Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

konténer rendelő_ forbes_koronavírus_ fotó: PID/David Bohmann

Nőnek az esetszámok – visszavesszük a maszkot?

Terjed Európában a delta variáns, több országban, köztük Magyarországon is nőnek az esetszámok. Több szakértő is azzal számol, hogy ősszel jön a negyedik hullám.

Alig értük el az 5,5 millió beoltottat, máris emelkednek az esetszámok Magyarországon. A friss adatok szerint 102 új fertőzöttet és 3 halottat regisztráltak a hatóságok péntek és vasárnap között, 73 embert ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. Az új esetek hétnapos mozgóátlaga 34,3, miközben egy hete még 30 volt. A kórházban ápoltak száma 11 százalékkal nőtt, míg a lélegeztetőgépen lévők száma nagyjából 30 százalékkal csökkent egy hét alatt. A halálozások számában nyilván nem látszik a változás, az mindig egy-két héttel követi a napi új esetek növekedését.

Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy itt a trendforduló és egyértelműen erősödésnek indult a járvány, azonban a számok alátámasztják az szakértői aggodalmakat.

Amikor elértük az 5,5 millió beoltottat, a kormány szinte az összes járványintézkedést hatályon kívül helyezte, nincs maszkviselési kötelezettség zárt téren, engedik a nagy tömegrendezvényeket is, miközben a nyájimmunitást nem értük el és egyre többen hangoztatják: szükséges lenne a harmadik oltás.

A régiós országokban is egyre több esetet jelentenek a koronavírus delta variánsából, bár a visegrádi térség államaiban nem látni kiugró emelkedést. A globális mutatók is nőttek: tegnap 430 ezer új fertőzöttet találtak, három hete még csak 360 ezret.

Miben más, mint a többi variáns?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 11-én mondta ki, hogy a delta variáns „aggodalomra okot adó” mutációvá vált, tájékoztatásuk szerint az először Indiában azonosított variáns a fertőzőképessége miatt veszélyes, így hatékonyabban „találja meg” a legsebezhetőbbeket. Körülbelül kétszer nagyobb a kórházba kerülés és a súlyos lefolyású megbetegedés esélye is, amerikai járványügyi szakértők szerint azonban a súlyos lefolyás kérdése még egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint mondjuk a gyorsabb terjedésé. Az Európai Unió közegészségügyi hivatala szerint elsősorban az oltatlan fiatalok között fog terjedni, a variánssal már most küzdő országok adataiból az látszik, hogy egy adag oltás kevésbé véd a fertőződés ellen, kettő már erősebben,

a fertőzöttek nagyobb hányada csak egy oltást kapott, vagy egyáltalán nem oltották be.

Be vagyok oltva – kell aggódnom? 

Még mindig nem egyértelmű, mekkora károkat fog okozni Európában, és hogy melyik oltás mennyire hatékony ellene, az mRNS-alapú, tehát a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcinák 80 százalék körüli hatékonyságot mutattak a delta variáns ellen is. A konszenzus most az, hogy a teljesen oltottak körében nem valószínű, hogy tömegesen tud terjedni az új mutáció.

Az oltatlanok körében viszont komoly fenyegetést jelent a variáns, legutóbb Rusvai Miklós víruskutató beszélt arról: a delta variáns miatt jön a negyedik járványhullám és ősszel vissza kell vennünk a maszkot.

Borítókép: PID/David Bohmann

Oszd meg!