Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Giga tranzakció: újra eladták Demján egykori sikercégét, a Trigranitot

A Revetas, a közép-európai régióra specializálódott ingatlan-befektetési vállalat bejelentette, hogy a Goldman Sachs Asset Management által kezelt alapokkal közösen sikeresen lezárta a TriGranit akvizícióját a TPG Real Estate-től, a nemzetközi magántulajdonú befektetési vállalat, a TPG ingatlancsoportjától – áll a társaságok ma kiadott sajtóközleményében. A felek a tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A kiemelkedő minőségű 173 ezer négyzetméter (GLA) területű eszközökből álló közép-európai TriGranit portfolió 100 százalékos bérbe adottsággal működő irodaházakból, és három, minden engedéllyel rendelkező A-kategóriás fejlesztés alatt lévő (pipeline) irodaprojektből áll. A teljes eszközérték a bruttó fejlesztési értékkel együtt meghaladja a 450 millió eurót. Két projekt, a krakkói Bonarka for Business (B4B) irodakomplexum H épülete, valamint a budapesti Millennium Gardens irodaház – ahogy korábban beszámoltunk róla – már kivitelezés alatt áll, míg a B4B I épületének és a katowicei Silesia Towers irodaház első ütemének indítása pedig a közeljövőben várható.

A vállalat vezetését továbbra is a TriGranit menedzsment csapata végzi Török Árpád vezérigazgató irányításával. Az irodaházak fejlesztését és építését a TriGranit folytatja a jövőben is a vállalattól megszokott irodaház-fejlesztési és kivitelezési elvárások mentén, a fenntarthatóság és a zöld szempontok figyelembevételével.

Eric Assimakopoulos, a Revetas ügyvezető partnere elmondta, hogy TriGranit akvizíciója révén

további ingatlanfejlesztések válhatnak valóra fontos közép-európai egyetemi városokban.

Michael Abel, a TPG Real Estate partnere szerint a TriGranit egykori megszerzésével egy stratégiailag igen erős, a régióban nagyra tartott ingatlan platformhoz jutottak hozzá, melyet hozzáértő menedzsment csapat irányított és irányít mind a mai napig. Mindez a gazdaságilag erősödő közép-európai ingatlan-piacon egy nagyon előnyös együttműködést ígért és váltott be.

Ezen időszak alatt a TriGranit nem csupán sikeres ingatlanokat hozott létre, hanem sikeres tranzakciókat is zárt, mint például a krakkói Bonarka Városközpont, a budapesti Millennium irodatornyok, és a Lakeside Park irodák eladása Pozsonyban. A TPG Real Estate Europában és Észak-Amerikában számos ingatlan platformot hozott létre és vásárolt úgy mint A&O Hotelek, Arlington Porperties, Evergreen Industrial Properties, LifeStorage, P3 Logistic Parks, és a Taylor Morrison.

A Forbes 2015-ös exitlistáján a Trigránit eladása 170 milliárd forintos becsült értékkel a legnagyobb akkori tranzakció volt, az ingatlanárak azóta csak felfele mentek, ráadásul a TPG is befektető volt, nyilván haszonnal adta tovább az értékes cégcsoportot.

Ezek alapján szinte biztos, hogy a 200 milliárd forintos értéket is meghaladhatta a tranzakció – de mint fentebb írtuk, a felek nem nyilatkoznak a vételárról.

A korábbi Demján-cég nem adta el minden eszközét, a maradékot a Gránit Pólus csoport kezeli (ebben Demján örökösei mellett Csányi Sándor is tulajdonos) – ők is igyekeznek meglovagolni, hogy bombaüzlet az ingatlan, mint májusi számunkban beszámoltunk róla, tőzsdére viszik a portfólió egyik legsikeresebb és értékesebb darabját, a Westendet.

Demján csapata tőzsdére viszi a WestEndet

A Revetas globális intézményi befektetők, nyugdíjpénztári és árupiaci alapok, valamint kiemelt ügyfelek számára kezel és fektet be tőkét. A vállalat elsősorban olyan jó elhelyezkedésű ingatlanpiaci-eszközökre fókuszál, melyek kiváló eszközkezeléssel és plusz tőkeinjekcióval értékgeneráló képességgel rendelkeznek. A Revetas elsősorban kereskedelmi ingatlanokra fókuszál, úgy mint irodaházak, bevásárlóközpontok, logisztikai parkok és lakóingatlanok. A vállalat 2012-es alapítása óta Eric Assimakopoulos ügyvezető és menedzsment csapatának vezetésével működik, akik több mint 16 éves tapasztalattal rendelkeznek a régióban. A társaság Londonban, Bécsben és Luxemburgban tart fenn irodát.

A TriGranit az egyik legnagyobb közép-európai integrált ingatlanplatform, mely elsősorban stratégiai elhelyezkedésű, első osztályú kereskedelmi egységekre és irodaépületekre fókuszál. A TriGranit tevékenységei az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások teljes skáláját lefedik a beruházástól és felvásárlástól a fejlesztésen és építésen át az ingatlan- és eszközkezelésig. Két évtizedes működése alatt a TriGranit mintegy 50 városképet meghatározó projektet valósított meg 7 közép- és kelet-európai országban, ezzel összesen kétmillió négyzetméternyi GBA ingatlant hozott létre, és több mint 50 tekintélyes nemzetközi díjat nyert el.

Oszd meg!