Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beszáll az elektromos autózásba az Amazon, Tesla-riválisba fektet dollármilliókat

Jelentőset húz Jeff Bezos birodalma az autóiparba lépéssel, nemrég az önvezető autózásba fektettek nagyot.

700 millió dolláros befektetési kört zárt az elektromos autókhoz padlólemezt fejlesztő Rivian, írja a Forbes.com. De nem is az összeg a legérdekesebb vetülete a hírnek, hanem hogy ki dobta össze a pénzt:

a befektetési kört nem más vezette, mint az Amazon.

A világ egyik legértékesebb vállalata ezzel egy újabb iparágban veti meg a lábát, ráadásul a befektetésével új unikornis született, a michigani startup átlépte az 1 milliárd dolláros értékelést. „Ez a befektetés fontos mérföldkő a Riviannak és a fenntartható mobilitáshoz vezető úton” – mondta az üzletről R. J. Scaringe, az újdonsült unikornis alapító-vezére.

A startup 2020-ban hozhatja ki az első saját fejlesztésű szériaautót, az R1S városi terepjárót és a R1T pickupot, várható áruk 68 és 72 ezer dollár (20 millió forint) körül várható. A gyártó 700 kilométeres hatótávolságot ígér.

A Rivian modelljei, az R1S és az R1T. Fotó: Rivian

A e-kereskedelmi óriás nem véletlenül látta meg a fantáziát az elektromos autózásban: az Amazon a startup padlólemezére alapozva fejlesztheti logisztikai elektromos flottáját, elsősorban az “utolsó mérföldes”, az utolsó elosztói csomóponttól a végállomásig tartó kiszállításban.

Az Amazon az elektromos autózáson túl az önvezetésre is szemet vetett: alig egy hete bukkant fel a cég neve egy önvezető technológiát fejlesztő startup, az Aurora befektetői között.

Ez egy hatalmas stratégiai lépés, az Amazon bekerül az autóipar átalakulásának legfontosabb formálói közé, felveheti a versenyt a Teslával és a General Motors-szal

– mondta az üzletről MIT AgeLab kutatója és a New England University közlekedési kutatóközpontjának társigazgatója, Bryan Reimer.

A mostani volt a Rivian eddigi legnagyobb befektetési köre, de az Amazonhoz csatlakozhat egy másik óriás is: hírek szerint az autógyártó mamuttal, a General Motors-szal is tárgyalnak.

Borítókép: Rivian

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."