Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

„Mámorosan nézi a profitot és közben elfelejti kivenni, amit megkeresett”

Robotok, támogató szoftverek, appok – az elmúlt évek kriptoláza több platformot is kitermelt, ami az egyszeri kereskedő segítségére van, ha hasznot is akar húzni az árfolyamokból. Van, amelyik kereskedik a felhasználó helyett, és van, amelyikhez érteni is kell a kereskedéshez, mi is írtunk már hasonlóról. Egy kis magyar cég is meglovagolná a hullámot, fejlett portfóliómenedzsmenttel keresi a tudatos befektetőket.

„Szarakodunk a profittal, bámuljuk az árfolyamokat, nem veszünk ki semmit és még a tőkét is elégetjük” – magyarázza lendületesen Pataki Gábor a Zoom-interjún. „Igazából mi vagyunk a portfóliónk legnagyobb ellensége.” Pataki Gábor a brókervilágból érkezett és ugyan már évekkel ezelőtt átnyergelt a kriptovaluták piacára, a mentalitás a mai napig elkíséri. Kereskedőként elvárható hozamokat keres, stratégiában gondolkodik. Terméke, a Profit Manager nevű kriptopiaci kereskedéstámogató szoftver

a pénzügyileg tudatos befektetőknek szól, akik ismernek olyan alapfogalmakat, mint a kockázat, a hozamelvárás vagy a tőkevédelem.

Pataki Gábort a brókermentalitás a kriptovilágba is elkísérte.

A kriptovaluták piaca éveken át a kereskedési tapasztalattal nem bíró kisbefektetők játszótere volt, akik pár százezer, esetleg pár millió forintos betétekkel, leginkább érzelmi alapon kereskedtek. Ezen a piacon a napon belüli 10-15 százalékos drágulás nem kirívó, egyes eszközök árfolyama képes megduplázódni pár nap alatt. A bitcoinmilliárdosoknak hamar híre megy, de olyanok is bőven vannak, akik simán, pár hónap alatt égetik el saját betétjüket. Több szoftver is a piacon van már, amik segítenek: botok, amik kereskednek a felhasználó helyett, illetve kereskedéstámogató szoftverek, amik utasítások alapján menedzselik a portfóliót, Mi is foglalkoztunk már hasonlóval, a B-Cube nevű győri csapatot 2021-ben a tizenötödik legforróbbb startupnak találtuk.

Az első kudarc volt

Pataki Gábor közgazdász, 18 éves korában kezdett tőzsdézni. Pályáját az Equitas Brókernél (mai KBC Equitas) kezdte és 25 évesen vezérigazgató-helyettesként szerelt le. A Fornax Zrt-nél üzletfejlesztőként részt vett a 2000-es évek elején az SMS Bróker fejlesztésében. Erre szívesen is emlékszik, ennyi év után mosolyogva magyarázza: „A Westellel közösen csináltuk, hihetetlen, 2000-ben már kódolt sms-ben tudtál tőzsdei megbízást adni.” Ezután is maradt a mobilos megoldások területén, több kisebb cég után a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója lett.

2017-ben találta meg a kriptovaluták világa és ugyan a mai napig több cégben érdekelt, ma már egyértelműen a kripto mozgatja meg a legjobban. A piacról beleéléssel beszél, határozott elképzelései vannak, hogyan is kell megfelelően kereskedni és egyszerűen hülyeségnek tartja, ha valaki kellő stratégia és átgondoltság nélkül ugrik fejest az árfolyamokba.

Az alapelv a tőkevédelem volt: mivel a kriptotőzsdéken éjjel-nappal megy a kereskedés, és a legtöbb tőzsde szerényebb kereskedési felülettel bír,

gyakran ébredhetünk reggel arra, hogy portfóliónk 15 százalékkal kevesebbet ér, mint mikor lefeküdtünk.

Az első próbálkozás, a Stop Loss Manager nevű szoftver kudarc volt. Az is egy kereskedéstámogató szoftver volt, a Binance-re a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjére rácsatlakozva segített menedzselni a portfóliót. De, mint Gábor mondja: a kód nem volt olyan fejlett, mint a mostani és csak egy kiegészítő platform volt valós módszertan nélkül. „Szóval az egészet lehúztuk a vécén…Persze sokat tanultam belőle, a gyakorlati tapasztalat mindig egy csomó kudarccal van kikövezve.”

A második szoftver, a Profit Manager (PM) új fejlesztőcsapatot és algoritmust kapott. Maga az ötlet nem bonyolult: a tőzsdei kereskedési felületeken jelen lévő elemeket beemelni kriptovilágba.

Nehogy kirázzon a tüske

A renszer kiemelt szolgáltatása, hogy tőke- és eredményvédelmi szinteket, hozamelvárásokat lehet beállítani a pozícióhoz, automatikusan vásárol, illetve az algoritmus felismeri a kriptopiacra jellemző „tüskéket”, a pillanatnyi nagy árfolyammozgást.

PAtaki Gábor: „Ahha, egyet felejt el: kivenni, amit megkeresett.”

Százalékosan meghatározott csúszó szintekkel lehet védeni a tőkét és a nyereséget is. Amikor felveszünk egy pozíciót, kiválasztjuk a tőkevédelmi szintet: ha esni kezd az árfolyam, hány százalékos mínusz után adja el az eszközt a szoftver.

Ha viszont emelkedik, a tőkevédelmi szint emelkedik együtt az árfolyammal, ezt hívják csúszó stop lossnak: a stop loss (azaz a pozíciót záró) szint „együtt csúszik” az árfolyammal.

De mivel tőkevédelemről van szó, a vásárlási szinten megáll az aktiváló szint csúsztatása. A pozíció mellé be lehet állítani a hozamelvárást, hogy hány százalékos árfolyamemelkedés után kezdje el védeni a szoftver a már elért nyereséget, ha visszaesik az árfolyam, akkor automatikusan realizáljuk az addig elért profitunkat. És az algoritmus Gábor szerint fejlettebb, mint a Binance kereskedési platformja, felülete átláthatóbb, egyszerűbben kezelhető.

Sokszor hangsúlyozza: a legtöbben érzelmi alapon kereskednek és bent hagyják a nyereséget is. „Ott áll a gyerek, mámorosan nézi, hogy nő a portfólió. Ahha, egyet felejt el: kivenni, amit megkeresett.”

Nem a hodlerek világa

A rendszer, mint látható nem a hodlereknek való. A kriptopiacon hodlernek nevezik azokat, akik csak megvesznek egy eszközt, majd sokáig ülnek rajta és csak akkor adják el, ha már nagyon sokat drágult (a szó egy 2013-as, fórumos beszélgetésből jön, ahol valaki a „hold”, azaz tartani szót hodlnak írta le, azóta szlengként megragadt).

„Nagyjából egy időben indítottam két portfóliót, az egyiket csak tartottam, a másikat rákötöttem a Profit Managerre” – magyarázza Kovács István, kereskedő, aki tavaly ősz óta használja a szoftvert. Azóta a teljes piac értéke megtriplázódott, tavasszal a legtöbb valuta ára óriásit emelkedett, alig lehetett mellé nyúlni. A Bitcoin vezette az emelkedést, szeptember és április között hatszorosára drágult, de még Elon Musk kedvenc viccvalutája is nagyot ment, pedig annak aztán tényleg kevés értelme van. Hetek óta viszont komoly korrekcióban van a piac.

A teljes piaci kapitalizáció. Forrás: Coinmarketcap

A hodl-portfóliója megduplázódott ősz óta, a szoftver viszont messze felülteljesítette ezt a szintet. István stresszmentesnek nevezte a kereskedést, nem kell folyamatosan nézegetni az árfolyamokat és szerinte a súlyos bikapiacok kivételével a stratégia mindig megveri a tartást. „Elhiheted, amikor elkezdtem foglalkozni kriptóval, komoly összegeket égettem el, mert nem volt semmilyen védelmem.”

Gábor pont erre utal, amikor nagy elánnal magyaráz a stratégia fontosságáról.

„Ki kell venni a kereskedésből a pszichét, a félelmeket meg a vágyakat, meg kell hozni bizonyos szabályokat, aztán egyszerűen betartatni magunkkal. Minek akarod egyből megtízszerezni a tőkét? Úgysem sikerül.”

A szoftvert a Trade Innovation Kft. fejlesztette és üzemelteti. A cég 2018-19-ben már bevétellel bírt, de még bőven veszteséges volt a fejlesztési költségek miatt, de Gábor szerint a 2021-es év már nyereséges lesz. Nyolcan tulajdonosok a cégben, a legtöbben gyakorlatilag munkavállalóként, a későbbi osztalékért dolgoznak, így kaptak üzletrészt. A két nagy tulajdonos Gábor (a feleségén keresztül 45 százalékban), illetve a fejlesztési vezető, Kis György, 20 százalékban, a többiek kisebb arányban.

Az Amazon számol mögötte

György is a tőkepiacról érkezett, a Fornax és a Keler menedzsmentjében is benne volt, ezekből az időkből ismerik egymást Gáborral. György a szoftvert egyszerűsége miatt emeli ki „Az ügyfél szempontját kell nézni és nem lehet túlbonyolítani a dolgokat” – magyarázza. „Vannak a miénkhez hasonló eszközök a piacon, a PM előnye, hogy összekapcsolja a tőke- és eredményvédelmet, fejlett a csúszó stop loss megoldása, tud figyelni az időszaki árfolyam kiugrásokra (tüskékre) és kezeli a kockázatokat – idáig a legtöbb szoftver nem megy el.” Hosszasan ecseteli, hogy a Binance-szel való együttműködésben a biztonsági kérdések voltak a legnehezebbek, azaz, hogy a felhasználók kereskedési jogot biztosító interfész kulcsát (API kulcs) megfelelően tudják védeni.

„Te kinek hiszel jobban? Egy villogó bannernak vagy a haverodnak, aki sok pénzt keresett?”

Érdekesség, hogy a szoftver mögötti számítási kapacitást az Amazon biztosítja.

Ha egyszerre sok párhuzamos porfólió fut, az Amazon által biztosított számítási kapacitás automatikusan nő, így gyakorlatilag nincs felső határa a felhasználók számának, addig lehet növelni, amíg az Amazon szerverei bírják.

Jelenleg 260 ügyfél használja a PM-et, több mint egymillió dollárnyi tőke követését biztosítja. Kész van a franchise rendszer modellje, egy-egy országra kizárólagosan lehet megvenni a szoftvert. Egy német partnerük már van, aki megvette az országlicenszet, de még nem publikus, kicsoda. A bevételi oldalon a felhasználói díjak vannak, a Binance-számla értékének 0,1 százaléka havonta, de legalább 3 dollár az alapdíj, továbbá az elért nyereség 5-20 százaléka, ami függ a Binance egyenleg mértékétől: minél magasabb az egyenleg, annál olcsóbb.

Kinek hiszel jobban?

A díjat a StopLoss Tokennel fizetik a felhasználók. Ez a token nincs fent egyik tőzsdén sem, nem kereskedhető, kizárólag a szoftver működtetésére használható. A pontos fejlesztési költséget nem árulja el, több tízmilliós összeget emleget. „De persze a fejlesztés sosem áll le, folyamatosan kell rá költeni.”

A projekt mögött viszont nincs érdemi marketingtevékenység, a híre gyakorlatilag szájról szájra terjed, jutalékrendszert építettek be.

„De most tényleg, te kinek hiszel jobban? Egy villogó bannernak vagy a haverodnak, aki sok pénzt keresett?”

Binance-be a jutalék rendszert is becsatornázták, aki a PM-en keresztül regisztrál a Binace tőzsdére, kereskedési díjkedvezményt kap a tőzsdétől.

Amikor a jövőről kérdezem, csak legyint. Nem ügyfélszámban gondolkodik, hanem tőkében: év végére 10 millió dollárnyi tőkét szeretne látni a PM-ben, szerinte elérhető a szint. „Nem akarok nagy szavakat használni, hogy majd tőzsdére visszük a céget, meg ilyenek. Akkor leszünk elégedettek, ha sikerült elterjesztenünk a kezdő befektetők körében a befektetési módszertanunkat, és Európában egy ismert, alternatív platform leszünk. Az a cél, hogy ötvenévesen nyugdíjba mehessünk, tehát ha pár év múlva jön a Binance, hogy jó pénzért felvásárolja az egészet vihetik.

Oszd meg!