Fotó: Wall Street - az unikornisok nem kiszállnak, hanem itt megállnak. Fotó: Roberto Júnior // Unsplash
rövid hír

Idén mindenki tőzsdére ment: 600 milliárd dolláros rekord a covid árnyékában

Forbes
2021. november 22. 3 perc olvasás

A Bloomberg összegzése szerint az év eleje óta 2850 elsődleges tőzsdei részvénykibocsátásra (IPO) került sor, több mint 600 milliárd dollár értékben. Az előző rekord 2007-ben született.

Idén eddig a legnagyobb tőzsdei kibocsátást a Rivian Automobile amerikai elektromos autógyártó hajtotta végre novemberben a New York-i értéktőzsdén, 12 milliárd dollár értékben – emeli ki az MTI az amerikai hírügynökség összesítéséből.

Lengyel cég az európai listavezető

Ázsiában a legnagyobb részvénykibocsátó a China Telecom volt idén eddig, 54 milliárd jüan (8,4 milliárd dollár) értékben bocsátott ki részvényeket. Európában a listavezető a lengyel Inpost 2,8 milliárd euró kibocsátással, amit az év elején hajtott végre az amszterdami börzén.

Rivian Automobile árfolyama az első néhány kereskedési napon megduplázódott, a cég piac tőkeértéke rövid időre felülmúlta a Volkswagen német járműgyártóét is. Egy másik sikertörténet az SK Bioscience dél-koreai cégé, amelynek részvényára a tőzsdei debütáláskor 160 százalékkal ugrott meg.  

Szenvedett a Foodpanda/Netpincér anyacége

Az IPO fiaskóval is járhat: az indiai digitális fizetési szolgáltató Paytm részvényára például a kereskedés első napján 27 százalékkal zuhant, az ételek házhoz szállításával foglalkozó startup Deliveroo (a magyar Foodpanda/Netpincér anyacége) részvényára 26 százalékkal, az amerikai Oscar Helath Inc. biztosító részvényára pedig 11 százalékkal esett.

Ha be is zárkóztunk, pénz az volt dögivel

A számos tőzsdei kibocsátás jól mutatja, mi a legnagyobb különbség a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság és a 2008-as nagy világválság között: most nem tűnt el a piacről a likviditás. Sőt, a technológiai részvények árfolyama folyamatosan rekordott döntött, az olcsó források és a bezárkózás alatt felhalmozódott összegek egy jó része vándorolt részvényekbe (plusz egyre több olyan digitális platform van, ahol a kisbefektetők is könnyen be tudnak szállni a részvénypiacba). A rallit a Tesla vezette sokáig, nem is véletlen, hogy az alapító, Elon Musk most rengeteg részvényétől szabadult meg.

A világban fokozódó inlfációs nyomás miatt a legtöbb nagy jegybank azonban a monetáris kondíciók szigorítására készül, kamatot emelhet a Fed, miközben az Európai Központi Bankkal egyetemben kezdheti meg szép lassan kivezetni az eszközvásárlási programját. Ennek hátteréről itt írtunk bővebben.

A koronavírus-járvány újabb hullámának megjelenésével, a globális gazdaság növekedésének lassulásával az idei év második  felében egyre több IPO-t halasztottak el, ilyen például az ingatlanfejlesztési és befektetési francia Icade Sante, az amerikai Allvue Systems Holdings befektetési szoftvercég és a Novotech Health hongkongi biotechnológiai vállalat részvénykibocsátása.