Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Horizons ETFs. Facebook

Brutálisan rajtolt a Coinbase, de máris itt az esésre játszó Bitcoinalap

Álomszerű rajtot produkált tegnap a Coinbase a Nasdaq-on, 31 százalékos plusszal zárta az első napot. A határ másik oldalán azonban ma debütál a termék, amire a shortosok vártak.

A fanyalgók orra alá dörgölheti a Coinbase a tegnapi menetelést: tőzsdei bevezetésének első napján 31 százalékot emelkedett a jegyzés. Ez óriási napon belüli rali, a legtapasztaltabb amerikai brókerek is csak ritkán látnak hasonlót.

Jelzésértékű, hogy a decentralizált és sokáig lenézett kriptovilág ilyen döbbenetes ralival érkezik meg az agyonszabályozott tőzsdei környezetbe.

A Coinbase a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, egyben az első kriptotőzsde, ami a részvénypiacra lép. A cég Nasdaq által megszabott 250 dolláros referenciaáron kezdte a kereskedést. Mi is írtunk azonban róla, hogy a másodpiacon már a tőzsdei debütálás előtt is volt, hogy dupláját érték a leendő részvények. Több szkeptikus elemző rossz rajtot várt, ám a Coinbase papírjai meg sem álltak a 328 dolláros szintig, igaz, ennél magasabban is járt a jegyzés napközben.

Óriási mérföldkő: már a rajt előtt a kétszeresét éri a pénztermelő Coinbase

A határ túloldalán gyűlnek a shortosok

Érdekesség, hogy ugyan a világ árgus szemekkel figyelte a Coinbase-t, de a kriptovilág elfogadásában még mindig az Egyesült Államok előtt járó Kanadában épp ma indul el az első inverz Bitcoin ETF. Az ETF, azaz tőzsdén kereskedett alap lényege, hogy összefognak egy-egy befektetési osztályt, amikbe az alapon keresztül vásárolják be magukat a befektetők. A legkülönfélébb eszközök lehetnek egy ETF-ben, részvények, devizák, áruk és – Kanadában mindenképp – Bitcoin is.

És ez különösen fontos: hiába a Coinbase tőzsdei sikere és a Bitcoint zsákoló amerikai intézményi befektetők,

az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC a mai napig minden egyes Bitcoin ETF-kérelmet visszadobott, az Egyesült Államok piacain nincsenek Bitcoinra épülő tőzsdei alapok.

(Bitcoinalapból már sok van az országban, de egyik sem tőzsdén kereskedett). Kanada sokkal inkább élen jár ebben, olyannyira, hogy a torontói börzén ma rajtol el a bizonyos inverz Bitcoin ETF.

A Horizons ETFs díjnyertes csapata, középen kékben Steve Hawkins vezérigazgató. Forrás: Facebook

Oda-vissza biztosítja magát

Ennek lényege egyszerű: gyűjti a shortosokat, az alap a Bitcoin esésére játszik. Az ETF-et a Horizons ETFs nevű kanadai pénzügyi vállalat indítja, az alap igazgatója, Todd Rosenbluth a Bloombergnek azt mondta: az eszköz azoknak a befektetőknek való, akik túlárazottnak tartják a legismertebb kriptovalutát. Azért a Horizons biztosra megy, oda-vissza biztosítják magukat. A BetaPro Inverse Bitcoin ETF-nek 1,45 százalékos költséget számol fel, míg testvére, a longosokat gyűjtő BetaPro Bitcoin ETF csak 1 százalékosat.

Az inverz ETF-be gyűlő tőke jól mutathatja, hogy a hagyományos piaci kereskedők mit gondolnak a Bitcoinról. Egyelőre azonban a legnagyobb kriptovalutát nem foglalkoztatja a dolog, épphogy korrigálni kezdett 64 ezer dolláros, új történelmi csúcsáról.

Borítókép: Horizons ETFs // Facebook

Oszd meg!