Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Annyira átalakul a Xiaomi, hogy autót fog gyártani

Sajátmárkás e-autókat gyártana a Xiaomi, a híreket a Reuters szellőztette meg. A hivatalos bejelentés jövő héten jöhet.

A kínai Xiaomi telekommunikációs vállalat, amely eddig a telefonjairól volt híres, belevág az sajátmárkás e-autógyártásba – erről a Reuters írt három névtelen forrás alapján. A hírügynökség szerint az üzleti partner ebben a Great Wall Motor Co. nevű vállalat lehet. A források alapján a Xiaomi a tömegautók piacát célozza majd meg termékével, ő adja az elektronikát, míg a Great Wall fogja a mérnöki megoldásokat szolgáltatni. A Great Wall még sosem szolgált ki más céget feldolgozóipari kapacitásával.

A Reuters értesüléseit a Xiaomi nem kommentálta, a Great Wall pedig annyit közölt, hogy nem tárgyaltak hasonló együttműködésről a Xiaomival. A sajtó viszont nagyjából tényként kezeli az értesüléseket. Sőt, a piac is, mindkét cég részvényárfolyama jelentősen emelkedett, miután a hírügynökség megszellőztette az értesüléseket. A források szerint legkésőbb a jövő hét első felében hivatalosan is bejelentik az együttműködést. A Xiaomi ettől még nem szűnik meg okostelefon-gyártónak lenni, csak a portfóliót bővítik.

Ezt a kínai luxusterméket nem a koronavírus nyírja ki

Nem az első tech-cég a gépjárműgyártásban

A Xiaomi már tervezi egy ideje, hogy bevételi forrásait bővíti, igyekszik kicsit elszakadni a telefongyártástól. A telefonokon elég alacsony a profitmarzs, ráadásul pont szerdán adta ki a vállalat a gyorsjelentését, ami az elemzői várakozások alatt volt, mivel a gyártási költségek a globális chiphiány miatt nőttek.

Csak elsőre tűnik távolinak az autógyártás és az okostelefon-piac. A fejlett e-autókban, főleg, ha az önvezető is, már sokkal fontosabb az elektronika, mint maga a gépészeti megoldások. Az elmúlt években több, ágazaton kívül cég is bejelentkezett, hogy belép a járműiparba. Az Apple is próbált betörni az ágazatba, az Amazon is tapogatózik, beszállt a Rivianbe, ami elektromos kisteherautókat fejleszt, valamint a Baidu, a kínai Google is idén közölte, hogy szemet vetett a területre.

A Xiaomi előre is menekülhet: épp a Forbes szellőztette meg tavaly egy kiberbiztonsági szakértő véleményét, miszerint a Xiaomi típusú telefonja minden lényeges mozzanatát megfigyeli, majd orosz és szingapúri szerverekre továbbítja a kinyert adatokat. 

Borítókép: Xiaomi // Facebook

Oszd meg!