rövid hír

Az Ethereum kriptovaluta-rendszere karnyújtásnyira a 99 százalékkal kisebb energiafelhasználástól

Forbes
2021. augusztus 06. 2 perc olvasás

A kriptovaluták biztonságát megalapozó rendszerek éjjel-nappal működő számítógépeken nyugszanak, ezt igyekszik kiváltani a Bitcoin kihívója.

Egyértelműen bizakodó vagyok az összeolvadással kapcsolatban” – mondta az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin a Bloomberg Newsnak. Az összeolvadás azt a technológiai váltást jelenti, ami alapjaiban módosítja az Ethereum kriptovalutájának biztonságát szavatoló rendszert.

A kriptopénzeket okkal éri a kritika, hogy a tömeges pénzügyi műveletek titkosítása miatt láncba kötött számítógépek – egyszerűen csak a blockchain – folyamatos működtetése elképesztően energiaigényes, csak a Bitcoin energiaigénye bőven meghaladta egy Szerbia méretű ország éves áramfogyasztását.

Emiatt a jelenlegi, szakkifejezéssel élve proof-of-work rendszert igyekeznek leváltani olyan titkosítási, egyben sok művelet kezelésére képes rendszerre, ami Buterin ígérete szerint 99 százalékkal csökkenti majd az rendszer energiaigényét – hasonló fáradozásai a rivális Bitcoinnak is vannak.

Buterin szerint jól haladnak afelé, hogy legkésőbb 2022-ben, de akár már az idei év végén elkészüljön az új rendszer.

Elon Musk milliárdos Tesla-vezér is jelentős összegben vásárolt kriptovalutákat, többek között Ethereum, Bitcoin és Dogecoin van a birtokában. Májusig a Tesla még kriptopénzeket is elfogadott az autók értékesítésénél, ám a Muskhoz eljutó környezetvéldelmi aggályok miatt leállította ezek elfogadását – saját kroptovalutáitól ugyanakkor nem vált meg. Ezzel szemben júliusban újra meggondolta magát, mert szerinte a megújuló alapú energiatermeléssel lényegesen kisebb a kriptovaluták szén-dioxid lábnyoma.