Edgeplorer / 123RF
Fotó: Edgeplorer / 123RF
Pénz

Kiterjesztik a bértámogatást: eddig igényelhetik a cégek az állami segítséget

Forbes
2020. május 29. 2 perc olvasás

Megint változik a bértámogatási rendszer: meghosszabbítják a pályázat határidejét és külön munkavállalói csoportokra külön időszakokra lehet pályázni.

Módosításokat jelentett be a bértámogatási rendszerben Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az operatív törzs tájékoztatóján.

Augusztus 31-ig meghosszabbítják a bértámogatási program hatályát, eddig lehet leadni pályázatot. Emellett külön munkavállalói csoportokra különböző időszakokra is lehet pályázni a bértámogatásra.

György László, az ITM államtitkára bő hete, május 21-én jelezte, hogy dolgoznak a bértámogatási rendszer harmadik verzióján. Akkor úgy fogalmazott, nagy dobás is készülnek, ugyanakkor a ma bejelentett változások nem akkora horderejűek.

Bodó Sándor kifejtette, hogy eddig mintegy 10 500 vállalat pályázott, ezzel 137 ezer munkavállaló után kérelmeztek bértámogatást. Elmondása szerint a leadott pályázatok 98 százalékát pozitívan bírálják el, a többi esetben főleg adminisztrációs hiányok miatt nem fogadják el a kérelmet, amit lehet pótolni.

A bértámogatási rendszernek ez a harmadik verziója. Így nézett ki a magyar kurzarbeit evolúciója az elmúlt két hónapban.

  • Az első verziót még április 6-án jelentette be a miniszterelnök: a maximum 50 százalékos munkaidőre-csökkentés és a körülményes adminisztráció miatt kritizálták a vállalatok és iparkamarák.
  • A második verzióban már 75 százalékra emelték a munkaidő-csökkentést, 112 ezer forintra emelkedett az egy dolgozó után felvehető maximális összeg, könnyítettek az adminisztráción és kibővítették a kedvezményezett iparágak körét.
  • A mostani harmadik verzióban ezek alapján inkább tűnik egy kisebb, de mindenesetre kedvező ráncfelvarrásnak, mint nagy durranásnak.