Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gamestop // Wikimedia Commons

Először azt hittem, csak egy vicc – így élték meg belülről a Gamestop-sztorit a friss dollármilliomosok

Úgy indult, mint egy fricska a cég hanyatlásán nyerészkedő befektetőknek, végül hónapokig kitartó adrenalinlöket lett belőle, ami mellett nehéz volt bármi másra koncentrálni. A Gamestop tőzsdei mutatványa adott néhány újdonsült multimilliomost a világnak, akik jókor voltak jó helyen, és néhány hónapnyi ébren töltött éjszaka árán talán soha többé nem kell aggódniuk a pénz miatt.

A Gamestop-pandemónium valószínűleg az egyik legfurcsább és legmegosztóbb pillanatként vonul be a Wall Street történetébe. Hétköznapi, kispályás befektetők megfogadtak egy tippet Reddit közösségi oldalról, és magukhoz vették a már rég elfeledett videojáték-kereskedő Gamestop részvényeinek kontrollját, részben azért, hogy borsot törjenek a részvényeket shortoló befektetők orra alá, akiknek az akció több milliárd dollárba került, miután az árfolyam kilőtt (a shortolás lényege, hogy a befektető a részvények esésére játszva realizál hasznot). Az ár felhajtásából természetesen kivette a részét a különböző árfolyamokkal mostanság előszeretettel szórakozó Elon Musk Tesla-vezér is. 

Musk egy tweettel kilőtte egy kriptovaluta árfolyamát, majd azt ígérte, bitcoinért is vehetünk Teslát

A jelenséget Amerika-szerte tárgyalták befektetők és politikusok, utóbbiak pedig egy antielitista, anti-Wall-Street-szlogenként használják azóta is.

A héten a Robinhood online brókerplatform CEO-ja, Vlad Teney már a Kongresszus előtt fog tanúskodni az ügyben.

8 millióból így lett 1 milliárd forintnak megfelelő dollár

A káosz közepén azonban ott az a maroknyi szerencsés Reddit-befektető, akik szinte egyik napról a másikra dollármilliomosok lettek.

Arzel Rodriguez, a 23 éves szoftverfejlesztő néhány hónappal ezelőtt 28 ezer dollárral a számláján kezdte (kb. 8 millió forint), néhány nappal később 3,8 millió dollár, azaz több mint egy milliárd forint csücsült a számláján. Mindannyian ugyanúgy jutottak el ide: elkezdtek olvasgatni a Gamestopról a befektetés fókuszú Reddit-csoportban, a Wall Street Betsen. Mindannyian harminc alatti férfiak, legtöbbjük semmilyen előzetes pénzügyi tapasztalattal nem rendelkezett, mérnökök, sportolók, kisvállalkozók. Róluk és az életük szerencséjét jelentő eseményről írt most részletes portrét anyalapunk, az amerikai Forbes.

Iszonyú szerencsésnek kell lenned ahhoz, hogy egy ilyenből győztesként jöjj ki” – mondta Chris Cordaro befektetési tanácsadó, aki épp az ilyen spekulatív mutatványoktól próbálja óva inteni az ügyfeleit.Fegyelmezetten ki kell szállni egy jó ponton, nem bent ragadni az ígéretétől. És ahogy a lottónyeremény után is, masszív adót kell befizetni az összeg után.”

Ahogy kiszálltam, végre tudtam aludni

Egy ilyen számla vár a 27 éves autóalkatrész-kereskedő Kevin Sanzone-ra is. A legkorábbi fecskék között, tavaly ősszel olvasott először a Gamestopról a Wall Street Betsen, azóta veszi a részvényeket. Amikor megtudta, hogy Ryan Cohen, egy vállalkozó sorstársa száznegyvenezer dollárt fektetett a Gamestopba, ez volt a lehető legnagyobb összeg, amit még fogát összeszorítva kockáztatni mert. A Gamestopnak szavazott bizalomtól Sanzone is bátrabb lett, végül 1,8 millió dollárral (500 millió forint) a zsebében szállt ki, amikor a részvények már 300 dollárnál mozogtak.

Szürreális volt. Azokban a napokban, amikor ide-oda lengett ki, nem aludtam, szorongtam, nehéz volt bármi másra koncentrálni. Ahogy kiszálltam, megoldódott az alvás problémám”

– számolt be Sanzone az amerikai Forbesnak.

Sanzone-hoz hasonlóan, Jason Monahoyios is Cohen száznegyvenezer dolláros befektetése után vette a bátorságot, hogy igazán beszálljon, a 28 éves projektmenedzser akkor hitte el, hogy tényleg hisznek páran a sztoriban. A Wall Street Bets még 500 dolláros árfolyamnál is arra biztatta a fórumozókat, hogy ne szálljanak ki, és előszeretettel oktatta ki azokat, akik ezzel már nem értettek egyet. Monahoyiost végül ez a mentalitás józanította ki, a fórumon zajló diskurzust az ezer dollárig is eljutó részvényekről összeesküvés-elméletekhez hasonlította. Egy millió dollár fölött szállt ki.

Kellett egy kis idő, hogy feldolgozza, hogy akár nyolc milliót is kaszálhatott volna, ha még vár, és a Gamestop csúcsán adja el a részvényeit.

Arzel Rodriguez egy Los Angeles-i digitális ügynökség tulajdonosa 3,8 millió dollárral szállt ki, pedig elsőre azt gondolta a fórumról, hogy egy vicc csoport. Nem az volt. Figyelte, ahogy egyre kúsznak felfelé a Gamestop-részvények, úgy döntött, hogy posztolja a képernyőfotókat Instagramra. A fotók láttán bejelentkezett a tippekért egy régi iskolatársa, Travis Martin.

Martin is 23 éves, Rodriguezhez hasonlóan Youtube-videókkal szerezte a befektetési tudását, miután látta, hogy a nevelőapja egy nap előhúz egy háromezer dolláros csekket, amit tőzsdei befektetésekkel szerzett. Minden létező fórumot átböngészett a tippekért, és Rodriguezzel is segítették egymást, végül úgy döntött, minden megtakarítását, összesen 38 ezer dollárt fektet Gamestop-opciókba, ez még kockázatosabb húzás, mint egyszerűen részvényeket venni. Tíz nappal később, Rodriguez tanácsaival 1,3 millió dollárnál szállt ki.

Azt mondta, megpróbálja nem eltékozolni a vagyont, és beleforgatni valami még nagyobb dobásba.

Rodriguez megenged magának egy pillanatnyi gyengeséget: régóta szeretne egy elektromos Porschét. 

Borítókép: Gamestop // Wikimedia Commons

Oszd meg!