Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros nagyobb földesúr lesz, mint Csányi – nagy a mozgolódás a cégbirodalomban

Közös vezetés alá kerül és holdingba szervezik a Mészáros-féle agrárcégeket, a Mezort csoportot pedig több lépésben fogják integrálni a Talentis Agro Zrt-be.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrárcégeket összefogó Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Csák Gyula nyilatkozott a Világgazdaság hétfői lapszámában. Ebben elmondja, hogy

a konszolidációs folyamat végén 36 ezer hektár mezőgazdasági területtel rendelkező konszern jöhet létre.

Ezzel földterület mérete alapján megelőzi Csányi Sándor agrárbirodalmát, a Bonafarmot, ami 35 ezer hektáron gazdálkodik.

A vállalatcsoporthoz jelenleg a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Demjántól vásárolt Canter Borház Kft., a neves Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. tartozik. A bortermelők és a malom mellett ezek főleg mezőgazdasági alapanyaggyártó cégek, élelmiszeripari feldolgozó-kapacitásban egyelőre jóval nagyobb erőt képvisel a Bonafarm.

A vezérigazgató szerint ötéves távlatban négy-öt üzletágban is jelentős feldolgozókapacitással és növekvő piaci részesedéssel fognak rendelkezni. Cél a külföldi piacokra való kilépés is, de a csoport feldolgozóipari lábának kiépítése élvez prioritást.

Csák továbbá elmondta, hogy ebbe a csoportba fogják integrálni a nemrég megszerzett Mezort csoportot is, amely Simicska Lajos korábbi földjeit és mezőgazdasági érdekeltséget tömöríti. „Ennek az első állomásánál járunk azzal, hogy elindítottuk a Cégközlönyben a közzétételi folyamatot a kilenc társaság együttműködési szándékáról, a tervezett elismert vállalatcsoportba szervezéséről.”

Mészáros Lőrinc (megint) bevásárolt: övé lett Simicska egykori, jól menő agrárcége

Így a Mezort jelen pillanatban még nem része a csoportnak, de a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta az integrációt, a következő időszakban tervezik a konszern alá szervezni. Ha a Talentis és Mezort csoportok összesített árbevételét nézzük 2017-ben, a kettő együtt összesen 22 milliárd forintos árbevételt ért el.

Simicska Lajos egykori építőipari zászlóshajóját, a Közgépet a Duna Aszfalt vásárolta meg, melynek tulajdonosa Szíjj László, Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársa.

Simicska emblematikus építőipari óriáscége már Mészáros köréhez került

Nem csak a mezőgazdasági érdekeltségeknél konszolidálnak a Mészáros-univerzumon belül: a két nagy tőzsdei holding, az Opus Global és a Konzum fúziója jelenleg is folyamatban van, a végén 350-400 milliárd forintos eszközértékű gigacég jöhet létre.

A 2017-ben elindított nagy felvásárlási hullámot most egyfajta konszolidáció követi, láthatóan arra törekednek a Mészáros Csoportban, hogy minél jobban átlátható legyen a teljes vállalatbirodalom – a tőzsdei jelenlét miatt ez fontos a befektetőknek is.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Oszd meg!