Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Erwan Hesry // Unsplash

Wáberer György eladta, Csányi Sándor megvette, mi az?

Wáberer György eladta részesedését a csepeli kikötőt üzemeltető cégéből a Csányi Sándorhoz köthető BSZL Invest Zrt-nek. A vásárlást a Gazdasági és Versenyhivatal honlapján közzétett dokumentum bizonyítja, mely szerint Csányi cége még májusban vásárolta fel az MVSZ-Invest Zrt-t.

A két cég, a BSZL Invest Zrt. és az MVSZ-Invest Zrt. közvetve eddig is közösen birtokolta a csepeli kikötőt, azonban a vásárlással a teljes részvénycsomag Csányi cégének tulajdonába került.

Az OTP-vezéren kívül csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek lesz egy százaléka a vállalkozásból.

A csepeli kikötő termel rendesen, a Csányi kezében lévő Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. tavaly 2,4 milliárdos árbevételt és közel 800 milliós adózott nyereséget könyvelt el.

A BSZL Zrt. egyik fő tevékenysége az ingatlan bérbeadás, ebből származik a tavalyi bevétel nagy része is, mely 1,8 milliárdot jelent. A többi bevétel főleg a kikötői tevékenységből származott.

A tranzakció értéke nem nyilvános, de kikövetkeztethető: az MSZ-Invest még 2014-ben több másik céget is magába olvasztott, és a BSZL Zrt-ben akkor megszerezett részesedését 2,8 milliárd forintra értékelték.

A létesítmény egyébként másfél tucat hajót tud egyszerre fogadni, és a tőszomszédságában található a Mol csepeli bázistelepe, azaz olajszállítmányok fogadására is alkalmas – írja a G7.

A vállalkozónak mellesleg nem ez az egyetlen nagybevásárlása: a közvetett tulajdonosi részesedésével működő szingapúri alapja, a Sertorius Global Opportunities Fund május 31-én több mint 1,2 milliárd forint értékben vett OTP-részvényeket.

Oszd meg!