Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Magyarország 50 leggazdagabb embere – már nem Csányi az első

A Forbes Magyarország immár ötödik alkalommal állította össze az ország leggazdagabb embereinek névsorát – soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett, sőt soha ekkora tőzsdei vagyon nem összpontosult még Forbes-listás milliárdos kezében, mint most. Mészáros Lőrinc megelőzte Csányi Sándort a Forbes-listán úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a legvagyonosabbak között. 

A magyar gazdaság 2017-ben 4 százalékkal, 2018-ban a harmadik negyedévben 5 százalékot meghaladó módon növekedett éves alapon – ez meg is látszódik a Forbes gazdaglistáján, az ország legvagyonosabb emberei rendre jó üzleti éveket zártak az elmúlt években, így a tavaly felfutó kereskedelem és építőipar mellett az agráriumban érdekelt üzletemberek vagyona is szépen gyarapodott. Összességében elmondható, hogy miközben a magyar gazdaság szárnyal, a gazdagok még gazdagabbak lesznek.

1. Mészáros Lőrinc: 381,3 milliárd forint

Tavaly még „csak” a csúcsugró volt, idénre a valaha volt leggazdagabb lett, aki magyarországi gazdaglista élén szerepel: Mészáros Lőrinc vagyona a Forbes friss kimutatása szerint 381,3 milliárd forint. Ezzel az egykori felcsúti polgármester megelőzte az elmúlt három évben az élen végző OTP-vezért, Csányi Sándort.

A vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt.

Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg – az pedig igencsak jó valutának számít jelenleg a magyar államkapitalizmusban.

A ma az újságos standokra kerülő januári lapszámban

részletesen is foglalkozunk a „Mészáros modellel”, infografikán mutatjuk meg, hogyan csinált nulla forintból közel 200 milliárdnyi részvényvagyont az Opus Globalon keresztül.

2. Csányi Sándor: 317,2 milliárd forint

A második helyezett, ha csak a cégei teljesítményét és az OTP elképesztő üzleti évét nézzük, egyáltalán nem panaszkodhatna: Csányi Sándor vagyona tovább nőtt tavaly óta, a Forbes becslése szerint 317,2 milliárd forint a vagyona. Valószínűleg az sem zavarja különösebben, hogy a második lett listánkon.

Az ugyanakkor korántsem lehet közömbös számára, hogy Mészáros Lőrinc, a NER gazdasági elitjének kirakatembere előzte meg, sőt, az elérhető adatok alapján jócskán le is hagyta őt.

Miközben Csányi évtizedek óta szisztematikusan építkezik, Mészáros rekordgyorsasággal vitte végig a „csúcstámadást” olyan erős politikai hátszéllel, ami senki másra nem jellemző a listán szereplők közül. Mészáros ráadásul ott lett két év alatt a legbefolyásosabbnak számító NER-milliárdos, ahol eddig Csányi volt az erős ember: energetika, agrárium, pénzügy (Mol vs. Mátrai Erőmű; Talentis Agro, Viresol és Kall Ingradients vs. Bonafarm; MKB és Takarékbank vs. OTP).

Hogy a széljárás erősen változóban, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a listát vezető Mészárossal az 50-es rangsorból 16 szereplőnek volt valamilyen gazdasági kapcsolata vagy üzlete. Ennyire direkt, közvetlen kapcsolata ilyen arányban Csányinak sosem volt a többi Forbes-listással. Az OTP-vezér befolyása persze bőven túlmutatott és túlmutat azon, hány milliárdossal volt közvetlen üzlete, ugyanakkor jól mutatja Mészáros gazdasági területfoglalását, hogy a pár éve még gyakorlatilag ismeretlen vállalkozó mára a top milliárdosok harmadával került valamilyen üzleti kapcsolatba.

Mészáros nagyobb földesúr lesz, mint Csányi – nagy a mozgolódás a cégbirodalomban

Ez azt is jelenti, hogy Magyarországnak immár két dollármilliárdosa van: Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor. A magyar szerkesztőség már megkezdte az egyeztetést az amerikai anyalap vagyonértékelési csapatával – ilyenkor egy igen szigorú auditon esik át a vagyonbecslésünk, és ha számításainkat elfogadják, akkor két magyar milliárdos is felkerülhet a Forbes globális milliárdos listájára.

3. Gattyán György: 244,7 milliárd forint

Továbbra is tervben van, hogy a Hungexpo mellett újabb egységgel bővítik a Docler székházát, miközben a cégcsoport nagy részét Luxemburgba költöztető Gattyán mozgalmas évet zárt,

számos céget vásároltak fel, az USA-ban és Luxemburgban is

(hogy melyeket, az részletesen kiderül a magazin cikkéből). A csoport konszolidált beszámolója szerint nőtt az erotikus videóplatform, a Jasmin forgalma – az élővideóközvetítés a csoport zászlóshajója maradt, ezen a területen további fejlesztéseket terveznek, erre külön csapatot állítottak fel. Kevésbé ismert Gattyán egy másik online biznisze, a netes hotelszoba-foglaló Elvoline, ami a globális turizmus bővülésével egyetemben szintén igencsak jó évet zárt.

A Forbes ötödször állította össze a legvagyonosabb magyarok rangsorát, az eddigi 33 név helyett immár ötvennel. A teljes lista ITT megtekinthető, az év üzletei, kimutatások és hogy kivel pontosan mi történt, bővebben, a januári lapszám 25 oldalas összeállításában. 

 


Akinek tovább csökkent a vagyona 

A 10 legvagyonosabb emberből mindenki jó évet zárt, egyetlen milliárdos vagyona csökkent (neki már tavaly is csökkenést mutattunk ki). A Nitrogénművekkel százmilliárdos fejlesztési programot végrehajtó Bige László nehéz helyzetbe került: nagy adósság nyomja a céget, miközben az üzleti környezet romlott, a műtrágyagyártáshoz szükséges gáz piaci ára nőtt, a növekvő verseny miatt közben a műtrágya ára csökkent.

Novemberben ráadásul komoly rendőri akció zajlott a műtrágyakirály szolnoki gyáránál. Bige a szokott magabiztossággal kommentálta az ügyet, ami után rögtön megindultak a pletykák. Két dolog biztos: lenne olyan, az agráriumban érdekelt magyar milliárdos, aki szívesen látná a portfóliójában a Nitrogénműveket (és két olyan is akad, aki tudna elég likvid tőkét mozgósítani, hogy megszerezze a céget); Bige László pedig nagy túlélő.


Az ingatlan mindent visz 

Az első öt helyezettre igaz, hogy komoly ingatlanvagyont halmozott fel. Az ingatlanok, szállodák, sőt, kereskedelmi ingatlanok mellett az agrárium (földek) is fontos befektetési célpontja lett a magyar milliárdosoknak.

Mészáros Lőrinc bevásárolta magát az Appeninn Holdingba (a tőzsdei ingatlanos cégben egykor a Csányihoz közel álló Ádámosi család befolyása érvényesült), értékes szállodaláncot vett Leisztinger Tamástól (Hunguest Hotels) és komoly ingatlanvagyont halmozott fel turursztikai portfóliójában is, miközben a Mezort csoport megszerzésével már nagyobb földesúr lett, mint az OTP-vezér.

Csányi Sándor érdekelt az értékes, egykori diplomataingatlanokat a portfóliójában tudó CD Hungary-ben (Garancsi István és a Mol-vezér Hernádi Zsolt mellett), valamint megvásárolta a csepeli Szabadkikötőt is. Csányi kisebbségi tulajdonos a Demján-féle Gránit Pólusban is.

Gattyán Györgynek számos ingatlana van, nemcsak Budapesten, Franciaországban és az USA-ban is.

A Demján örökösök értékes portfóliót visznek tovább, a legendás vállalkozó csapata már dolgozik a WestEnd tőzsdére vitelén, miközben készülnek a Central Park tervei, új városközpontot húznak fel a Nyugati mögött.

Az ötödik helyezett Veres Tibor is komoly ingatlanportfólióval büszkélkedhet, cége, a Wing pedig 2018-ban adta át az ország legnagyobb irodaházát, melyet a Telekom bérelt ki hosszú távra.

A januári lapszám már a standokon – benne az 50 leggazdagabb magyar mellett egy kevésbé ismert topmilliárdos, Felcsuti Zsolt és a régió legnagyobb ipari befektetőjének, az MPF Holdingnak a teljes sztorija. 


Oszd meg!