Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagyot változik a bértámogatás: már napi kétórás munka után is jár a támogatás

Az eredeti 50 százalék helyett 75 százalékos munkaidő-csökkentés után is lehet kérni bértámogatást, a munkabérekhez pedig 0,1 százalékos hitelt lehet majd felvenni. Már ma megjelenhet az új rendelet.

Beadta a derekát a kormány, miután a vállalatok, közgazdászok és a kamarák egyöntetűen kevesellték a kormány eredeti bértámogatási rendszerét. A kiterjesztést György László államtitkár jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői sajtótájékoztatóján, ami a következők módosításokat tartalmazza:

  • egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése,
  • bővül a kedvezményezettek köre,
  • a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a https://nfsz.munka.hu/ holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni,
  • és a legfontosabb, hogy a támogatást már napi 2 órás foglalkoztatás után is már igénybe lehet venni.

Ez utóbbi pont azt jelenti, hogy az eredeti 50 százalékos kiegészítés helyett már 75 százalékos munkaidő-csökkentés után is lehet kérni a támogatást.

A vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek.

A német kurzarbeithez hasonló bértámogatás rendszerét még április 6-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv második intézkedéscsomagja keretében. Bár papíron nagy összegekről volt szó, a vállalkozások, közgazdászok és az iparkamarák sorra fogalmazták meg kritikájukat a rendszerrel kapcsolatban, hogy nem kínál valós könnyítést a vállalkozásoknak, nem ad igazi alternatívát a munkahelyek megszüntetése helyett, és túl bonyolult az adminisztrációja.

Arról egyelőre még nincs információ, hogy a kedvezményezettek körének bővítése alatt mit ért a minisztérium, az eddigi tapasztalatok alapján a megjelenő kormányrendeletből derülnek majd ki további részletek.

A bértámogatás módosításáról szóló kormányrendelet már hétfőn este megjelenhet tette hozzá György László.

Frissítés: kedden késő este megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben. A részleteket itt foglaltuk össze.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója