A jó élet

Jeff Bezos az űrbe megy – petíció indult, hogy maradjon is ott

Forbes
2021. július 02. 2 perc olvasás

Jeff Bezos, a világ egyik leggazdagabb embere július elején hagyhatja el a Földet, és célozhatja meg az űrt saját privát űrrepülő cége, a Blue Origin segítségével. Elég sokan szeretnék, hogy ott is maradjon: az erről szóló petíciót péntekig majdnem 143 ezren írták alá. Ha a szignók száma eléri a 150 ezret, akkor az a legfelkapottabbá válik a Change.org online petíciókészítő oldalon.

„Milliárdosoknak nem kellene létezniük… sem a Földön, sem az űrben, de ha már választani kell, legyen inkább az utóbbi, maradjanak is ott”, olvasható a szavazás leírásában.

A témában már egy második szavazás is indult Petíció azért, hogy Jeff Bezos ne térhessen vissza a Földre címen. Ezt is több mint 22 ezren írták alá.

Bár a petíciók esetében nyilván viccről van szó, az alapérzés nagyon is valós a Forbes.com szerint:

egyre nagyobb a társadalmi düh, ahogy egyre nő a szakadék az ultragazdagok és középréteg, és főleg a szegények között.

Bezos esetében valószínűleg nem csak vagyona bosszantotta fel az embereket, hanem cége, az Amazon gyakorlata is, amellyel egyre inkább dominálni akarja a világ minden iparágát, illetve a nyilvánosságra került belső botrányok, amelyek után most egy megbízott vezérigazgatónak kell sepregetnie.

Bezos a jótékonykodásban sem jeleskedik, sokak szerint fukar – még Donald Trumpnál is fukarabb –, és kevésbé találja meg a hangot a közönségével, mint Elon Musk. A válása körül kialakult hírvihar, aztán a nyilvánosságra került, barátnőjének küldött béna udvarló üzenetei sem szolgálták imidzsét.

A történethez még a South Park ikonikus epizódja is hozzáad, amelyben Bezost alienként jelenítették meg, aki világuralomra akar törni.