Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Úszómedencés tihanyi „mezőgazdasági területet” vett Mészáros üzlettársa

Mintegy 2500 négyzetméteres „mezőgazdasági területet” vett 809 millió forintért Tihany külterületén Keszthelyi Erik, Mészáros Lőrinc üzlettársa. A Klubrádió cikke szerint  a területen villának látszó „gazdasági épület” és egy gondozott kertnek tűnő, „szántó, szőlő és fásított terület” található.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk,  a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. fő tulajdonosa a Keszthelyi Erik alapította Keszthelyi Holding, a kisebbségi tulajdonos pedig 2018 márciusa óta Mészáros Lőrinc. A cég a korábbi években is óriási lendülettel gyarapodott (2016 májusában Megy, mint egy buldózer címmel írtunk portrét a magazinban a feltűnően ambiciózus, ám ellentmondásos megítélésű Keszthelyi Erikről), de amióta a társaság a felcsúti Fő utcára van bejegyezve, még gyorsabb a felívelés.

Mészáros belépett a biztosítási piacra is – nem akárkivel állt össze

A leggazdagabb magyaroknak régóta célpontja Tihany és a Tihanyi-félsziget:

nagy összegű átépítések mellett olyan beruházások is történtek az elmúlt években, mint a Tihanyi Kastélyszálló és Tréning Központ Hotel megvalósítása Habsburg József főherceg nyári rezidenciája területén, melynek tulajdonosa a Mol Fehérvár FC-tulajdonos Garancsi István, az OTP-vezér Csányi Sándor és a Mol-vezér Hernádi Zsolt által fémjelzett CD Hungary-csoport, vagy a Csányi Sándor üzlettársának cége, a Peninsula Resort Zrt. által bérelt Tihanyi Yacht Club.

Csányi-Garancsi-Hernádi: sínen a tihanyi luxushotel, elindulhat a nagyberuházás

Hétfőn megjelent cikkében a 444.hu is arra hívja fel a figyelmet, hogy elég sok telek cserélt gazdát Mészáros tihanyi szőlőse és étterme, a Tihanyi Vinarius Borárium között. Több mint 26 ezer négyzetméternyi szőlősről van szó, ebből 20 ezer négyzetméter egybefüggő terület.

A kiemelten védett, nem látogatható Külső-tótól délre eső telkeken főleg merlot- és cabernet sauvignon-ültetvények találhatók, a területeket Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezetője vette meg,

aki rendre felbukkan olyan balatoni telekvásárlások közelében, melyekhez Mészáros Lőrincnek, illetve kormányközeli alakoknak volt vagy lesz köze, írja a 444. Eppel családtagjai korábban több mint félezer hektár állami földet nyertek árveréseken Fejér megyében és egészen idén nyárig Eppel János tulajdonában volt Balatonfüreden a Villa Vitae nevű szálloda. Ezt eladták, a vevő Szijj László, Magyarország 9. leggazdagabb üzletembere volt.

Arról is írtak, hogy a tihanyi önkormányzat augusztusban közzétett egy tájékoztatót, ami szerint a településrendezési eszközök szőlőhegyi területekre vonatkozó felülvizsgálatát kezdeményezték, vagyis módosulna a településszerkezeti terv és a helyi építési szabályzat is.A leírás szerint a falu északi, középső és dél-keleti területein lévő kertes mezőgazdasági területek „beépítettsége és területhasználata igen változatos, valamint általánosságban elmondható, hogy a beépítésre szánt területekkel szoros kapcsolatban, vagy azokkal összenőve helyezkednek el.

A módosítás célja a Tihany község területén található kertes mezőgazdasági területeket érintő szabályozás felülvizsgálata,

azoknak, a magasabb rendű tervekkel való megfelelésének biztosítása” – írják.

Borítókép fotó: Creative Commons // psalmi76

Oszd meg!