Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lesz állami bértámogatás és 13. havi nyugdíj

Elindul a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza – jelentette be Orbán Viktor kormányfő.

Egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és megvédeni a gazdaságot, mondta ma délben Orbán Viktor kormányfő.

Mint mondta, a cél:

amennyi munkahelyet a vírus tönretesz, annyit létrehozni.


Három ütemű lesz az akcióterv, az elsőt már elindították (ez az a 11 lépés, amit két részletben bejelentettek, a katás adókedvezményektől a törlesztési moratóriumig). Ma indul a második szakasz.

A GDP 18-20 százalékát csoportosítják át – ideértve az MNB intézkedéseit, mondta a kormányfő.

A hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik az újraírt költségvetésben. Próbálnak fegyelmezettek maradni a hiánnyal – mondta.

Intézkedések:

Munkahelyek megőrzése

“Rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a bérköltség egy részét a munkahelyek megőrzése érdekében” – jelentette be a kormányfő, mint mondta ez az állami bértámogatás magyar formája lesz. Részleteket egyelőre nem közöltek erről, így nem tudni, hány százalékot áll az állam, valamint hogy milyen feltételek mellett.

Ehhez amúgy a magyar kormány akár EU-s forrásokat is felhasználhat, Brüsszelben most készítik elő azt a munkahelyvédelmi, 100 milliárd euróra rúgó csomagot, amin keresztül a tagállamok kedvezményesen juthatnak forráshoz, hogy a bértámogatási programjaikat finanszírozzák. A részletekről a tagállamok gazdasági- és pénzügyminiszterei holnap fognak tárgyalni.

Beruházások támogatása, munkahelyek teremtése

450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak, arra számítanak, így új munkahelyek jönnek létre.

Ágazatok újraindítása

Többek között a turizmus, logisztika, film és kreatívipar, mezőgazdaság, építőipar egészségipar, közlekedés kap külön támogatást az újrainduláshoz.

Forrás a magyar cégeknek

Kamat- és garanciatámogatott hiteleket adnak magyar válallatoknak 2000 milliárd forint értékben.

Család- és nyugdíjasvédelem

Négy részletben (négy év alatt) visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, mert a “szüleinkre, a nyugíjasokra is gondolnunk kell.” 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

A most bejelentett 5 lépés további alintézkedéseket is tartalmaz, a kormányfő csak a legfontosabbakról beszélt ma. Az ezekről szóló rendelet ma megjelenik.

Azt már szombaton bejelentette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ágazati különadókat is bevezet a kormány, és bizonyos adótípusokat is átirányítanak a központi költségvetésbe, miközben a pártámogatás fele is a védekezésre megy majd.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. A kormányfõ mögött Varga Mihály pénzügyminiszter és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelõs miniszter (b-j). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."