Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megint óriásit ment a magyar rákkutató startup, az év startupjának is megválasztották

A Turbine.AI három kategóriában is tartolt az idei CESA-n (Central European Startup Awards).

Az esemény házigazdája ebben az évben Szófia volt, a bolgár főváros viszonylag fiatal startup ökoszisztémával rendelkezik, úgyhogy nagy volt az öröm, amiért az 1400 fős  mezőnyből kiválasztott startupok itt kaptak díjat.

A díjátadón 12 (+1) kategóriában hirdettek győzteseket, a magyar Turbine.AI, és az EVA Vision is nyert. A Turbine.AI egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló szoftvert fejleszt, mely segítségével a rákgyógyításhoz használt kísérletek ezreit lehet végigpörgetni rövid idő alatt – a startup annyira ígéretes eredményeket tudott felmutatni, hogy a legjobb mesterséges intelligencia, a legjobb biotechnológia kategóriában is első helyet kapott, illetve nekik ítélték oda az év startupja címet is.

a9_06273

 

Az EVA Vision egy vakoknak és látássérülteknek készített szemüveggel érdemelte ki a legígéretesebb fiatal startupnak járó díjat. – Imre Krisztián startupjáról is írtunk korábban. “Az ötlet és az első verzió már tavaly tavasszal nagy sikert aratott, az UberPITCH startup-világversenyen az EVA első helyezést ért el a magyarországi indulók között. „Ez hatalmas lendületet adott, nagyon pozitív visszajelzést, de még egyáltalán nem éreztük késznek a terméket” – magyarázza Krisztián. A projekt alapítója és vezetője ekkor elkezdett egy komplett csapatot összerakni, néhány kutató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai és bionikai karáról csatlakozott. A cél az volt, hogy egy komoly beltéri navigációs rendszert fejlesszenek a szemüveg mögé, hogy a legszélesebb körben, leghatékonyabban lehessen használni.”

eva_glass-640x318

 

A rendezvény külön érdekessége, hogy a szervezők megállapodtak abban, hogy a napközbeni panelbeszélgetések és workshopok nyomán 2018 első negyedévének a végére az itt szerzett tapasztalatokat és ötleteket összegzik, majd egy startup jelentésben ki is adják.

Kovács Péter, a rendezvényt szervező xLabs CEO-ja elmondta: A helyszínválasztás miatt nagy kihívással néztek szembe, mert nehezebb volt rávenni az embereket, hogy Szófiába jöjjenek. „Korábban egyszer sem volt példa arra, hogy az összes díjazott eljött volna  a rendezvényre, Szófiában ez most sikerült, és szerencsére mindenki azt mondta, hogy megérte jönni, pozitívak voltak a visszajelzések.”  A bolgár startupokat összefogó ABLE-lel, ahogy Péter fogalmaz „nagyon egymásra találtunk”, szerinte a magyar és bolgár startup ökoszisztémák között most elkezdhet kiépülni egy szorosabb viszony, illetve a rendezvényen részt vevő vendégek (Pl. az amerikai Startup500-tól, a South by Southwest-től stb) most ráláttak a régióra. „Most alkalmunk volt tenni Magyarországért és a régióért, és úgy gondolom, hogy ez jól sikerült.”

 

Oszd meg!