbi hazai Dining Guide a Costes után az ország második legjobb éttermeként jegyezte (de e két kalauzt a szakma nagyobb része, nekem névtelenül nyilatkozó több hiteles forrás nem tartja igazán mérvadónak, mivel bírálói magyar személyek, akik több esetben nem tekinthetők objektívnek és pártatlannak).*

veres_istvan_chef_hlatky_schlichter_hubert_tulajdonos_blazsovszky_peter_sommelier

Veres István séf, Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos, és Blazsovszky Péter fő sommelier

„Tíz évnyi munka áll a Babel mögött és óriási lépés, hogy nem csak itthon, hanem külföldön is ismerik és elismerik az ember munkáját. Már önmagában az nagy büszkeség, hogy egy magyarországi étterem kap ekkora nemzetközi elismerést magyar konyhával, de mivel a Babel ráadásul saját gyerekem, még nagyobb a boldogságom” – mondja a hír kapcsán Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel Budapest tulajdonosa.

A nyitott és pozitív, sikeres gasztrovállalkozóról, Hubertről mi a tavaly májusi Urban című különszámunkban írtunk részletesen, hiszen ő volt az egyik címlapszereplőnk. Hubert a Babel mellett jegyzi a Kiosk és a Terasz bisztrókat, és a Terem nevű rendezvényhelyszínt is, mindet a Babel közvetlen közelében. (Szintén hozzá kapcsolódik a jelenleg parkolópályán álló Susu és Tütü.) 120, szezonban 150 embernek ad munkát, bevételei már 2016-ban is meghaladtk az egymilliárd forintot, idén legalább 1,5 milliárdra számít.

A Babelről a legutóbbi Forbes Life étteremajánlójában ezt írtam: Ez a legjobb vacsorázóhely a Budapesttel ismerkedő külföldieknek – már amennyiben az a külföldi társaság Budapest aktuálisan legjobb, legizgalmasabb fine diningjára kíváncsi.

*Cikkünk megjelenése után a Dining Guide levelében kért helyesbítést, amely itt olvasható el.

Oszd meg!