rövid hír

Itt a vakcinavizsgálat eredménye arról, melyik ad jobb védelmet

Forbes
2021. július 14. 4 perc olvasás

Lezárult a Semmelweis Egyetemen a júniusban meghirdetett ingyenes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálat, amelyben mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálták. Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a vírus terjedéséért felelős fehérjével szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

Az antitest-termeléssel kapcsolatos kétségek eddig elsősorban a kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban fogalmazódtak meg.

A Semmelweis Egyetem szerdai közleményében hangsúlyozza: egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit.

Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, például az életkor, krónikus alapbetegség, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés.

Bár számos egészségszakmai szervezet, többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), vagy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakmai állásfoglalása egyértelműen nem javasolja a koronavírus ellenes oltások után ellenanyag szint méréssel vizsgálni a védettséget és erre vonatkozó következtetéseket levonni, mégis tény, hogy sokan elvégeztetik a vizsgálatot és a laboratóriumok – a legváltozatosabb teszteket alkalmazva – kiszolgálják az igényeket. Ez a folyamat felgyorsult az otthon elvégezhető tesztek piaci megjelenésével (a tesztek érzékenysége és pontossága nagyon eltérő).

Akinek korábban nem volt ellenanyaga, mostanra lett

Mivel a közvéleményt nagyon foglalkoztatja az oltások hatására kialakult ellenanyagszint, az eltérő érzékenységű ellenanyag tesztek pedig bizonytalanságérzést okozhatnak, ezért tartotta fontosnak az egyetem, hogy egy egységes eljárással és ennek köszönhetően egymással összehasonlítható eredményekkel is megvizsgálja a kérdést.

A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye.

Az eredmények szerint korábban negatívnak mért személyek 88 százaléka az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Hangsúlyozták, hogy ezeket a méréseket korábban negatív ellenanyagszinttel rendelkező embereknél végezte el az intézmény és így jött ki ez az eredmény.

A teljes oltott lakosság esetében egy ezt megelőző vizsgálat minden Magyarországon alkalmazott vakcina esetében 96 százalék feletti pozitivitást mutatott.

A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg, covid-ellátó intézményként ez folyamatosan vizsgálják is.

Mit üzen ez azoknak, akik még nem oltották be magukat?

Az egyetem szerint az eredmények „messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát”. A vizsgálat a még be nem oltottaknak azt üzeni,

„hogy saját és környezete egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassa be magát, hogy néhány héten belül ő maga is rendelkezhessen a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel. 

A legfontosabb üzenet, hogy hazánkban használt vakcinák megfelelő ellenanyag-választ váltanak ki és hatékonyak, az oltásnál pedig nincs fontosabb és eredményesebb védekezés”.

Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora megkapja a Sputnik V vakcinát. Fotó: Semmelweis Egyetem