Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ez is az Amazon-örökség része: 10 órás éjszakai műszakokban dolgoznak vagy repülnek a dolgozók

Jeff Bezos kedden közölte, hogy távozik vezérigazgatói posztjáról miután huszonhét évig építette az Amazont. Amellett, hogy a cégóriás örökre átformálta a kiskereskedelmet és azt, amit az online váráslásainkról gondolunk, az Amazon-vezér úgy tűnik, nem csak a világ egyik legnagyobb sikersztoriját, hanem végletekig kizsákmányolt dologozókat is hagy maga mögött.

A cég a chicagói raktárának dolgozóit állította választás elé: vagy 10 és fél órás éjszakai műszakokban dolgoznak ezután, vagy búcsút mondhatnak a munkájuknak világjárvány ideje alatt. Január végén szóltak a dolgozóknak, hogy bezárják a DCH1 raktárat és helyette nyitnak egy másikat Chichagóban, de ott már nem lesznek reggeli és éjszakai műszakok, csak egyetlen opció van: a hajnali kettőtől fél négyig tartó megaműszak – írja a Business Insider.

A raktárban eddig 8, 5 és 4 órás műszakok közül is választhattak a munkavállalók, így mindenki össze tudta egyeztetni a munkáját a magánéletével, de a raktár dolgozói szerint, aki most nem akar állás nélkül maradni, az választhat a munkája és a családja között. A raktárban dolgozókat képviselő DCH1 Amazonians United szerint a gyereket nevelő vagy az idős rokonaikról gondoskodó munkavállalók egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy reggel ne legyenek otthon. Az Amazon azt tervezi, hogy minden raktárában ezt a rendszert vezeti be azért, hogy már délre le tudjanak adni minden rendelést. 

„El tudod képzelni, milyen hajnali 1-től délig dolgozni heti négy napon át? Mikor van így időnk aludni és élni az életünket? Hogy tudunk átállni így a hétvégéken? Az Amazon ezzel példát mutat a többi cégnek, hogy hogy lehet embertelen időbeosztásokkal még jobban kizsákmányolni a dolgozókat” – írta ki az érdekképviselet egy tweetben.

Íme, az örökség, amelyet Jeff Bezos az Amazonra hagyott

Kép: Twitter // Jeff Bezos


Oszd meg!