Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kilövik az űrbe Jeff Bezost, megható videón jelentette be

Jövő hónapban indul Jeff Bezos a világűrbe – legalább ebben megveri Elon Muskot, aki még nem járt a légkörön kívül.

Az Instagramon jelentette be a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, hogy ő is a fedélzeten lesz a következő hónapban, amikor cége, a Blue Origin elindítja az első kereskedelmi űrjáratát. Az 57 éves üzletember, az Amazon alapítója testvérével, Markkal együtt megy. A járat július 20-án indul, két héttel azután, hogy végleg visszavonul az Amazon vezérigazgatói székétől.

Az Instagramra feltöltött videó látványos és kicsit megható is, Jeff Bezos egészen kiskora óta az űr szerelmese. Súlyos összegeket áldozott űrcégére, a Blue Originre, milliárdostársával, Elon Muskkal pedig ádáz versenyt folytatnak, hogy kié lesz a világ első számú űrvállalata.

A világ két leggazdagabb emberének űrversenye áprilisban csúcsosodott ki azzal, hogy a NASA Musk cégét bízta meg az első, Holdra tartó kereskedelmi űrjárat lebonyolításával. Musk vállalata épp Bezosé elöl happolta el a lehetőséget.

Amúgy az űrversenyben ott van még a szintén milliárdos Richard Branson, a Virgin Galactic Holdings első embere is. Branson hajója, a VSS Imagine idén nyáron kezdi a jármű tesztelését szárazföldi próbákkal és siklórepülésekkel Spaceport America nevű Új-mexikói állomásán. Eközben a Virgin Galactic már következő űrhajója, a VSS Inspire gyártását is megkezdi.

Bezos Blue Originje a július 20-i járatra csak egy darab jegyet bocsát árverésre. A hajó mindössze 11 percig lesz fent, nagyjából 100 kilométeres magasságban, tehát épp hogy belép a világűrbe. A későbbi járatokon már több jegy is megvásárolható lesz, a vételárban nemcsak az utazás, hanem a háromnapos felkészítő tréning is benne van.

Borítókép: Jeff Bezos // Facebook

Oszd meg!