A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
Fotó: A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
Üzlet

Karikó Katalinék vakcinája 1380 milliárd forint profitot hozott a Biontechnek

Forbes
2021. augusztus 10. 3 perc olvasás

A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a körülbelül ezerötszáz embert foglalkoztató céghez. 

Közel 4 milliárd euró profitot termelt 2021 első felében a Biontech német biotechnológiai kutatóvállalat, ami a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel együtt kifejlesztette az EU-ban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen – írja az MTI.

A 2008-ban indított technológiai vállalkozás a beszámolója szerint hat hónap alatt 3,9 milliárd euró (1380 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért, az egy évvel korábbi 142 millió eurós veszteség után. A bevétel 7,36 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban, ami bő százszoros növekedés az előző évi 69 millió euróhoz képest.

A növekedés a Covid-19 elleni, Comirnaty márkanévvel forgalmazott oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható.

A készítményt már száznál is több országban és területen használják, és több mint 1 milliárd adagot szállítottak ki belőle.

Forradamat csinált Karikó Katalin és az mRNS – mit ír a Wired a magyar kutatóról?

Veszteséges cégből dollármilliárdos vállalkozás

A Pfizerrel kifejlesztett készítmény a Biontech első terméke. Az év végéig 2,2 milliárd adagra van biztos megrendelés, de további körülbelül 800 millió adag elkészítésére is van kapacitás, így az idén 3 milliárd adagot gyárthatnak.

A kapacitást tovább bővítik, így jövőre elérhetik a 4 milliárd adagot is.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott Biontech a története első tizenkét évében jelentős részben kockázati tőkéből működött, és rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotechnológiai startup ágazatban. Fő tulajdonosa körülbelül 50 százalékos tulajdonrésszel az alapítók közé tartozó Thomas és Andreas Strüngmann. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott német testvérpár a Hexal nevű gyógyszergyártó cégük sikerével került a dollármilliárdosok közé.

Karikó Katalin az mRNS-vakcina sikere után interjúfelkérések sorát kapja. Fotó: Brain Bar

A harmadik alapító a szerénység híve

Amíg a többi koronanyertes cégvezér részvényei nagy részét már eladta, addig Uğur Şahin, a német Biontech török származású vezérigazgatója és társalapítója hozzá sem nyúlt a sajátjaihoz, és másban is különc a többiekhez képest – írtuk korábban a forbes.hu-n.

Az amerikai Forbes milliárdoslistáján 727. helyen álló Uğur Şahin Törökországban született, majd Németországban nőtt fel. A Biontechet 2008-ban alapította, a céget 2019 októbere óta jegyzik az amerikai tőzsdén, a NASDAQ-on.

2020 óta az oltóanyagfejlesztő cégek részvényeinek árfolyama mind megugrott, és a vezetőik el is adták a részvényeik nagy részét, kivéve Şahin-t. Egy februári jelentés szerint 2020. február 13. óta nem értékesített részvényeket.

Ez tükrözheti Şahin általános élet- és üzleti szemléletét is.

A Biontech-vezér továbbra is egy szerény lakásban él Mainzban, autója nincs, biciklivel jár munkába, a Linkedin-en pedig a mainzi egyetem orvosi közponjának (University Medical Center Mainz) onkológiai professzoraként írja le magát. 

Megmenti a világot a vakcinája, de egyetlen centet sem keresett még rajta

Kiemelt kép: a Pfizer-Biontech vakcinája // fotó: Biontech