Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb részletek derültek ki a nyitásról – marad a maszkszigor

A kerthelyiségek, teraszok este fél 10-ig lehetnek nyitva és a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, az alkalmazottaknak azonban igen – újabb részletek derültek ki a nyitásról, amely azonban nagyon fokozatos lesz: a kormány öt héttel talta ki a védelmi intézkedések hatályát, de legalább a SZÉP-kártyák terén könnyítés lesz.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a vendéglátóhelyek kerthelyiségei,

teraszai reggel 5 és este 21:30 között lehetnek nyitva. 

A kormány is hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezése érdekében a meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.

Azaz a kormány 5 héttel meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is hétfőn nyitnak.

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, és továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak 10 napos hatósági házi karanténba kell maradnia, az alól csak 2 darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

Módosult csütörtökön a Széchenyi Pihenő Kártya rendelet is, a SZÉP-kártyák alszámlái 2021. december 31-ig átjárhatóak lesznek, bármilyen alszámláról bármilyen célra igénybe vehetjük az összeget.

Így például a szálláshely zsebből vendéglátási szolgáltatást vagy mást is lehet majd fizetni. 

 

Oszd meg!