Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több fronton is sepregetnie kell Bezos után az új Amazon-vezérnek

Július 5-től Andy Jassy, az Amazon Web Services vezérigazgatója átveszi Jeff Bezos helyét a teljes Amazon élén, a váltással pedig kap a nyakába konfliktusokat a szabályozóktól, munkavállalói konfliktusokat és egy turbófokozatra kapcsoló streaming bizniszt. 

Bezos a lemondása bejelentésekor kifejezte bizalmát Jassy képességeiben, és megnyugtatta a befektetőket, hogy a hatalmas mérete ellenére is „agresszívan fognak innoválni.” „Az átlag fölé kerülés egyetlen módja a kockázatvállalás, amelyek közül nagyon sok be fog jönni” –  mondta Bezos. Az átadás részleteiről a forbes.com írt hosszabban.

Jassy nem szólalt fel az értekezleten.

Szóba került a washingtoni antitröszt-kereset is, amiben többek között azzal vádolják az Amazont, hogy az meggátolta a kereskedőit, hogy lejjebb vigyék az áraikat a versenytársakénál, ezzel mesterségesen magasan tartották az árakat és így a profitot is. Bezos erre azt mondta, hogy „a sikerrel mindig együtt járnak az ilyen vizsgálatok, amelyeknek állnak elébe.” Az Amazon igazgatósága több részvényes javaslatát is visszadobta már az ügyben,

köztük egy olyat is, ami nem Bezost jelölte volna az igazgatótanács elnökének, hanem egy független szereplőt. 

Egy másik javaslat nagyobb figyelmet kapott, de végül nem lett többségi támogatottsága: ebben egy független szereplőt bíztak volna meg a cég polgári jogokra gyakorolt hatásának felmérésével, hasonlót csinált már a Facebook és az Airbnb is. Az intézményi befektetőik, mint a Blackrock, a Fidelity vagy a Vanguard szavazatáról nincsenek hírek, de többen üdvözöltek volna hasonló vizsgálatot. A cég arcfelismerő technikájának kockázatairól is szerettek volna átvilágítást.

Az Amazon vezetése régóta háborúzik saját alkalmazottaival, ez az elmúlt évben szakszervezeti törekvésekben nyilvánult meg és abban, hogy Alicia Boles Davis lett az első fekete nő a cégnél, aki csatlakozott a topvezetéshez és biztonságos és igazságos körülményeket ígért.  

2020-ban az Amazon félmillió új alkalmazottat vett fel, így már több mint 1,3 millió alkalmazottja van a cégnek világszerte.

A bevétele 386 milliárd dollár lett, ami 38 százalékos növekedésnek felel meg, a növekedést épp a Jassy-vezette felhőszolgáltatások vezették, ami egyedül 45 milliárd dollár bevételt termelt. 

Ezek a számok, kiegészítve a legfrissebb felvásárlásaikkal, mint az MGM filmstúdió megvásárlása 8,45 milliárd dollárért vagy a Whole Foods áruházláncé 13,7 milliárd dollárért azt jelentik, hogy az Amazon továbbra is agresszíven terjeszkedik új piacok felé. 

Borítókép: Andy Jassy, az Amazon új ügyvezetője lesz júliustól. Forrás: Wikimedia Commons

Oszd meg!