Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest a világ legjobb városa?

Bréking! A Forbes legújabb különszáma, az Urban mától elérhető a standokon!

Lakosainak száma legalább tízezer fő, csatornázottsága és közművesítettsége legalább 60 százalékos, útjait leaszfaltozták. A paragrafusok szerint ettől már gyakorlatilag város egy település. Ahhoz viszont, hogy egy város élhető és szerethető legyen, ennél jóval több kell. Főleg emberek, köztük sok olyan, aki tenni akar azért, hogy a sajátján kívül egy kicsit más citizenek élete is boldogabb legyen. Azért, hogy ahol élnek és alkotnak, mások is jól éljenek (és alkossanak).

A Forbesnál azokat az embereket keressük, akik jobb hellyé teszik Magyarországot. A Forbes Urban első kiadásában 125 olyan nevet szedtünk listába, akik jobb hellyé tették, teszik Budapestet, közülük hárman címlapunk arcai.

urban_cimlap

A mára már megkerülhetetlen gasztrós, Hlatky-Schlichter Hubertben, a közösségi irodák meghonosítójában, Klementz Katában és a Budapestre márkát építő Lenkey Ákos grafikusban sok közös van. Azonkívül, hogy a munkájuknak, a márkáiknak élnek, például az, hogy ezt a magyar fővárosban teszik, pedig közben látják, hogy ez felér egy „nyakig vízben lefutott futóversennyel”. És biztosan érzi ezt a 125 fős lista másik 122 szereplője is, vállalkozásaikat mégis a siker felé irányítgatják, és közben védőburkot képeznek azok köré, akik kérnek belőle.

Az Urbannel teszünk egy kísérletet, hogy jobbá tegyük Budapestet, megmutassuk kevésbé ismert részleteit, és persze – burkokon kívüli – foltjaira is rávilágítsunk.

klementz

Bagi László egy hétre beköltözött Tima Zoltán építész stúdiójába, és megnézte, hogyan újulnak meg a főváros közterei. Csonka Anna számokba és színes infografikákba szedte Budapest már-már toposzszerű, emblematikus vállalkozásait, amelyek máshol nem is működhetnének. Szűcs Péter bedumálta magát azokba a titkos klubokba, ahová nem lehet csak úgy bejutni – volt, ahonnan menekült, máshol viszont még újralapító tagnak is beszállt volna.

villi

Én pedig tettem egy kísérletet az ország vízfejűségének gyógyítására: egy-egy hosszú hétvége alatt megpróbáltam felkutatni annak a három vidéki városnak a legjobb helyeit, ahol villamos jár. Mert a tömegközlekedéstől is (akármilyen is) egyértelműen város a város.

A Forbes Urban mától elérhető a standokon!

Oszd meg!