Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy magyar páros új alapokra helyezte a hőtárolást – Kínában csinálnának belőle nagy üzletet

A hőtárolást forradalmasító HeatVentors jól szerepel a startupversenyeken, fázisváltós megoldásukat több zsűri is nagyra értékelte. Hamarosan indulnak pilotprojektjeik, multikkal tárgyalnak, és Kínába viszik a találmányt. Attól sem félnek, hogy lemásolják.

Farkas Rita és Andrássy Zoltán, a hőtárolással foglalkozó startup, a HeatVentors társalapítói alapszakon mindketten energetikai mérnöknek tanultak, majd Rita vegyipari gépésznek, Zoltán pedig épületgépésznek tanult tovább. Öt éve foglalkoznak úgynevezett fázisváltó anyagokkal, TDK-kat és diplomadolgozatukat írták a témából – most pedig terméket és céget építenek rá.

“Szakmai konferenciákon biztattak minket, és a tanáraink is mondták: tök jó, hogy kutattok, de mi lenne, ha ebből csinálnánk egy céget, egy terméket, és profit lenne belőle, ha már ennyi időt belefektettetek”

– meséli Zoltán a kezdeti lökést. Így indult a HeatVentors, a két alapító pedig úgy döntött, megismerkedik az üzleti világgal is, marketinges és értékesítő gondolkodással, valamint a jogi alapokkal. “De alapvetően úgy állunk a dologhoz, hogy mérnökök vagyunk, és szeretnénk mérnökként érvényesülni” – mondja.

Azért az üzleti láb is egyre erősödik, a HeatVentors a Climate-KIC akcelerátor-programjában júniusban 10 ezer eurós (3 millió forint) befektetést nyert, amit a cégre kell elkölteniük.

dscf42719_01

De mi az, ami az energetikában ennyire tetszett a zsűrinek? “Elég messziről indultunk, hőenergia-tárolás volt a kutatási témánk. Ma a hőenergia-tárolók vízzel működnek. A vizet melegítjük, hűtjük, ezzel tudunk energiát eltárolni. Mi ezzel ellentétben a fázisváltó anyagoknál a halmazállapotot változtatjuk. Úgy kell elképzelni, mint egy jégkockát. Azzal, hogy megolvasztjuk, illetve megfagyasztjuk az anyagot, sokkal nagyobb mennyiségű energiát tudunk eltárolni, szinte hőmérséklet-változás nélkül” – magyarázza Zoltán az ötletet.

Halmazállapot-váltásból energia

Az új technológia legnagyobb előnye, hogy közel kilencven százalékkal kisebb tárolókban tudják ugyanazt megoldani, mint ami a vizes tárolókhoz kell – utóbbiak gyakorlatilag hatalmas nyomástartó edények, erős anyagból, ez azt is jelenti, hogy a méret miatt nagy az anyagköltség, a fázisváltós megoldásnál ez viszont sokkal kisebb arány. Mínusz 100 Celsius-foktól akár 600 Celsius-fokig képesek vele hőenergiát eltárolni. Fűtési rendszerekhez, fagyasztó-rendszerekhez és megújuló-rendszerekhez is használható, naphőerőművekhez is, ahol 500 Celsius-fok fölötti hőmérsékletek vannak.

A HeatTank-nek elnevezett fázisváltós energia-tárolójuk másik előnye a hatékonyság, kisebb méretben megoldják ugyanazt, gyorsabb megtérüléssel. Számításaik szerint még családi ház méretben is pár százezres költségről van szó, ami 3-4 év alatt megtérül, ipari szinten akár fél év.

dscf4270

Multikkal tárgyalnak

Kutatási témájukból sokféle felhasználhatóság következik, először arra koncentráltak, hogy legyen egy konkrét termék: “Évek alatt körvonalazódott bennünk, hogy mi lenne az a termék, ami kapcsolódik az energetikához, épület-gépészethez, kihívást és újítást jelentő téma, termékként is viszonylag könnyebben megemészthető,, ezért piacot is tudunk találni rá” – meséli Zoltán.

Most két irányban tervezik üzleti modelljüket. “Az egyik a sztenderd termék, mely családi házak vagy panelek számára tömegtermékként értékesíthető. A lényege, hogy hagyományos piaci méretekben lehetne kapni szakkereskedésekben, melyet fűtésszerelő, épületgépész mérnök könnyen be tud építeni a rendszerbe, akárkinek a családi házába. Nem csak mi értékesítenénk, hanem nagyobb cégek hálózatain keresztül is kapható lenne.” – mondja Zoltán.

A másik irány, az egyedi termékek, nagyobb méretű HeatTank-eket nagy cégeknek adnak el, akik aztán saját, esetenként sok száz létesítményükbe építhetik majd be a megoldást. Tudatosan keresték azokat a piaci réseket, ahol pilotprojektekkel be tudják bizonyítani, hogy termékük működőképes, és mindenki megértheti mire jó. Konkrét cégeket egyelőre nem mondanak, de annyit elárultak, hogy “haza és nemzetközi cégekkel, több nagy multival is tárgyalnak”, négy nagy cégnél pedig már a pilotprojektek elindításáról tárgyalnak, pár hónapon belül be is építik az első tárolókat, ha megkapják a méretezéshez a szükséges adatokat.

Ugyanis találmányuk egyik kulcsa a méretezés: nem elég, hogy fázisváltó anyagokat használnak, ha már kicsit változik valami az adottságok közül, akkor újra kell méretezni a tárolót, és ez adja az igazi hatékonyságát is.

Ezért nem félnek Kínától sem: bár hallották, hogy “a kínai piac és a jogvédelem két különböző dolog”, elmennek oda is partnereket keresni.

“Márciusban a legelső a Women Startup Competition Europe budapesti elődöntőjében második helyezést értünk el, a londoni döntőbe az online zsűri szavazott be minket” – mondja Rita. Ott nyertek egy utat Kínába, szeptember közepén, egy hét alatt három városban mutatkozhatnak be, négy nagy gyárban. Nem ez volt egyébként az első nyereményük: márciusban bekerültek az MVM Edison mentorprogramjának első fordulójának nyertesei közé, májusban pedig a Nestlé Demo Day-én lettek másodikak

“A legbizakodóbb elképzelésünk, hogy kimegyünk Kínába, üzleti partnereknek eladjuk a technológiánkat. Maga a termék önmagában ér valamit, le tudják másolni, ha nagyon szeretnék. De a másolat csak megfelelő feltételek mellett fog jól működni. Ha már kicsit változik, szükség van méretezésre. Ami itt található a fejünkben. Attól, hogy ők lemásolják a tárolót, nem tudják felhasználni. Kell egy know-how hozzá, ha azt eladjuk, a profitból részesedve képzeljük el a kínai együttműködést” – magyarázza Zoltán.

Több befektetőtől kaptak ajánlatot, de egyelőre nyereményeiket élik fel, és készülnek a versenyek, accelerátor-programok további fordulóira, a kínai utazásra. Pár hónapon belül pedig elindulnak első pilotprojektjeik is. Később pedig ugyanerre a technológiára építve teljesen más termékekkel is szeretnének piacra lépni. Saját cégüket, a HeatVentors Kft-t pár nappal ezelőtt jegyezték be.

Oszd meg!