Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rég láttunk ilyet: 10 milliárdos befektetés a magyar autós startupnak

Még csak négy nap telt el az évből, de könnyen meglehet az év magyar startup dobása: az AImotive 38 millió dollárnyi tőkét vont be. 

Az autók önjáró rendszerein dolgozó AImotive bejelentette, hogy sikeresen lezárt egy 38 millió dolláros befektetési kört, és a 9,8 milliárd forint körüli összegből folytatják a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldás fejlesztését – a startup az Indexszel közölte a hírt.

Kishonti László alapító-vezérigazgató a tőkeemelésről a lapnak elmondta, hogy az összeg 70 százaléka neves pénzügyi befektetőktől származik, akik „színtisztán pénzügyi megfontolások miatt tartják vonzónak a céget”. Ez az AImotive számára is előnyös, mint mondta, mert egy „független, technológiailag és üzletileg is sikeres vállalatot szeretnének felépíteni”.

Kishonti László, az AImotive alapítója. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Kishonti László, az AImotive alapítója. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

A befektetők kiléte egyelőre nem ismert, ahogy további részleteket sem árultak el egyelőre a megállapodásról. A 2014-ben Kishonti által indított, ma már 170 ember foglalkozó cég ezzel eddig összesen 47,3 millió dollárnyi befektetést kapott (korábban beszállt a magyar DayOne Capital és a Robert Bosch Venture Capital is).

Frissítés: A cég honlapján megjelent közlemény szerint a lead invesztor ebben a körben a B Capital Group és a Prime Ventures voltak, velük együtt beszállt még a Cisco Investments és a Samsung Catalyst Fund is.

A Forbes összesítése szerint ezzel a magyar startupok közül csak a Prezi előzi meg a társaságot, ha azt nézzük, ki mekkora befektetést volt képes bevonni a még nem exitált (eladott) technológiai cégek közül. (A magyar gyökerű Ustream korábban 60 millió dollárt vont be, a céget az IBM vásárolta fel két évvel ezelőtt.)

Oszd meg!