A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Üzlet

Nagyszabású rendőri akció az egyik magyar top milliárdos gyárában

Forbes
2018. november 15. 3 perc olvasás

 Nagyszabású rendőri akció zajlik a szolnoki műtrágyagyár területén, ami az egyik magyar top milliárdos érdekeltsége. 

Frissítés: a hír megjelenése után egy nappal közleményt adott ki az érintett cégcsoport.

Bige Holding: hozzá vagyunk szokva már a hatósági zaklatáshoz

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata az MTI-t arról tájékoztatta csütörtökön, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel az eljárásról bővebb tájékoztatást nem adnak – közölték. A cégtől senki nem nyilatkozott az ügyben az MTI-nek; annyit mondtak csak, hogy még zajlik az ellenőrzés.

A miabonyunk.hu hírportál szerint a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai gyakorlatilag megszállták a szolnoki műtrágyagyárat. Az információik szerint már kedd óta tartó akcióban mintegy háromszáz rendőr vesz részt. Úgy tudják, hogy

a rendőrök és a katasztrófavédelmisek az éjszakát is a gyár területén töltötték.

A hírportál értesülései szerint valaki feljelentette az üzemet környezetszennyezés miatt. A dolgozókat folyamatosan hallgatják ki – írták. A Tiszamenti Vegyiművek állami vállalatot az Alföld szervetlen vegyipari központjának megteremtése céljából 1951-ben alapították. A beruházás kénsavgyár építésével kezdődött. Ezt követte a műtrágyagyár, a szervetlenpigment-üzem, a mosószerüzem, a kriolitüzem, végül pedig a foszforsav- és tripolifoszfát-üzem telepítése.

A rendszerváltozás után megindult privatizációs folyamat keretében 1992-ben a mosószerüzemet a Henkel Austria, a pigmentüzemet a Holland Colours/Apeldoorn vásárolta meg, az állami vállalat pedig 1993-ban részvénytársasággá alakult át.

A Tiszameni Vegyiművek Rt.-t a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta 1997-ben. 2004-ben a Tiszamenti Vegyiművek Rt. beolvadással megszűnt, azóta a Bige Holding Kft. működteti a műtrágyagyárat. A cég névadó tulajdonosa Bige László, a “műtrágyakirály, övé a péti Nitrogénművek is (ez látható a fenti borítóképen is). A Forbes tavalyi listáján a 6. leggazdagabb magyar volt, 120,6 milliárdos vagyonnal. A Nitrogénművek csoport a Forbes friss kimutatása szerint az ország 8. legnagyobb, 100 százalékban magyar kézben lévő vállalata. Legutóbb annak kapcsán írtunk róla, hogy sikerült egy kötvénykibocsátással tovább finanszíroznia a péti gyár teljes felújítását magában foglaló 140 milliárdos modernizációs programját.

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers