Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Jön a bértámogatás 3.0

Már dolgoznak a magyar bértámogatási rendszer harmadik verzióján a minisztériumban.

Jön a 3.0-ás verziója a munkahelyvédelmi bértámogatásnak – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Portfolio és Magyar Gépjárműipari Egyesület közös konferenciáján.

Ez már a harmadik verziója lesz a magyar kurzarbeitnak, ami az államtitkár szerint természetes, hogy így alakult, minden héten egyeztetnek az érdekképviseletekkel, az ott kapott javaslatokat pedig megfontolják és lehetőség szerint beillesztik a támogatási tervbe.

Hozzátette, hogy egyelőre nem árulhat el részleteket, de annyit előrebocsát, hogy nagy dobás is lesz benne.

A mentőcsomagról elmondta, hogy jelenleg a program második fázisában tartunk, az első fázisban a gyors segítség volt a legfontosabb szempont, ebben a szakaszban pedig a munkahelyek védelme mellett előre kell tekinteni és a munkahelyteremtés is előtérbe kerül. A kormány eddigi és ezután következő gazdaságvédelmi intézkedéseiről elmondta, hogy öt fő cél szolgálnak:

  • első a munkahelyek megőrzése,
  • második a munkahely-teremtés,
  • harmadik a kiemelt ágazatok megerősítése (turizmus, vendéglátás, élelmiszeripar, egészségipar, kreatívipar), valamint az új iparágak megerősítése (önvezető autózás, hidrogén alapú gazdaság, adatipar, mesterséges intelligencia), amiben a jövő munkahelyei keletkeznek,
  • negyedik, hogy a vállalkozások viszonylag olcsó finanszírozáshoz jussanak a munkahelyek megtartása érdekében,
  • ötödik a családok és nyugdíjasok védelme.

A minisztérium úgy számol, hogy eddig valamivel több mint egymillió embert érintett támogatásához járult hozzá a Gazdaságvédelmi Akcióterv, ebbe bele tartozik az állást veszítettek munkahely-keresési idejének megkönnyítése (például álláskeresési járadékkal), a diákhitel plusz igénylői, a bértámogatás, amit eddig 105 ezren vették igénybe, a K+F bértámogatás is, valamint a versenyképességnövelő bértámogatás, ezt 96 ezer munkavállalóra igényelték eddig.

Oszd meg!