Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ugur Sahin, a Biontech társalapítója / Wikipedia / Biontech

Megmenti a világot a vakcinája, de egyetlen centet sem keresett még rajta

Amíg a többi koronanyertes cégvezér részvényei nagy részét már eladta, addig Uğur Şahin, a német Biontech török származású vezérigazgatója és társalapítója hozzá sem nyúlt a sajátjaihoz, és másban is különc a többiekhez képest.

Az amerikai Forbes milliárdoslistáján 727. helyen álló Uğur Şahin Törökországban született, majd Németországban nőtt fel. A Biontechet 2008-ban alapította, a céget 2019 októbere óta jegyzik az amerikai tőzsdén, a NASDAQ-on. Kezdetben a vállalatot 3,4 milliárd dollárra értékelték, ma már 37 milliárd dollár a kapitalizációja. A Biontech 2020 tavaszán fogott össze az amerikai Pfizer gyógyszergyárral, hogy közösen fejlesszenek vakcinát. Az oltóanyag sürgősségi felhasználási engedélykérelmet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) december 11-én hagyta jóvá, az Európai Unió december 21-én engedélyezte a vakcinát – írja az amerikai Forbes

A Biontech idén 11,5 milliárd dolláros bevételre számít a vakcinaügyletei alapján. Şahin 17 százalékos részesedése körülbelül 6,1 milliárd dollárt ér. 2020 óta az oltóanyagfejlesztő cégek részvényeinek árfolyama mind megugrott, és a vezetőik el is adták a részvényeik nagy részét, kivéve Şahin-t. Egy februári jelentés szerint 2020. ferbuár 13. óta nem értékesített részvényeket.

Ez tükrözheti Şahin általános élet- és üzleti szemléletét is.

A Biontech-vezér továbbra is egy szerény lakásban él Mainzban, autója nincs, biciklivel jár munkába, a Linkedin-en pedig a mainzi egyetem orvosi közponjának (University Medical Center Mainz) onkológiai professzoraként írja le magát. 

A Biontech árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: NASDAQ, 2021. április 20.

A Biontech árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: NASDAQ, 2021. április 20.

Şahinnal ellentétben Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója a pandémia kezdete óta több mint 150 millió dollár értékű részvényt adott el. Most a cég kevesebb mint 8 százalékát birtololja. Tal Zaks, a Moderna CMO-ja (Chief Medical Officer) több mint 100 millió dollárért adta el szinte az összes részvényét, amit 2015 óta birtokolt. 

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla a társaságban lévő részvényeinek mintegy 60 százalékát, mintegy 5,6 millió dollárért értékesítette azon a napon, amikor a Pfizer bejelentette, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája a klinikai eredmények alapján több, mint 90 százalékban hatékony (kapott is érte kritikát). Más kérdés, hogy a Pfizer árfolyamemelkedése nem volt annyira látványos, mint a Bionteché. 

A világ legdrágább spórolása – az Európai Unió és a Pfizer kettős veresége

Ezután 2020 februárjában Jay Clayton, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének akkori elnöke

azt javasolta az oltóanyaggyártó cégek vezetőinek, hogy egy időre álljanak le a részvények ilyen ütemű kereskedelmével, mert a Pfizer és a Moderna részvényeladásai alááshatják a vakcinákról alakuló közvéleményt. 

A Pfizer árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: NASDAQ, 2021. április 20.

A Pfizer árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: NASDAQ, 2021. április 20.

Şahin az elmúlt 18 hónapban nem adott el egyetlen Biontech részvényt sem. A cég részvényeinek árfolyama az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett, és a vezérigazgató valószínűleg arra számít, hogy ez így is marad.

„A kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy újfajta ipari megközelítést építsünk ki a precíziós gyógyszerek számára, amelyek képesek kezelni az orvosi igényeket több betegség területén” – mondta márciusban arra utalva, hogy a Biontech a járvány után más betegségre is szeretne gyógymódot találni a technológiájával.  

A német cég alelnöke a magyar tudós, Karikó Katalin, akinek az mRNS alapú vakcinák kifejlesztésében is oroszlánrésze volt. 

Borítókép: Ugur Sahin, a Biontech társalapítója / Wikipedia / Biontech

Oszd meg!