A magazin

Demján csapata tőzsdére viszi a WestEndet

Fekete Emese
2018. május 02. 3 perc olvasás

Demján Sándor még életében jóváhagyta, csapata most végrehajtja: ha nem romlik el a tőkepiaci hangulat, ősszel tőzsdére lép a WestEnd. A Gránit Pólus menedzsmentje a Forbesnak beszélt először a készülő tranzakcióról.

Csütörtökön megjelent a májusi Forbes, címlapján Demján Sándorral.

Tizennégy oldalas portrénkban nemcsak a most elhunyt dúsgazdag nagyvállalkozó elképesztően tartalmas pályájáról, mesés meggazdagodásáról és hagyatékáról írunk, hanem azokról a távolabbi vízióiról is, amelyek megvalósítása már tulajdonostársaira és az általa kinevelt menedzsmentre marad.

Demján Sándor utoljára tavaly decemberben beszélte át tulajdonos- és menezsdment társaival a következő három év stratégiáját. Ebben tisztán lefektette, hogy mi lesz a Gránit Pólussal és a csoport tulajdonában, kezelésében lévő ingatlanokkal, fejlesztési telkekkel. A két kiemelt terület a WestEnd és a mellette lévő óriástelek, mindkettőre megvan a stratégia, mint ahogy arra is, hogy Magyarország az erőközpont, erre kell koncentrálni, a csoport tulajdonában lévő külföldi telkeket el lehet adni.

A potenciális befektetőknek a legizgalmasabb pont a WestEnd tőzsdére vitele, ami, ha megvalósul, azt jelentené, hogy bárki részesedhet a Demján Csoport és Csányi Sándor tulajdonolta aranytojást tojó tyúk hasznából. A kifejezés nem túlzó, a WestEnd Budapest legjobban kihasznált, legforgalmasabb és legdrágábban bérbe adható kereskedelmi komplexuma 84 ezer négyzetméteren, az üzletek mellett irodákkal és egy szállodával (Hilton Budapest):

  • évente 21,2 millió ember látogatja
  • az üzletek kihasználtsága 97 százalékos
  • az üzletek bérleti díja 50 euró/hó/m2 – ez duplája a 2. legdrágább budapesti plázának, ami az Allee, ráadásul a válságban sem csökkent, 2006 óta enyhén emelkedik
  • az üzletek forgalma 4000 euró/hó/m2
  • a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. árbevétele 3,4 MRD Ft (2016)
  • adózás utáni nyeresége 232 M Ft (2016)

A tőzsdei bevezetés előkészítése már zajlik, a koncepción már egy ideje dolgoznak, a jogi környezet tiszta: a WestEnd úgynevezett szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) lép majd a tőzsdére. „Ez nem jelenti azt, hogy a fő tulajdonosok kiszállnának – mondta el a Forbesnak Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója –, hiszen hosszú távon is jó befektetésnek tekintik a WestEndet. Ha azonban a piaci hangulat is kedvező lesz, akkor idén ősszel legalább 25 százalékban kistulajdonosok is beszállhatnak.”

Hogy mit terveznek még a WestEnddel, és hogy áll a Central Park néven futó szomszédos gigaprojekt, Demján utolsó nagy víziója, arról is részletesen írunk a májusi Forbesban. Már a standokon!

Lapozz bele a magazinba!