Üzlet

Készülnek az éttermek a teraszok nyitására, még marad az óvatosság

Forbes
2021. április 15. 2 perc olvasás

A vendéglátóhelyek készülnek a teraszok közeledő nyitására. Egyelőre arra számítanak, hogy hasonló keretek mellett fogadhatnak vendégeket, mint a novemberi szigorításokat megelőzően, távolságtartással, fertőtlenítéssel, kötelező maszkviseléssel és a személyes kontaktok minimalizálásával.

A miniszterelnök szerdán azt mondta, reményei szerint jövő hét közepére meglesz a 3,5 millió beoltott, és kinyithatnak a teraszok, a teraszdíjakat pedig eltörlik. Arról egyelőre nem beszélt, hogy csak beoltottak ülhetnek-e le vagy mindenki. A ma délelőtti kormányinfón vélhetően többet is megtudhatunk erről. 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke, Gál Pál Zoltán az MTI-nek nyilatkozott a nyitásról. Azt mondta, a munkaerőt viszonylag gyorsan mozgósítani tudják az egységek, a zökkenőmentes indulást folyamatosan készítik elő a teraszokat üzemeltetők, és jó hírnek nevezte a teraszdíj eltörlését. A szövetség a társszervezetekkel és a turisztikai ügynökséggel közösen szabályrendszert alkotott a fokozatos újraindítás biztonsága érdekében.

Gál Pál Zoltán szerint a teljes ágazatra jellemző lehet a szigorú szabályozás, az újraindulás csak fokozatosan és bizonyos feltételek mellett jöhet létre biztonságosan. 

A hosszabb távú kilábalás érdekében a szövetség olyan újraindítási rendszert készített elő, ami biztosítja a versenyképességet a munkaerő főbb piacaival szemben, hogy ne induljanak el ismét tömegesen az első adandó alkalommal az osztrák, német, vagy olasz versenytársakhoz. Ehhez javasolták egyebek mellett az ágazati bértámogatás folytatását és az adókedvezmények meghosszabbítását, illetve a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás átmeneti felfüggesztését.

Borítókép: Unsplash // Krisztina Papp