Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezekről a magyar startupokról azt írtuk, hogy nagyot mennek majd idén – de mi lett belőle?

Januárban összeszedtünk néhány olyan magyar startupot, amelyekről úgy gondoltuk, érdemes figyelni rájuk a jövőben. Lássuk, ki mire jutott az év végére!

RateMate

Ezt írtuk

Szállodaipari információszerző szolgáltatásokkal tele a padlás, a magyar startup azonban Event Intelligence néven villantott egy nagyon hasznos plusz funkciót, aminek segítségével a hotelek előre látják, hogy a környezetükben milyen események lesznek, és ez segít nekik az árazásban. A Marriot is lecsapott rá, és több amerikai nagyvárosban is gyűjtik már az adatokat.

Péter szólt, hogy évi nyolcmilliárdot buknak. A Hilton és a Marriott hisz neki

Ez történt:

A csapat a világ három legnagyobb Hiltonja közül kettővel szerződött le, a budapesti ötcsillagos szállodák fele már az ügyfelük. De persze nemcsak szállodákban utaznak, az első nem-hotel ügyfél egy San Francisco-i konferenciacentrum lett, ám az alapító elmondása szerint eközben a cégen belül jelentős változások történtek.

PublishDrive

Ezt írtuk:

A e-könyvkiadás piacára berobbant magyar vállalkozás 2017 decemberében egy másfél millió dolláros befektetés után Kaliforniában is megvetette a lábát. Tavaly a Google egyengette az útjukat a Launchpad programjukban, és már együtt dolgoznak az Apple-lel is.

 

Húszmilliárd dolláros piacra jutott be a magyar PublishDrive

Ez történt:

A startup könyvek, szerzők és bevétel szempontjából háromszorosára nőtt, az új szerzők 80 százaléka pedig az Egyesült Államokból érkezett. Szervezetileg duplázott a PublishDrive, 8-ról 16 fősre emelkedett az állomány, ebből hárman az USA-ban tevékenykednek. Új előfizetési- és üzletmodellt vezettek be, gépi tanulási algoritmust cseréltek, és beléptek a kínai piacra is.

AIMotive

Ezt írtuk:

Tízmilliárdos befektetést zsákoltak be, ezzel a Prezi után a második legnagyobb tőkebefektetést szerzett magyar startup lettek. Az biztos, hogy az önvezető autós szoftvert fejlesztő vállalkozás előtt izgalmas év áll.

 

Rég láttunk ilyet: 10 milliárdos befektetés a magyar autós startupnak

Ez történt:

Az EBB és az AImotive 20 millió euró összegű kölcsönről szóló megállapodást írt alá az önvezető járművekhez szükséges, mesterséges intelligenciával működő szoftver kutatásába és fejlesztésébe történő befektetéssel kapcsolatban.

HeatVentors

Ezt írtuk:

Az energiatermelés nagy biznisz, és aki újat tud mutatni benne, annak jó esélyei vannak. Ma a hőenergia-tárolók vízzel működnek. A vizet melegítik, hűtik, ezzel tudnak energiát eltárolni. A magyar HeatVentors ötlete ezzel ellentétben az, hogy a fázisváltó anyagoknál a halmazállapotot változtatják.

 

Megvan a befektető, végre gyártásba kerül az energiatárolást forradalmasító magyar startup találmánya

Ez történt:

Befektetőjük lett a KIC-InnoEnergy, az általuk szervezett startup-versenyt még 2018 decemberében nyerte meg a HeatVentors, emiatt figyeltek fel a kis magyar cégre – egy 150 ezer eurós befektetés lett az eredmény. Azóta a csapat elérte a pilot projektet, egy telekommunikációs cég adatközpontjába építették be az első HeatVentors-féle tárolót. Az első eredményeket 2019-ben publikálja a csapat.

Turbine AI

Ezt írtuk:

Izgalmas éve volt a gyógyszeripari kísérleteket végző vállalkozásnak. A Turbine a daganatos kezelésekhez szükséges, ám időigényes gyógyszerkombinációs kísérleteket végzi el villlámgyorsan, mesterséges intelligencia alkalmazásával. Tavaly amellett, hogy rommá nyerték magukat egy csomó versenyen, és az ügyfelek között már ott a Bayer is.

Megint óriásit ment a magyar rákkutató startup, az év startupjának is megválasztották

Ez történt:

A korábbinál tízszer nagyobb, sokmilliónyi számítógépes kísérletet tudnak már szimulált sejtjeiken futtatni. 40 főre bővült a Turbine csapata, akik döntő többsége szoftverfejlesztő, MI-szakértő, sejtbiológus, adattudós vagy bioinformatikus. Mára több mint 30 olyan felfedezésüket igazolták, amikkel a későbbiekben rászoruló betegek számára hozhatnak létre a jelenlegieknél hatásosabb terápiákat. Bebizonyították, hogy háromszor annyi kiemelkedő hatékonyságú gyógyszerkombinációs terápiát tudnak találni, mint a vezető gyógyszercégek jelenlegi megoldásai és már 3 vezető – amerikai, svájci és német – gyógyszercéggel futnak együttműködések. Angliai, amerikai és svájci szuper-angyal befektetők csatlakozásával készítik elő az európai szinten is jelentős tőkebevonásukat, és a díjaknak is kellett hely a polcon, az MIT Innovators Under 35, ismételt Év AI Startupja díjat is elhozták.

Bitrise

Ezt írtuk:

A 2014-ben indult magyar Bitrise olyan szoftvert fejleszt, mely könnyebbé és hatékonyabbá teszi a mobilalkalmazás-fejlesztő csapatok életét: azaz pénzt, időt és erőforrást spórol a technológiai vállalatoknak, illetve maguknak a fejlesztőknek. Ügyfeleik között mára olyan cégek vannak, mint a Foursquare, Invision, Plangrid vagy a Product Hunt, nemrég bezsebeltek egy hárommillió dolláros befektetést, és toltak egy szemesztert a világ legmenőbb inkubációs programjában, az Y Combinatorban.

Észak-Koreából is volt júzerünk! – a magyar Bitrise menetelése

Ez történt: 

 Két és félszeres létszámbővítés, a csapat már 42 Bitriserrel fordul rá 2019-re. A bevételeiket megháromszorozták, és éppen új irodába költöztek. Tartottak egy kétnapos konferenciát Tokióban, aktívan dolgoznak egy partneri kapcsolat beindítását a Google Firebase és a Google EarlGrey csapatával, valamint az Instructurerrel is, illetve az on-demand unikornisok fele (köztük a Deliveroo, Careem és a JustEat) már őket használja.
Oszd meg!