Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brian Armstrong Coinbase CEO

Óriási mérföldkő: már a rajt előtt a kétszeresét éri a pénztermelő Coinbase

A Coinbase több profitot hozott össze az első negyedévben, mint tavaly egész évben. Már most két árfolyam van: a hivatalos kereskedés 250 dollárról indul, de a másodpiacon már a duplája az árfolyam.

Újabb komoly mérföldkőhöz ért a kriptopiac: ezekben az órákban kezdik a kereskedést a Nasdaq-on a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Coinbase papírjaival.

A tőzsdei bevezetés egy újabb óriási lépés afelé, hogy a Bitcoin és a kriptovaluták a normális piaci ökoszisztéma részéve válhassanak.

Meredeken emelkedik a Bitcoin árfolyama is, már a 64 ezer dolláros szintet ostromolja, új történelmi csúcson van.

Ami igazi érdekesség, hogy már gyakorlatilag a bevezetés előtt is két árfolyam van.

Brutálisan rajtolt a Coinbase, de máris itt az esésre játszó Bitcoinalap

A Nasdaq-on a hivatalos referenciára 250 dollár lesz, erről a szintről indul a kereskedés. Ez 65,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációt jelent.

A másodpiacon sokkal több

Van azonban egy másodpiaci ár is, ami jóval magasabb, mint a tőzsdei. Ahogy a Kriptoakademia.hu felhívta a figyelmet: egyes piacokon másodkézből, igényérvények alapján történik a kereskedés, amelyeket a listázás után váltanak valós papírokra. Ezeken a piacokon az ár sokkal magasabb,

jelenleg 600 dollár alatt van kicsivel, bő kétszerese a Nasdaq referenciaárának. Ez nagyjából 120-150 milliárd dolláros piaci kapitalizációt vetít előre.

Azonban még az alacsonyabb árral számolva is jóval magasabb lesz a Coinbase tőkeértéke, mint a papírjait befogadó Nasdaq-é, ez utóbbi csak 26 milliárd dolláros.

20 ezer dolláros csúcson a bitcoin – új lufi vagy reális árfolyam?

A piaci arra számít, hogy a bevezetés még inkább közelebb hozza a hagyományos piacokhoz a kriptovilágot, még több kisbefektetőt és intézményt fog a piacra vonzani. Mi is írtunk róla, hogy a tavaly nyár óta tartó Bitcoin-rali hátterében a spekulatív termékeket támogató pénzügyi környezet mellett leginkább az játszik szerepet, hogy az intézményi befektetők, befektetési bankok, biztosító, hedge fundok is nagy számban vettek a kriptovalutából. Egyre több Bitcoinalapot indítanak brókercégek és alapkezelők a magánbefektetőknek, egyre nagyobb a kereslet a jelenlegi hozamsivatagban a digitális eszközökre. Ráadásul még a PayPal is beszállt az üzletbe, új felhasználók millió léphettek be a piacra.

A Coinbase ráadásul az első negyedéves számok alapján eszméletlen pénzgyárnak tűnik.

A Coinbase nagyot profitált a valutákra fennálló, növekvő keresletből, az első negyedévben 1,8 milliárd dolláros nettó árbevételt és nagyjából 800 millió dolláros profitot ért el, ami nagyobb, mint a teljes 2020-as évben elért adózott eredmény.

Többet ér, mint a Nasdaq

A Coinbase-en már 56 millió ügyfélnek van számlája, ám ezek közül viszonylag kevés, 6,1 millió kereskedik havi jelleggel. A maradék vélhetően „hodler” (igen, így DL-lel), ami a kriptovilágban arra utal, hogy megveszi az eszközt, majd hosszú időn át csak tartja, amíg ára a sokszorosára nő, nem kereskedik vele rendszeren, gyakorlatilag kivonja a forgalomból. A Coinbase felel ugyanakkor a kriptopiaci kapitalizáció 11 százalékért, amivel a világ egyik legnagyobb tőzsdéje, az első félévben 335 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a valuták.

A másodpiaci jegyzés alapján arra lehet számítani, hogy a Coinbase jegyzése a kereskedés indulása után felpattan, de a cégnek – az enyhe presztízsveszteségen túl – az sem ártana, ha a 250 dolláros referenciaszintet sem tudná lehagyni a jegyzés.

Arra lehet számítani, hogy a Coinbase jegyzése a kereskedés indulása után felpattan. Forrás: Unsplash

Borítókép: Brian Armstrong, a Coinbase CEO-ja egy konferencián // Facebook

Oszd meg!