terasz_fotó: Krisztina Papp
Fotó: terasz_fotó: Krisztina Papp
rövid hír

Nyitnak a teraszok, de jelentős drágulás várható a vendéglátásban

Forbes
2021. április 22. 3 perc olvasás

Az újranyitó vendéglátóhelyek vendégeinek 10-15 százalékkal kell majd többet fizetniük a járvány előtti időszakhoz képest. Az áremelés fő oka nem a féléves kiesés kompenzálása, hanem a dráguló élelmiszerek – írja a Portfolio.

Ma a kormány bejelentette, hogy szombattól újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Sokan biztosan örülnek, hogy újabb nyitásra kerül sor, de az árak lehet, hogy lehűtik majd a kedélyeket. 

Az élelmiszerek áremelkedése a mindennapi vásárlások során is érezhető, a húspiacon huszonöt százalékos áremelkedés várható a takarmányárak növekedése miatt. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfoliónak azt is elmondta, hogy a járvány kezdete óta jellemző, hogy a vendéglátó egységek árkorrekciókat hajtanak végre, többen a kiszállítás megszervezésekor kénytelen voltak árat emelni vagy csökkenteni a túl nagy kínálat ellensúlyozására. 

Kovács azt jósolja, hogy jó idő esetén az emberek megrohamozzák majd a teraszokat, a kereslet azonban nem biztos, hogy tartós lesz.

A koronavírus-járvány kitörése óta rengetegen váltak munkanélkülivé, megváltoztak a prioritások, külföldi turisták pedig egyelőre nincsenek.

Korábban elemzők is arról beszéltek a Forbes.hu-nak, felpöröghet az infláció a nyitással. 

A járvány új béreket is hozhat magával

Az újranyitás során az üzletvezetőknek számtalan dologra kell majd figyelniük:

  • új kalkulációkat kell készíteniük a beszerzési árak változása miatt
  • gondoskodniuk kell az új árukészletről, utóbbinál le kell selejtezniük a lejárt szavatosságúakat
  • ki kell takarítaniuk és fertőtleníteniük kell
  • biztosítaniuk kell a személyzetet is.

Utóbbinál jó eséllyel változó munkabérekkel kell számolniuk. Az utóbbi fél évben a vendéglátásban dolgozók zöme kényszerült új munkát keresni, hozzászoktak az új bérekhez és feltételekhez, amiket nem biztos, hogy kockáztatnának a vendéglátás beindítása miatt.

Az elnök elmondta, hogy a korlátozó intézkedéseket a szektor elfogadta, a járványügyi szakemberek véleményét nem kérdőjelezik meg. 

Támogatást kaptak, de kárpótlásban nem részesültek, pedig több országhoz hasonlóan a vissza nem térítendő támogatások annak minősülnének, vagyis nagy segítséget jelentene, ha a tavalyelőtti árbevétel valamennyi részét megkapnák.

A kerthelyiségek, teraszok este fél 10-ig lehetnek nyitva és a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, az alkalmazottaknak azonban igen.

Fotó: Krisztina Papp // Unsplash