A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Üzlet

Bige Holding: hozzá vagyunk szokva már a hatósági zaklatáshoz

Zsiborás Gergő
2018. november 16. 3 perc olvasás

Nyilatkozatot adott ki a Bige Holding Kft. a cégnél lefolytatott kétnapos intézkedésről, melyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya végzett.

Nagyszabású rendőri akció az egyik magyar top milliárdos gyárában

A cégcsoport eddig nem reagált a tegnap megjelent hírekre. Mint írják, “a hatóság indokolatlan nagyszámú, 250-300 fővel 2018. november 13. hajnalban megjelent a társaság szolnoki gyárában – ahol négy gyáregységben műszakonként összesen 30 fő dolgozik -, hogy az ismeretlen tettes elleni veszélyes hulladék elhelyezésével elkövetett hulladék gazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt az eljárást megindítsa”.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A helyszínen legalább 60-70 rendőrautó, tűzoltó-, mentőautó és egyéb hatósági jármű vonult fel a nyomozás megkezdéséhez. A területen sátrakat építettek, elengedték a drónokat a szemle lefolytatásához, valamint szemlebizottságokat állítottak fel. “A bizottságok többsége mindkét napon észlelte, hogy az elrendelt vizsgálatokat a szolnoki hatóságok és független akkreditált laborok törvény szerint folyamatosan elvégezték, ellenőrizték a vállalatnál, tehát a budapesti hatóságok egy telefonhívással minden információhoz kényelmesen hozzájuthattak volna, ha akartak volna” – így a Bige Holding.

A gyár munkavállalói és vezetői nyugodtan, higgadtan és türelmesen mindenben együttműködtek a hatósággal, bár – mint megjegyzik – kicsit furcsállták, hogy “gazembernek” nézik őket. A cégcsoport azt írja továbbá “a cégcsoport dolgozói már hozzá vannak szokva az alaptalan intézkedésekhez (zaklatáshoz), és immunisak a rendszeres hatósági erődemonstrációra. De senkinek nincs félnivalója, mert a társaság továbbra is törvényesen működik, a szabályokat, előírásokat maximálisan betartva, és a gyárban a termelés zavartalanul, nyugodt körülmények között folyik tovább”.

Mit lehet tudni a gyárról? 

Az egykori Tiszamenti Vegyiművek állami vállalatot az Alföld szervetlen vegyipari központjának megteremtése céljából 1951-ben alapították. A beruházás kénsavgyár építésével kezdődött. Ezt követte a műtrágyagyár, a szervetlenpigment-üzem, a mosószerüzem, a kriolitüzem, végül pedig a foszforsav- és tripolifoszfát-üzem telepítése.

A rendszerváltozás után megindult privatizációs folyamat keretében 1992-ben a mosószerüzemet a Henkel Austria, a pigmentüzemet a Holland Colours/Apeldoorn vásárolta meg, az állami vállalat pedig 1993-ban részvénytársasággá alakult át.

A Tiszameni Vegyiművek Rt.-t a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta 1997-ben. 2004-ben a Tiszamenti Vegyiművek Rt. beolvadással megszűnt, azóta a Bige Holding Kft. működteti a műtrágyagyárat. A cég névadó tulajdonosa Bige László, a “műtrágyakirály, övé a péti Nitrogénművek is (ez látható a fenti borítóképen is). A Forbes tavalyi listáján a 6. leggazdagabb magyar volt, 120,6 milliárdos vagyonnal. A Nitrogénművek csoport a Forbes friss kimutatása szerint az ország 8. legnagyobb, 100 százalékban magyar kézben lévő vállalata. Legutóbb annak kapcsán írtunk róla, hogy sikerült egy kötvénykibocsátással tovább finanszíroznia a péti gyár teljes felújítását magában foglaló 140 milliárdos modernizációs programját.

 

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers