Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Garázsból a csillagokig: 7 szám, ami megmutatja, hová jutott az Amazon az éléről távozó Bezos alatt

Andy Jassy, az Amazon Web Services eddigi vezérigazgatója hétfőn vette át a stafétát Jeff Bezostól az Amazon élén. Bezos 27 éve alapította az Amazont, amely első lezárt üzleti évéhez képest mostanra több mint 700 ezerszeresére növelte az óriáscég forgalmát. 

Arról, hogy mi vár Jassyra, ebben a cikkünkben írtunk. A Business Insider a nyugdíj helyett éppen az űrbe készülő Bezos eredményeit összegezte néhány imponzáns számmal. 

Jeff Bezos az űrbe megy – petíció indult, hogy maradjon is ott

A hétszázezres szorzó

Míg a Bezos garázsából online könyvesboltként indult Amazon első teljes, lezárt üzleti évében, 1995-ben 511.000 dolláros nettó bevétellel zárt, már 2007-re több nagyságrendet ugrott (akkor 14,8 milliárd dollár volt a forgalma), 2020-ban pedig 386 milliárd dollár. Utóbbi nagyjából Argentína éves GDP-jének felel meg. 

A járvány alatt majdnem négyszeresére növelték nyereségüket.

A számokon is látszik, hogy Bezos nem tétlenkedett az utóbbi 27 évben. Grafika: Business Insider

45 milliárd dollár – előretörtek a felhőszolgáltatások

Bár továbbra is az online eladások dominálnak és a tavalyi bevételből csaknem 200 milliárd dollár jött be innen, egyre fontosabb bevételi forrássá léptek elő az Amazonon hirdető third-party, kisebb vállalkozások, valamint az Amazon Web Services felhőszolgáltatás. Utóbbiból 2007-ben 250 millió, 2020-ban már több mint 45 milliárd dolláros forgalmat realizált az Amazon. 

Az Amazon Web Services houstoni irodája. Forrás: Creative Commons

475 millió négyzetméter

A garázscégből és a kezdeti seattle-i iroda után ma már csaknem 500 millió négyzetméteren vannak az Amazon irodái, raktárai, boltjai. Ez több mint 8000 focipályányi terület.

Új Macbook, tévé, arcmaszk – évente több milliót pusztít el belőlük az Amazon

1,3 millió ember

Ennyi alkalmazottjuk van összesen, csak a Walmartnak van több munkavállalója. Sok hír szólt ugyanakkor arról, hogy az Amazon embertelenül bánik munkatársaival, idén január végén például a chicagói raktár dolgozóit állították választás elé: vagy 10 és fél órás éjszakai műszakokban dolgoznak ezután, vagy búcsút mondhatnak a munkájuknak világjárvány ideje alatt. A gigaműszak ötlete azért született, hogy az előző nap beérkezett rendeléseket minél előbb fel tudják adni. Bezos végül kicsit enyhült a témában, és azt mondta, már nemcsak a vásárlói élményekre figyelne, hanem arra is, hogy jobb munkahellyé váljon az e-kereskedelmi óriás.

95 500 futár, 30 000 kisteherautó

Ennyien juttatják célba világszerte az Amazon-csomagokat. Összesen 30 ezer kisteherautójuk, 20 ezer kamionjuk van, és az új idők jegyében több tízezer elektromos szállítójárművel tervezik növelni szállítási kapacitásaikat. A tavalyi covidévben 5,1 milliárd csomagot szállítottak ki a világ minden tájára, nagyjából az amerikai posta kezel ennyi csomagot évente. 

Ez a csomag Japánba érkezett. Forrás: Creative Commons

Saját repülőgépflotta 85 géppel

Az Amazon év elején kezdett saját flottaépítésbe, ebben 2022 végére 85 gépük lehet; céljuk, hogy az Egyesült Államok (szárazföldi) területein nemsokára biztosítani tudják a napon belüli kiszállítást.

Borítókép: Forbes

Oszd meg!