Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A leggazdagabb németek között landolt a Biontech-résztulajdonos ikerpár

A németországi milliárdoslista élére katapultálta a Biontech-résztulajdonos német Strüngmann-ikreket a gyógyszerpapír utóbbi féléves árfolyamnövekedése.

Közel 4 milliárd euró profitot termelt 2021 első felében a Biontech német biotechnológiai kutatóvállalat, ami a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel együtt kifejlesztette az EU-ban elsőként engedélyezett covid-19 elleni védőoltást. A Biontech az első félévben 3,9 milliárd euró (1380 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért, az egy évvel korábbi 142 millió eurós veszteség után. A bevétel 7,36 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban, ami bő százszoros növekedés az előző évi 69 millió euróhoz képest.

Drágulnak a vakcinák, a Pfizer és a Moderna is árat emelt

A Business Insider német kiadása  hívta fel a figyelmet arra, hogy

az utóbbi félévben több mint 250 százalékkal drágultak a Biontech-részvények, a cégérték ezzel mintegy 72 milliárd euróra ugrott.

A részvények 47 százaléka van a 71 éves Strüngmann-ikrek, Thomas és Andreas Strüngmann tulajdonában, vagyonuk ezzel 40 milliárd dollár fölé nőtt. 

Közel az Aldi

A Forbes világ milliárdosait áttekintő listáján Németország leggazdagabb emberei, 43,2 milliárd dolláros vagyonnal Beate Heister és ifjabb Karl Albrecht, az Aldi-alapító idősebb Karl Albrecht gyermekei; most az ő közelükbe kerülhettek a vagyonukat a Hexal nevű gyógyszercéggel már egyébként is megalapozó Strüngmann-ikrek. 

A harmadik nyertes Uğur Şahin, a Biontech török származású vezérigazgatója és társalapítója, aki leginkább szerény különcségéről ismert. Nála a Biontech részvények 17 százaléka van, vagyona nagyjából 17,5 milliárd dollárra tehető, amivel a 10 leggazdagabb német között van. 

Megmenti a világot a vakcinája, de egyetlen centet sem keresett még rajta

Strüngmannék édesapjuktól, Ernst Strüngmanntól vették át a családi gyógyszercéget. Thomas közgazdászként, Andreas orvosként végzett. A Hexalt, Németország egyik legismertebb gyógyszercégét az 1980-as években alapították. Vagyonukat elsősorban azzal alapozták meg, hogy olyan gyógyszerek újragyártásával kezdtek foglalkozni, amelyeknek addigra lejárt a szabadalma.

A Hexalt 2005-ben adták el a Novartisnak, így kerültek a szupergazdagok ligájába. Ezután gyógyszerstartupokba fektettek, és

2007-ben 150 millió euróval szálltak be Uğur Şahin akkori, az mRNA-technológiát felhasználva rákgyógyszereket fejlesztő startupjába, a Ganymedbe.

Strüngmannék a Hexal gyógyszercégből gazdagodtak meg (először). Forrás: Unsplash

Sahin és felesége, az immunológus Özlem Türeci 2008-ban Strüngmannékkal együtt alapította meg a Biontechet, amelybe akkor 180 millió dollárt fektettek. 

Forradamat csinált Karikó Katalin és az mRNS – mit ír a Wired a magyar kutatóról?

Borítókép: Mat Napo // Unsplash

Oszd meg!