Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kép: Icons8 team // Unsplash

Kezd magához térni a piac, miután Elon Musk megrugdosta

A legtöbb kriptovaluta árfolyama kiheverte az Elon Musk okozta sokkot, bár a Bitcoin még távol van történelmi csúcsától. 

A szombati kereskedési napon 2,02 billió dollárt ért a kriptopiaci kapitalizáció a Coinmarketcap adatai alapján. Az árfolyamok enyhe ingadozással, de hétfőn reggel is tartották magukat.

A Bitcoin összértéke 886 milliárd dollárra, az Ethereum összértékét 383 milliárd dollárra emelkedett. Mindkét kriptovaluta árfolyama nagyjából 10 százalékot emelkedett az elmúlt egy hétben, bár még távol vannak történelmi csúcsuktól. A Bitcoin jelenleg 47 ezer dollár fölött van, míg rekordja bő 63 ezer dollár, az Ethereum 3200 dolláron ingadozik, 4100 dollár környéki csúcs alatt.

Forrás: Coinmarketcap

Mélységek és magasságok

Rekord és a bezuhanás is májusra tehető. Május elején a kriptovaluták összértéke elérte a 2,5 billió dollárt, ami nagyban volt köszönhető az Egyesült Államok és nyugat-európai országok gazdaságélénkítő, illetve fogyasztásösztönző lépéseinek, a pénz egy része pedig a kriptovaluták befektetési piacára vándorolt. A piac ugyanakkor már tavaly, a járvány okozta sokk után kezdett magához térni, aminek hátterében leginkább az intézményi befektetők megjelenése állt. A jelenségről itt írtunk bővebben.

Akkoriban a napi kereskedés volumene rendre meghaladta a 200 milliárd dollárt.

Ekkor jött Elon Musk dollármilliárdos, és nagyot rúgott a piacba.

Musk hallgatva azokra a hangokra, akik okkal kritizálják a kriptovaluták piacát a rendszer nagy energiaigénye – vagyis jelentős környezetterhelése – miatt, tweetben is bírálta a rendszert, illetve autógyártó cége, a Tesla is bejelentette, hogy nem fogad el a kocsikért kriptovalutát. A piac erre beszakadt, közel felére csökkent a valuták összértéke.

A nyárra Musk meggondolta magát, ugyanis újra kiállt a kriptovaluták mellett, mondván: alulbecsülte, hogy mennyi fenntartható energiával működnek a rendszert fenntartó számítógépek, tehát szerinte az összkép közel sem annyira rossz, mint májusban lefestette. Azóta a Tesla újra elfogad kriptovalutákat, az árfolyamok pedig elindultak felfelé. A piacon azonban tartja magát az a vélekedés, hogy Musk befektetőként csak az árfolyamra spekulált.

A dologhoz azonban hozzátartozik, hogy a kriptopiaci árfolyamok óriásit emelkedtek a tavalyi harmadik és az idei második negyedév között. Az egészséges piachoz hozzátartozik az érdemi korrekció, a Bitcoin grafikonjára ránézve időszerűnek tűnt a korrekció.

Az Ethereum egyébként a közelmúltban jelentette be, hogy egy éven belül átállhatnak a 99 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó új rendszerre, ami szavatolja a kriptopénzek biztonságát.

Borítókép: Kép: Icons8 team // Unsplash


Oszd meg!