rövid hír

Megvan, mikor kezdhet el elektromos autót gyártani a kínai Xiaomi

Forbes
2021. október 19. 2 perc olvasás

2024 első felében indítja be az elsősorban okostelefonjairól ismert Xiaomi saját autóinak gyártását – a Reuters szerint ezt immáron maga a kínai cég szóvivője jelentette be kedden, egy befektetőknek tartott eseményen.

A hírt Zang Ziyuan, a nemzetközi marketing-osztály igazgatója is megerősítette a helyi közösségimédia-platformon, a Weibón.

A bejelentés hatására 5,4%-ot ugrottak a Xiaomi-részvények, ez a legnagyobb napi százalékos növekedés május 12-e óta.

A Xiaomi elektromosautó-gyártás iránti ambícióiról idén tavasszal értesült először a sajtó, majd március végén ki is jelentette a cég, hogy az elkövetkezendő 10 évben 10 milliárd dollárt szeretne befektetni ebbe a szegmensbe.

El is indult a toborzás ebbe a divíziójukba, bár azt még nem tudni, hogy a Xiaomi önállóan, vagy pedig egy másik autógyártóval karöltve vágna bele az új iparágba. A Reuters korábban a Great Wall Motor Co. nevű vállalatról pusmogott, mint potenciális üzleti partner.

Új trend a szórakoztatóelektronikai és online óriások körében

Csak elsőre tűnik távolinak az autógyártás és az okostelefon-piac:

az elmúlt években több, ágazaton kívül cég is bejelentkezett a járműiparba, szemet vetett a területre többek közt az Apple, az Amazon vagy a kínai Google-nek számító Baidu is.

De az Iphone-okat gyártó tajvani Foxconn is úgy érzi, van keresnivalója az autópiacon, ők nyitásként három elektromos járgánnyal érkeznek. Koncepcióautót gyárt a japán Sony is, ők a német Magna Steyr-ral dolgoznak együtt, az önvezető technológiát pedig a magyar Aimotive szállítja.

Jelenleg a Xiaomi az egyik legsokoldalúbb elektronikai cég a piacon, telefon mellett többek közt tévét, notebookot, fejhallgatót, okosotthon-rendszert, lifestyle termékeket, szépségápolási készülékeket és rollert is kínálnak. 2021 második negyedévében az európai régióban csúcsra ért a vállalat, globálisan pedig az Apple-t is megverve a második, az elmúlt tíz évről nemrég hosszabb cikkben emlékeztünk meg a Forbes.hu-n. 

 

Borítókép: Xiaomi Twitter