Pénz

Trumptól a Redditig: ezek lesznek a legnagyobb tőzsdesztorik 2022-ben

Forbes
2022. január 04. 6 perc olvasás

Rekorderek is érkezhetnek a tőzsdére 2022-ben. Anyalapunk, az amerikai Forbes összegyűjtötte a várható legnagyobb durranásokat. De nem árt vigyázni: hiába egy-egy rekord, a lufi is durranhat a végén.

Idén rekordmennyiségű unikornis vágtathat a befektetők mezején. Több, milliárd dolláros értékű vállalat érkezhet ugyanis a tőzsdére 2022-ben elsődleges részvénykibocsátás (Initial Public Offering, IPO) formájában.

Köztük lehet  egy közösségimédia-óriás, egy vegán húsgyártó és egy váratlan visszatérő, Donald Trump is.

Közel sem újkeletű hullámról van szó, 2021-ben ugyanis dupla rekord született az IPO-k terén: 2388 cég lépett tőzsdére 453 milliárd dollárt gyűjtve – ennek majdnem a felét az amerikai tőzsdék látták, ahol szintén egyéni rekordokat ünnepelhetett a piac 1100, összesen 260 milliárdot érő IPO-val.

Tavaly a kriptó-őrületet meglovagló Coinbase, a tőzsdei kereskedést demokratizálni akaró Robinhood, vagy a Tesla riválisának nevezett Rivian hajtotta a legtöbb pénzt – anyalapunk, az amerikai Forbes összegyűjtötte, kik lehetnek az idei nagy nevek.

Reddit (Legutolsó cégérték: 10 milliárd USD, 2021. augusztus)

December 15-én a Reddit hivatalosan is beadta a tőzsdérelépéshez szükséges papírjait a hatóságoknak, de egyelőre még nem jelentette be, hogy mennyi részvénnyel és milyen áron tervez a börzére lépni. Vállalati információk szerint még azt sem tudják, mennyi pénzre van szükségük,

de a mémrészvények felfutása (és bukása) mögött álló közösségi óriás akár a 15 milliárd dolláros értékelést is elérheti.

Ez egyesek szerint elég meredek lenne a versenytársakéhoz – a Twitterhez és a Facebookhoz – képest, de a lelkes felhasználók már azt ígérik, hogy magából a platform papírjaiból csinálnak legközelebb mémet.  

Trump Media (Legutolsó cégérték: 2 milliárd USD, 2022. január)

Donald Trump 2021 egyik nagy vesztese volt: leköszönő elnökként végleg Floridába kellett költöznie, majd’ egy éve hatalmas tüntetés-botrányt kötöttek a nevéhez, és a Fehér Ház után kedvenc hobbijától, a Twitterezéstől is el kellett köszönnie. Októberben azonban Trump bejelentette, hogy egy speciális célú felvásárlócégen (Special Purpose Acquisition Company – SPAC; lényege egy vállalat létrehozása pusztán abból a célból, hogy egy másik vállalatot felvásárolva lépjen tőzsdére) keresztül szivárogna vissza a tőkepiacra.

Kép: Facebook / President Donald J. Trump
Trump nem csak a Twitter, a Facebook és a Fehér Ház hármasától búcsúzott, hanem a 400 leggazdagabb amerikait krónikázó Forbes 400 listáról is. Nem tudjuk eldönteni, melyik fájhatott neki igazán. Fotó: Facebook / President Donald J. Trump

A bejelentés után a médiacéget felvásárolni készülő Digital World Acquisition Corp részvényei 400 százalékkal emelkedtek.

De még megütheti a bokáját Trump: a tőzsdefelügyelet már vizsgálódni kezdett a kereskedéssel kapcsolatban (egyelőre nem gyanúsítanak senkit semmivel.)

TPG (Eszközállomány: 109 milliárd USD, 2021. december)

A TPG itthoni ingatlanos körökben is ismert név lehet: Demján egykori sikercégének, a Trigranitnak voltak egykori befektetői, 2018-ban passzolták tovább részesedésüket a Revetasnak. A vállalat milliárdos alapítói, James Coulter és David Bonderman tavaly év végén lepték meg a piacot a bejelentésükkel: ők is tőzsdére vinnék a cégüket.

Az üzletről eddig még nem sokat tudni, nagyjából 100 millió dollár forrást szeretnének szerezni, de ez a befektetői érdeklődés függvényében természetesen változhat. A vállalat nem csak az ingatlanpiacon van jelen: a hollywoodi sztárokat reprezentáló ügynökségben, a CAA-ban, illetve a Spotify-ban is rendelkezik részesedésekkel.

Izgalmas lottószelvények, amik rosszul is elsülhetnek

Nagy esélyesként indul még az IPO-őrületben az Impossible, a növényi származékokból „húst” gyártó vegánbarát vállalat, akár 10 milliárd dolláros cégértéket is elérhet. Szintén nagy játékos az online chat platform, a Discord is, aki még nem jelentette be hivatalosan a tőzsdére lépést, de miután visszautasította a Microsoft 10 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, várhatóan idén szintén értékpapírokat dob a piacra.

A san franciscói digitális bank, a Chime 35 és 45 milliárd dolláros cégértékelés mellett jelentkezhet márciusban, az élelmiszer-szállító Instacart pedig már az előző, privát forrásbevonási körében 39 milliárdos értéknél tartott.

A fizetési szolgáltató Stripe minden idők legnagyobb IPO-rekordját is megdöntheti, a cég tavaly áprilisban 95 milliárd dollárt ért. Ilyen számok mellett pedig a tapasztalatlanabb befektetők egyből nekiugranak a saját sikersztorijuk gyártásához.

Csábító lehet egy giga IPO, de a rekorddöntés nem sikerrecept. Fotó: Daniel Lloyd // Unsplash

Csakhogy a cégérték, a rekordmennyiségű értékpapír-kibocsátás még önmagában nem jelent semmit.

„Az IPO-k olyan izgatóak is lehetnek, mint egy lottószelvény, de nehéz megmondani, hogy melyik fog jól szerepelni, és melyik csak egy buborék” – mondja Lindsey Bell, az Ally Invest piaci stratégiáért felelős igazgatója. Az izgatottság a hype segíti ezeket a papírokat az első órákban-napokban, de sokkal nagyobb a kockázatuk, mint egy, a tőzsdén már régóta jelenlévő papír esetében. A tavalyi sikersztori, a Coinbase például 75 százalékot emelkedett az első napos kereskedésnél – aztán pedig 45 százalékot zuhantak, ahogy a kriptóvilág kicsit lenyugodott.

Hiába ugyanis a rekordmennyiségű IPO-k száma, ha azok hosszú távon nem tudnak jól teljesíteni. A 2015 és 2019 között amerikai tőzsdére lépő cégek közel fele az elsődleges részvénykibocsátási ár alatt futott egy évvel később.

Ezt is érdemes észben tartani, amikor újabb rekordmennyiségű üzletre készül fel a piac.

Borítókép: Chris Li, Unsplash