Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Bértámogatás: 112 ezer forintra emelik az egy dolgozó után járó maximális támogatást

A bértámogatás kibővítésével a maximálisan igénybe vehető támogatás is nő.

A héten kibővítette a kormány a magyar bértámogatási rendszert, ahogy erről a Forbes.hu-n is beszámoltunk korábban. Ennek keretében az egy dolgozó után járó maximálisan felvehető összeget is megemelték erősítette meg Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A bértámogatást immár 15 és 75 százalék közötti munkaidő-csökkentés esetén lehet igénybe venni, amint májusban hatályba lép a rendelet. A kiterjesztés az egy dolgozó után felvehető összeg maximumát is érinti:

75 százalékos munkaidő-csökkentés esetén 112 418 forintos bértámogatás járhat. A legkisebb, 15 százalékos munkaidő-csökkentés után az állami bértámogatás maximuma 22 495 forint.

A bértámogatási rendszer változásait ebben a cikkben foglaltuk össze:

Korábban nem volt egyértelmű, hogy a kedden megjelent rendelet a támogatás maximális összegét is növeli-e. A Lakatos, Kövesdi és Társai Ügyvédi Iroda adószakértője, Kántor Balázs is 112 ezer forintos maximumra jutott a rendeletből, de nem derült ki egyértelműen, hogy ez volt-e a kormányzat szándéka, mert ezt nem a bejelentéskor nem kommunikálta György László államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői sajtótájékoztatóján.

Kántor véleménye szerint továbbra sem teljesen világos, hogy a munkáltatónak kell-e igazolni a nemzetgazdasági érdeket, illetve a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indokait, mivel nem minden ezzel kapcsolatosan rendelkezést helyeztek hatályon kívül, és a megmaradó, valamint hatályon kívül helyezett rendelkezések között átfedés van.

A bértámogatás mellett több adókönnyítést és -halasztást is bevezetett a kormány a koronavírus-járványra való tekintettek, az adószakértő a következő rendelkezéseket gyűjtötte össze:

  • Jelentős könnyítés a vállalkozásoknak, hogy beszámolóikat elegendő szeptember 30-ig elkészíteni és közzétenni. Az ún. közérdeklődésre számot tartó gazdálkodókra (elsősorban a tőzsdén jegyzett cégekre) a veszélyhelyzet következtében módosított határidők nem vonatkoznak.
  • Az éves adók (társasági adó, helyi iparűzési adó, kiva, Robin Hood-adó, innovációs járulék) bevallási és fizetési kötelezettségének határideje szintén szeptember 30-ra tolódik.
  • A cégeknek lehetőségük lesz a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb ötmillió forint adótartozásukra hathavi fizetési halasztást vagy tizenkét havi részletfizetést kérelmezni. Ahhoz, hogy a fizetési könnyítést megkapják, igazolniuk vagy valószínűsíteniük szükséges, hogy a fizetési nehézség a koronavírus okozta helyzet miatt állt be.
  • A vállalkozások dönthetnek arról, hogy fizetési halasztás vagy részletfizetés helyett inkább adómérséklés iránti kérelmet nyújtanak be. A fennálló adótartozás ebben az esetben legfeljebb húsz százalékban, maximum ötmillió forint erejéig mérsékelhető. Korlátozó rendelkezés, hogy a kérelem csak egy adónem vonatkozásában nyújtható be.  

Nyitókép: Edgeplorer / 123RF

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.